Заборављена root лозинка

Претпоставимо да имате Линукс дистрибуцију на којој вам је root лозинка отишла у заборав. Без root лозинке тешко да можете да инсталирате или обришете неки програм или пак да начините било какве измене које се тичу администрације система.

Такође, не бисте волели да због овог проблема поново инсталирате цео оперативни систем па се питате да ли постоји начин да направите нову root лозинку без познавања постојеће. Одговор на ваше питање је потврдан.

Потребно је да имате живу инсталацију (у облику CD/DVD/USB) било које Линукс дистрибуције и да на њој знате како да приступите конзоли. Подигните ваш „live“ дистро и уђите у конзолу. Сада морате да видите која се партиција тврдог диска подразумевано монтира као root партиција ваше Линукс дистрибуције на којој сте заборавили лозинку за root налог. То можете да проверите покретањем комandе:

fdisk -l

За пример ћемо да узмемо да је то партиција /dev/sda1. Строго обратите пажњу да је /dev/sda1 само пример, јер код вас root партиција може да буде и /dev/sda2 или /dev/sda6 и слично. Сада требате да направите директоријум на ливе систему у који ћете монтирати корену партицију вашег система са тврдог диска којем желите да промените root лозинку. Узмимо да је то директоријум /mnt/me. Овај директоријум можете да направите покретањем команде:

mkdir -p /mnt/me

Сада је време да монтирате вашу root партицију система у директоријум /mnt/me на следећи начин:

mount /dev/sda1 /mnt/me

Да бисте се уверили да сте монтирали праву партицију, куцајте:

ls /mnt/me

Требало би да добијете стабло директоријума ваше root партиције. Дакле требало би да добијете ставке као што су: usr, var, home, etc, … Ако сте погрешили и монтирали погрешну партицију куцајте онда:

umount /mnt/me

…како бисте демонтирали ту погрешну партицију, затим поново монтирајте партицију за коју мислите да је root вашег система. Када сте сигурни да је монтирана партиција заправо root партиција ваше Линукс дистрибуције на којој сте заборавили лозинку за root налог, потребно је да затим извршите ре-рутирање са „live-a“ у ваш систем. Ре-рутирање значи да ћете прећи у окружење вашег система, дакле, моћи ћете да користите било који програм из вашег система баш као да сте га нормално покренули, само са том разликом што ћете сада имати све root привилегије. Да бисте се ре-рутовали у ваш систем куцајте:

chroot /mnt/me /bin/bash

Сада сте у вашем систему. Када сте коначно приступили вашем систему можете да подесите нову root лозинку тако што ћете да укуцате:

passwd root

Понудиће вам да укуцате нову лозинку (карактери које будете куцали се неће видети). Када укуцате нову лозинку притисните тастер Ентер да потврдите избор. Посао је готов и сада је потребно да само демонтирате корену партицију командом:

umount /mnt/me

и да затим рестартујете рачунар комandом: reboot

Сада извадите CD/DVD или USB уређај са кога сте подигли живи систем а затим уђите у ваш систем са новом root лозинком коју сте малопре задали.

Овај текст је прекопиран из ЛиБРЕ магазина, број 00. Аутор текста је Стефан Ножинић. ЛиБРЕ магазин број 00 можете скинути са овог линка