Зашто деца добијају домаће задатке у Ворду?

Доба је кућног карантина и самоизолације и деца су принуђена да школу похађају од куће, преко ТВ канала, интернета, Гугл Учионице (Google Classroom) и помоћу осталих онлајн могућности….што бар мени делује да је сасвим солидно одлично одрађено с обзиром да је све дочекало неприпремљене и морало се неко решење направити ад-хок.

Али оно што мене занима јесте – зашто се деци масовно шаљу домаћи задаци у Ворду (Microsoft Word) који деца у истом том Ворду требају да попуне и врате назад? У оваквој ситуацији родитељи су принуђени на једну од ових могућности:

  1. Купити лиценцу за Мајкрософт Офис – која у најјефтинијој варијанти кошта 60€ годишње што је трошак који нам  баш треба сад у време кризе и неизвесности?
  2. Користити нелегални и крековани Мајкрософт Офис скинут са торента и тако сем самог кршења закона ризиковати и вирус на компјутеру, као да нам мало овог офлајн вируса
  3. Направити налог на Office.com и исти користити за отварање и измену тих документа – што је деци непрактично а родитељима потешко за објаснити, наместити и користити.
  4. Користити Либре Офис (LibreOffice) или сличне алате отвореног кода за отварање докумената направљених у Ворду – и тако упасти у проблем са погрешним форматирањима и полупаним лејаутом који долази од оригиналног Ворда у којем се израђује документ а који Либре Офис не преводи како треба у доста случајева.

Зашто се не користи ЛибреОфис уместо Ворда?

Једино што ми пада на памет су две ствари – једна која је теорија завере….да Мајкрософт гура како зна и уме њихово решење – јер капитализам а знамо који смо цареви по питању мита и корупције или да наставно особље не може да се навикне на коришћење тог канцелијског пакета.

Либре Офис је алат отвореног кода, апсолутно бесплатан за било какву употребу, може да га инсталира ко год жели и на скоро све оперативне системе, може отприлике све што може и његов комерцијални брат из Мајкрософта (за клинце у школи 100% покрива све) и лак је за употребу – стога – зашто не дођавола?

Све што треба да се уради са стране наставног особља јесте да се инсталира последња верзија Либре Офис пакета – што се своди на клик-клик-готово, да се документа праве у формату отвореног кода (Open Document Format, тј .оdf) – пошаљу деци у истом том формату, родитељима да се објасни нешто овако….

ОВО РАДИТЕ САМО ЈЕДНОМ: Идите на https://sr.libreoffice.org/preuzimanje/najnovije па кликните на ОСНОВНА ИНСТАЛАЦИЈА чиме ћете скинути инсталациони фајл на компјутер, који треба да инсталирате двокликом и праћењем упутстава (у принципу само кликћите на ДАЉЕ, ИНСТАЛИРАЈ и ЗАВРШИ (где год да видите). После инсталације – све је спремно.

Тиме, документ (тј домаћи задатак) који је наставница направила – деци стиже такав какав јесте без потенцијалних проблема око покарамбашених тексуталних поља, лејаута и ко зна чега, родитељи не морају да јуре крекове, торенте, вирусе и срања нити морају да се бацају у додатни трошак или јуре заобилазне путеве како да се снађу и све је спремно а још је и на нашем језику, што може бити одлично мањој деци која још увек не знају енглески добро. Где је онда проблем и зашто трошак или вирус?

Мала напомена: ЛибреОфис је, укратко, сет програма од којих се за манипулисање текстом користи само један од њих имена Врајтер (Writter), али да не бих компликовао причу користио сам само појам Либре Офис уместо Либре Офис Врајтер – што је заправо појам који се и најчешће користи. Сем Врајтера постоје у њему и други алати од којих је најпознатији алат за манипулацију табеларним подацима (замена за Excel) – имена Калк (Calc). Више о Либре Офису на овом линку.