ICT сертификат и како га стећи

У савременим пословним окружењима која се све више ослањају на информационе и комуникационе технологије, ICT сертификати су цењени, признати и представљају официјалну потврду да је неко у одређеној области досегао професионални ниво знања. Поседовање сертификата из неке од ICT области сигурно представља велики плус у грађењу ИТ каријере.

Пошто су ICT сертификати међународно признати, све више младих људи је заинтересовано за сертификацију па ћемо покушати да у најкраћим цртама презентујемо кораке које је потребно предузети да би сте до њих дошли.

Пут до сертификације започиње одабиром одговарајућег ICT сертификата. На тржишту постоји велики број признатих и популарних сертификата иза којих стоје велике ICT компаније као што су Microsoft, Cisco, VMware, Adobe, Autodesk, Zend, Oracle, и друге. Одлука о избору неког од наведених ICT сертификата представља индивидуални избор појединца, а на овај избор могу да утичу многи фактори, од личних афинитета до тржишне потражње за одговарајућим стручним профилима.

Право на одређени сертификат стиче се након полагања једног или више испита из одређене области, а на сајту одговарајуће ICT компаније најчешће можете да пронађете детаљне информације о испитима и неопходној литератури за њихово спремање. На пример, да бисте стекли звање Microsoft сертификованог програмера (MCPD) за Виндовс апликације под Visual Studio 2010 окружењем потребно је положити 4 испита:

  • 70-511 – TS: Windows Applications Development with Microsoft .NET Framework 4
  • 70-513 – TS: Windows Communication Foundation Development with Microsoft .NET Framework 4
  • 70-516 – TS: Accessing Data with Microsoft .NET Framework 4
  • 70-518 – PRO: Designing andDeveloping Windows Applications Using Microsoft .NET Framework 4

Други, вероватно најнапорнији корак, подразумева припрему испита и са собом носи дилему: Да ли се припремати самостално, или уплатити неки од специјалистичких курсева у центрима који се баве ICT едукацијом? Одлука је, опет, само на вама и зависи од бројних фактора, почевши од материјалних средстава које сте спремни да уложите, па све до степена предзнања и избора методологе учења која вама индивидуално највише одговара.

Цене специјалистичких курсева прилично варирају, али примера ради, наведимо да цена обуке за Microсосфт MCPD девелопера иде и до 1500€. ICT центри су врло флексибилни и гледају да, колико је год могуће, изађу сусрет полазницима курсева.

Пошто живимо у време опште финансијске кризе, нису ретки ни велики попусти на цену курса у коју је обично урачуната и цена оригиналних уџбеника. Ако планирате да се одлучите на самостално спремање испита, будите свесни да је то засигурно тежи приступ који захтева много више иницијативе, планирања и личног ангажмана, али је са друге стране, материјално неупоредиво повољнији. Још и један савет, пре него што се одлучите за самосталан вид припреме, обавезно проверите доступност препоручене литературе за припрему испита у Србији.

После преласка потребног градива потребно је утврдити ниво тренутног знања и установити које су области успешно савладане, а на којима још треба порадити. У пракси, по правилу у том тренутку, на ред долазе такозвани „думпови“.

Думпови представљају сетове питања и одговора који у солидној мери одговарају оригиналном испиту и могу да дају прилично реалну слику о нивоу спремности кандидата за испит. Сајтови који нуде думпове могу бити комерцијални, али има и бесплатних, као на пример getfreedumps.com. Препоручујемо и сајт examcollection.com који нуди приступ бесплатним думповима за припрему испита, али имајте у виду да је апликација за преглед комерцијална.

Када думпове почнете да пролазите у високом проценту, спремни сте за пријављивање реалног испита. Испити се полажу у специјализованим Тестинг Центрима који су овлашћени и сертификовани за ову врсту делатности. На пример, Microsoft испите у Београду можете полагати у следећим ICT центрима: CET, CPU, Informatika, E-Smart System, Seavus и Eccentrix. Испите можете пријавити у локалним ICT центрима, а можете и директно, на вебсајту светски познатих ICT centarа home.pearsonvue.com и prometric.com. Испити се полажу онлајн, а резултати се могу сазнати одмах после полагању.

У кратким цртама смо описали практичне аспекте процеса ICT сертификације. Надамо се да ће будућим ICT стручњацима бити од користи, уз жељу да их на овим просторима буде што више.

Текст је преузет са угашеног блога ИТ модул и оригинални аутор овог текста је Владимир Благојевић. Компјутераш ИТ блог објављује текстове са тог блога како ризница знања са те локације не би отишла у заборав.