Windows 8.1 – a šta mu to konkretno fali, života ti!?

Svi kukaju kako je Windows 8.1 teško sranje. Izjave tipa „Probao sam – sranje živo“ ili „Neću ni da ga probam, čuo sam da je teško sranje“ čujem takoreći od svih. Dakle Windows 8.1 je poluproizvod, malo bolji od onog nedolupanog poluproizvoda zvanog Windows Vista.

Eto, imao sam tu čast da mi je prijatelj za Novu godinu poklonio licencu za Windows 8.1 Pro i instalirao sam je iz čiste IT radoznalosti, da lično proverim „to sranje“ na koje svi kukaju i koristio – evo već treća nedelja i koristio sam sve vreme bez logovanja na BackBox Linux i ovo su impresije: „Windows 8.1 je na dan pisanja ovog teksta – trenutno najbolji Windows„.

I da, svestan sam činjenice da ovaj tekst dolazi kasno, par nedelja pre objave Windowsa 10, ali šta da se radi, skup je Windows a nema se para za bespotrebno bacanje u provaliju jer Majkrosoft ne daje ništa za dž kako neki drugi dok god prethodni operativni sistemi na mom kompjuteru rade posao bez problema.

Interfejs

Prvo na šta svi kukaju, te pločice koje bodu u oči poput bušilice za beton sa burgijom 10-tkom (ljubitelj horor filmova sa ove strane displeja), pločice smaračice – kako ih nazva jedan moj prijatelj.

Pa šta nije u redu sa njima, ružne nisu, iritantne nisu, da li možete da ih isključite – možete. Da li može da se namesti da se pojavi onaj stari desktop prilikom butovanja – može. Da li možete „u jedan klik“ da se prešaltate na normalan desktop – možete. Pa gde je onda problem?

Windows 8

Start meni

Sledeća stavka kod „Windows 8 je sranje“ korisika je Start meni. Oni koji koriste Windows 8.1 se snalaze tako što instaliraju neke eksterne programe kako bi im se vratio Windows 7 Start meni look&feel – ali zašto?

Start meni na Windows 8.1 radi isti posao, klikneš na prozor, kucaš šta tražiš, pritisneš enter – i to je to. Koji će vam đavo onda ti eksterni alati?
Istina, izgled se razlikuje ali cenim da će vam trebati celih četvrt minuta da se naviknete na nov izgled. Potom sledi sledeće pitanje: „A gde se ovo čudo sad gasi?“. Pa isto, kao i na sedmici, klik na Zastavicu/Prozor u start meniju – taster za gašenje – shutdown a može i desni klik na prozore u startu

Brzina startovanja na Windows 8.1

Moj laptop, i5 CPU, 4GB memorije – startuje na 8-ci za 25 sekundi. Na Windows 7 se startovao 3x duže, oko jednog minuta. Cenim da kad bih mu aktivirao UEFI boot da bi butovanje trajalo 10 sekundi. Istina, od nove godine do sad sam računar startovao ukupno 4 puta ali dovoljno za analizu startovanja. Uglavnom, nekome ko vazda pali-gasi kompjuter, plus ima neku slabiju mašinu ova ušteda će značiti.

Windows 8.1 boot time

Dijagam sa 360 Total Security boot time

 

Store

Ukratko, to vam je isto što i Google Play ili Apple App Store ili Ubuntu Software Centar – ali u Windows izvedbi. Tu možete kao i na malopre navedenim mestima da skidate besplatne aplikacije, alate, vidžete za vaš Windows, igrice i ostale stvari…a naravno, možete i da pazarite aplikaciju ili igricu ukoliko vam se svidi. Sve u svemu, poprilično korisna stvar preuzeta, pošto je u pitanju kompjuter platforma – od Ubuntu Softver Centra koji tu funkcionalnost ima već milijardu milenijuma.

Dakle, sad moj petogodišnji klinac, može da sedne za kompjuter i instalira šta mu srcu milo, bez ikakvog znanja jezika ili „kako se ovo instalira“ pitanja.

