Veeam Backup Free Edition

Veeam Backup Free Edition je alat namenjen administratorima virtuelizacionih platformi (virtual servera) koji po svojm osobenostima (funkcionalnosti u kombinaciji sa idealnom cenom) predstavlja dragocenu ispomoć u svakodnevnom održavanju virtuelizacionih sistema. Ukratko ovaj softver omogućuje bekap, arhiviranje, kloniranje i migraciju virtualnih mašina na podržanim virtuelizacionim platformama.

Nastanak ovog sjajnog proizvoda neposredno je vezan za aplikaciju „Backup & Replication“ firme „Veeam Software“, koja je dobitnik nagrade za proizvod godine 2009-te. Sredinom 2012 Veeam objavljuju potpuno besplatnu ediciju „Veeam Backup Free Edition“, zasnovanu na „Veeam Backup & Replication“ aplikaciji. Ova besplatna edicija nema nikakvih ograničenja u korišćenju, ni po vremenu tokom kojeg može da se koristi (expiration date) niti po broju dozvoljenih virtualnih mašina.

Podržane virtualizacione platforme su VMware i Hyper-V. Aktuelnu verziju programa možete besplatno preuzeti sa adrese www.veeam.com/free-backup a preuzimanje je dozvoljeno samo registrovanim korisnicima, pri čemu je registracija besplatna.

Veeam Backup Free Edition u stvari je objedinjeni skup alata i čine ga: VeeamZIP, Instant File-Level Recovery, Veeam FastSCP, Veeam Explorer for Microsoft Exchange, Veeam Explorer for SAN Snapshots, File Manager, Quick Migration.

Tri funkcionalno najbitnine komponente su VeeamZIP, Instant File-Level Recovery i Veeam FastSCP. Za arhiviranje podataka zadužen je VeeamZIP. Instant File-Level Recovery obezbeđuje povraćaj željenih podataka iz urađenih kopija podataka, a VeeamFastSCP je zadužen za mrežni transfer podataka od i do virtualizacione platforme. Koristi SSH protokol i projektovan je da potpuno iskoristi mrežni protok, te ne čude odlične performanse – i do 6 puta je brži od sličnih aplikacija (npr. WinSCP).

slika1

Aplikacija za skladištenje podataka o virtualnim mašinama i rezervnim kopijama koristi Microsoft SQL Server Express kao DB engine. Možete iskoristiti neki postojeći SQL Server na mreži, ali to nije neophodno. Instalacioni proces aplikacije uključuje i instalaciju SQL Server Express-a, pri čemu je proces u potpunosti automatizovan.

Posle instalacije neophodno je definisati konekciju ka virtuelizacionoj platformi koju koristimo. VeeamZip komponenta se koristi za arhiviranje. Prosečno vreme potrebno za kreiranje rezervne kopije zavisi od mnogo faktora, ali u proseku iznosi 20 do 30 minuta. Arhive su kompimovane, a kompresija je fantastična, rezervna kopija može biti i 50% manja od originalne virtualne mašine.

Sam proces arhiviranja ne zahteva zaustavljanje virtualne mašine, već ona ostaje aktivna sve vreme. Kreiranu arhivu kasnije možemo višenamenski iskoristiti za kloniranje, migraciju odnosno povraćaj podataka. Takođe, iz arhive možemo izvući i samo određene, željene podatke, korišćenjem integrisane „Instant File-Level Recovery“ komponente.

Minimalni zahtevi za korišćenje Veeam Backup Free aplikacije podrazumevaju računar sa Windows operativnim sistemom. Podržane su 32-bitna i 64-bitna platforma, a hardverski zahtevi podrazumevaju mimimum od 4GB RAM memorije, 300MB prostora na disku i x86/x64 procesor sa barem dva jezgra.

Naravno, Free edicija ima i određena ograničenja u odnosu komercijalnu verziju. Neka od bitnijih ograničenja jesu: nužnost kreiranja potpunog (full) backup-a, bez mogućnosti korišćenja inkremencijalnih, a konkurentno možemo da radimo samo sa jedom virtualnom mašinom. Pored toga, besplatna edicija ne poseduje mogućnosti replikacije virtualnih mašina, ne podržava vremenska izvršenja (schedule) i upotrebu skripti. Sam prelazak sa besplatne na komercijalnu verziju programa je sa tehničke strane veoma jednostavan. Potrebno je samo importovati fajl sa licencom.

Ukoliko administrirate neku od popularnih virtuelizacionih platformi, preporučujemo da barem testirate ovu aplikaciju, prema navedenim specifikacijama i funkcionalnostima koje nudi, može se pokazati kao dragoceni alat i značajna ušteda u resursima pri svakodnevnom održavanju.

itmogul-logoTekst je preuzet sa ugašenog bloga IT modul i originalni autor ovog teksta je Vladimir Blagojević. Kompjuteraš IT blog objavljuje tekstove sa tog bloga kako riznica znanja sa te lokacije ne bi otišla u zaborav.