Windirstat – алат за анализу заузећа простора на диску

WinDirStat је једна од оних изузетно једноставних апликација, која је уз то и неизмерно корисна када се сретнете са проблемом којег она ефикасно решава. У питању је згодан алат за приказ статистике заузећа диска и поређење величине појединих фајлова и фолдера.

WinDirStat је апликација за Виндовс оперативне системе, а уз идентификацију великих фајлова и приказ статистика, омогућује и проверу заузећа простора према типу фајла, као и cleanup, тј. чишћење диска од сувишних фајлова. Потенцијална ситуација за примену WinDirStat-а је свако превелико заузеће диска или фолдера и потреба за идентификовањем узрока.

Линукс алтернатива тј. софтвер исте намене је KDirStat апликација, која је ауторима WinDirStat-а, према подацима на сајту, била инспирација за Виндовс варијанту. Верзије за MacOS X су Disk Inventory X или GrandPerspective. Оно што WinDirStat одликује и даје му посебну вредност јесте графички приказ свих фајлова и фолдера у величини која је пропорционална стварном заузећу простора. Сваки фајл је приказан у облику правоугаоника или квадрата одређене боје, сви фајлови у оквиру фолдера су такође груписани у сродне боје, а све је у величини и пропорцијама које одговарају стварном проценту заузећа простора на диску.

Интерфејс је подељен у три целине, изнад поменутог графичког приказа у бојама, у горњем делу налази се стандардно Виндовс Експлорер стабло које прати селекцију објеката из графичког дела, а са десне стране је листинг заступљености типова фајлова. Уз сваки тип фајла приказан је број појединачних фајлова тог типа, одговарајуће заузеће диска у мерним јединицама(KB/MB/GB) и процентима, као и одговарајућа боја која је том типу додељена.

При стартовању, апликација ће излистати локалне драјвове ради одабира за приказ статистика. Могуће је селектовати један или више драјвова, или опционо фолдер као „source“објекат. Када је селекција извршена, апликација ће урадити анализу заузећа простора селектованог објекта, при чему индикаторе прогреса представљају симпатичне „packman“ фигурице које се крећу лево – десно.

Додатне функционалности које WinDirStat омогућује:

  • Анализа заузећа простора на екстерном или мрежном драјву
  • Лако проналажење великих фајлова/фолдера и мапирање у Експлорер стаблу или на графичком приказу
  • Интегрисано „чишћење“, односно брисање објеката кроз апликацију (директно или у Recycle Bin)
  • Могућност дефинисања аутоматизованих „clean-up“ задатака из интерфејса апликације (коришћењем cmd-line „batch file“ синтаксе)
  • Слање извештаја о заузећу простора путем имејла
  • WinDirStat у портабл варијанти може се преузети овде

WinDirStat је open source пројекат, објављен подн GNU GPL лиценцом, а адреса званичног сајта са детаљним информацијама и секцијом за преузимање је http://windirstat.info/index.html

Текст је преузет са угашеног блога ИТ модул и оригинални аутор овог текста је Иван М. Компјутераш ИТ блог објављује текстове са тог блога како ризница знања са те локације не би отишла у заборав.