Windows Store

Ostali detalji

  • Task menadžer na osmici ima i neke dodatne mogućnosti, poput praćenja opterećenja hard diska u realnom vremenu. Dakle, ako vam kompjuter jednostavno zaglupi imaćete totalni uvid u to šta pravi problem. Tu je i AppHistory u Task menadžeru na kojem možete videti šta je opterećivalo procesor ili mrežu od kad ste instalirali sistem.
  • Mountovanje ISO slika – više ne morate da instalirate Virtual Clone Drive ili kojekakve dejmnon tulsove za mountovanje ISO slika diska. To je na Windows 8.1 svedeno da dupli klik u ISO fajl.
  • Kompjuter, bar moj, se manje zagreva na Windows 8.1 nego na Windows sedmici. Zašto je tako, ne znam, uglavnom od kako sam instalirao osmicu kulere više i ne čujem…čak i kad okinem neku igricu na kojoj je sedmica htela da sa samouništi.
  • Prilikom instalacije je prepoznat moj Wi-Fi mrežni adapter – i to je vauuuu jer unazad nikad ni na jednom kompjuteru prilikom instalacije Windowsa nisam ovo doživeo…tako da sad, ukoliko mi neko zatraži da mu instaliram Osmicu koju je pazario ne moram da mu pre instalacije butujem Linux Mint sa fleša da bih skinuo drajvere za Windows (što je apsurd level srpska Agencija za istraživanje pomorskih nesreća).
    Takođe, primetio sam da mi je i većina hardvera prepoznata pre instalacije drajvera poput LAN kartice i grafike tako da, eto, pozitivna kretanja.
  • Jedna privatna zanimljivost, jedna matora igrica „FarCry 2“ mi nije radila na Windows 7-ci, a na osmici radi – pojma nemam zašto

Windows 8.1 – Zaključak

OK, nisam ga nešto mnogo koristio ali za ovih 18 dana utisak je da je odličan, tačnije najbolji Windows koji postoji. Ako se razmišljate da li da ga kupite preinstaliranog za vaše računare na poslu, naravno pod uslovom da morate da radite na Windows-u – puna preporuka. Ako imate Windows 7 nema potrebe da se prebacujete na osmicu sem ako baš-baš ne morate jer:
– Licenca za Windows 8.1 Pro (za korišćenje u domenskom okruženju u vašoj firmi) košta 215€
– Licenca za Windows 8.1 (za korišćenje u nedomenskom i kućnom okruženju) košta 115€

Mislim da Windows 8.1 pljuju isključivo ljudi koji nisu probali da ga koriste ili sem onih pločica na nekom copy/paste vebsajtu nisu nigde ni videli taj operativni sistem. Istina, morate se navići na novije i malo modernije okruženje, ali šta sad, ajmo svi da ostanemo na Windows 95-ci ako je frka navići se…a da se naviknete na osmicu, cenim, trebaće vam jedan sat korišćenja.

Zamerke

Kao i na ranijim Windowsima (od sedmice na ovamo) – licenca. Mislim da je mnogo pljusnuti 220 evra samo za osnovni softver na kompjuteru koji ste kupili – pogotovo za kućne korisnike.
Cena do 50€ uvr’ glave i ćao a s obzirom da će sad Majkrosoft zarađivati na prodaji softvera kroz Store a ne samo na operativnom sistemu – mogao bi operativni sistem da bude slobodan za skidanje i besplatan, makar za kućne korisnike. Iskreno, da nisam dobio licencu za poklon za Novu godinu – ne bih ga nikad ni instalirao niti koristio.

Priznajem, slab sam sa ekonomijom i finansijama, ali pretpostavka je da kad bi operativni sistem imao neku razumnu cenu – da bi se piraterija smanjila drastično pa bi opet kompanija Majkrosoft bila na dobitku.

Naravno, ne moram više da vam napominjem, postoji i operativni sistem koji ne košta ništa, vazda je slobodan za skidanje i pregled koda koji je u njega implementiran, idealan je za kućne korisnike i lak i za matore kompjutere.

Sve u svemu, nemam većih zamerki vezanih za Windows 8.1 i preporučujem vam ga u potpunosti a ja ću ga testirat još bar mesec dana.