U savremenim poslovnim okruženjima koja se sve više oslanjaju na informacione i komunikacione tehnologije, ICT sertifikati su cenjeni, priznati i predstavljaju oficijalnu potvrdu da je neko u određenoj oblasti dosegao profesionalni nivo znanja. Posedovanje sertifikata iz neke od ICT oblasti sigurno predstavlja veliki plus u građenju IT karijere.

Pošto su ICT sertifikati međunarodno priznati, sve više mladih ljudi je zainteresovano za sertifikaciju pa ćemo pokušati da u najkraćim crtama prezentujemo korake koje je potrebno preduzeti da bi ste do njih došli.

Put do sertifikacije započinje odabirom odgovarajućeg ICT sertifikata. Na tržištu postoji veliki broj priznatih i popularnih sertifikata iza kojih stoje velike ICT kompanije kao što su Microsoft, Cisco, VMware, Adobe, Autodesk, Zend, Oracle, i druge. Odluka o izboru nekog od navedenih ICT sertifikata predstavlja individualni izbor pojedinca, a na ovaj izbor mogu da utiču mnogi faktori, od ličnih afiniteta do tržišne potražnje za odgovarajućim stručnim profilima.

Pravo na određeni sertifikat stiče se nakon polaganja jednog ili više ispita iz određene oblasti, a na sajtu odgovarajuće ICT kompanije najčešće možete da pronađete detaljne informacije o ispitima i neophodnoj literaturi za njihovo spremanje.
Na primer, da biste stekli zvanje Microsoft Sertifikovanog programera (MCPD) za Windows aplikacije pod Visual Studio 2010 okruženjem potrebno je položiti 4 ispita:

  • 70-511 – TS: Windows Applications Development with Microsoft .NET Framework 4
  • 70-513 – TS: Windows Communication Foundation Development with Microsoft .NET Framework 4
  • 70-516 – TS: Accessing Data with Microsoft .NET Framework 4
  • 70-518 – PRO: Designing and Developing Windows Applications Using Microsoft .NET Framework 4

crtslika

Drugi, verovatno najnaporniji korak, podrazumeva pripremu ispita i sa sobom nosi dilemu: Da li se pripremati samostalno, ili uplatiti neki od specijalističkih kurseva u centrima koji se bave ICT edukacijom? Odluka je, opet, samo na vama i zavisi od brojnih faktora, počevši od materijalnih sredstava koje ste spremni da uložite, pa sve do stepena predznanja i izbora metodologe učenja koja vama individualno najviše odgovara.

Cene specijalističkih kurseva prilično variraju, ali primera radi, navedimo da cena obuke za Micrososft MCPD Developera ide i do 1500 €. ICT centri su vrlo fleksibilni i gledaju da, koliko je god moguće, izađu susret polaznicima kurseva.

Pošto živimo u vreme opšte finansijske krize, nisu retki ni veliki popusti na cenu kursa u koju je obično uračunata i cena originalnih udžbenika. Ako planirate da se odlučite na samostalno spremanje ispita, budite svesni da je to zasigurno teži pristup koji zahteva mnogo više inicijative, planiranja i ličnog angažmana, ali je sa druge strane, materijalno neuporedivo povoljniji. Još i jedan savet, pre nego što se odlučite za samostalan vid pripreme, obavezno proverite dostupnost preporučene literature za pripremu ispita u Srbiji.

Posle prelaska potrebnog gradiva potrebno je utvrditi nivo trenutnog znanja i ustanoviti koje su oblasti uspešno savladane, a na kojima još treba poraditi. U praksi, po pravilu u tom trenutku, na red dolaze takozvani “dumpovi”.

Dumpovi predstavljaju setove pitanja i odgovora koji u solidnoj meri odgovaraju originalnom ispitu i mogu da daju prilično realnu sliku o nivou spremnosti kandidata za ispit. Sajtovi koji nude dumpove mogu biti  komercijalni, ali ima i besplatnih, kao na primer http://www.getfreedumps.com/. Preporučujemo i sajt http://www.examcollection.com/ koji nudi pristup besplatnim dumpovima za pripremu ispita, ali imajte u vidu da je aplikacija za pregled komercijalna.

Kada dumpove počnete da prolazite u visokom procentu, spremni ste za prijavljivanje realnog ispita. Ispiti se polažu u specijalizovanim Testing Centrima koji su ovlašćeni i sertifikovani za ovu vrstu delatnosti. Na primer, Microsoft ispite u Beogradu možete polagati u sledećim ICT centrima: CET, CPU, Informatika, E-Smart System, Seavus i Eccentrix. Ispite možete prijaviti u lokalnim ICT centrima, a možete i direktno, na web sajtu svetski poznatih ICT centara http://home.pearsonvue.com i https://www.prometric.com. Ispiti se polažu online, a rezultati se mogu saznati odmah posle polaganju.

U kratkim crtama smo opisali praktične aspekte procesa ICT sertifikacije. Nadamo se da će budućim ICT stručnjacima biti od koristi, uz želju da ih na ovim prostorima bude što više.

itmogul-logoTekst je preuzet sa ugašenog bloga IT modul i originalni autor ovog teksta je Vladimir Blagojević. Kompjuteraš IT blog će objavljivati tekstove sa tog bloga kako riznica znanja sa te lokacije ne bi otišla u zaborav.