Zašto deca dobijaju domaće zadatke u Vordu?

Doba je kućnog karantina i samoizolacije i deca su prinuđena da školu pohađaju od kuće, preko TV kanala, interneta, Gugl Učionice (Google Classroom) i pomoću ostalih onlajn mogućnosti….što bar meni deluje da je sasvim solidno odlično odrađeno s obzirom da je sve dočekalo nepripremljene i moralo se neko rešenje napraviti ad-hok.

Ali ono što mene zanima jeste – zašto se deci masovno šalju domaći zadaci u Vordu (Microsoft Word) koji deca u istom tom Vordu trebaju da popune i vrate nazad? U ovakvoj situaciji roditelji su prinuđeni na jednu od ovih mogućnosti:

  1. Kupiti licencu za Majkrosoft Ofis – koja u najjeftinijoj varijanti košta 60€ godišnje što je trošak koji nam  baš treba sad u vreme krize i neizvesnosti?
  2. Koristiti nelegalni i krekovani Majkrosoft Ofis skinut sa torenta i tako sem samog kršenja zakona rizikovati i virus na kompjuteru, kao da nam malo ovog oflajn virusa
  3. Napraviti nalog na Office.com i isti koristiti za otvaranje i izmenu tih dokumenta – što je deci nepraktično a roditeljima poteško za objasniti, namestiti i koristiti.
  4. Koristiti Libre Ofis (LibreOffice) ili slične alate otvorenog koda za otvaranje dokumenata napravljenih u Vordu – i tako upasti u problem sa pogrešnim formatiranjima i polupanim lejautom koji dolazi od originalnog Vorda u kojem se izrađuje dokument a koji Libre Ofis ne prevodi kako treba u dosta slučajeva.

Zašto se ne koristi LibreOfis umesto Vorda?

Jedino što mi pada na pamet su dve stvari – jedna koja je teorija zavere….da Majkrosoft gura kako zna i ume njihovo rešenje – jer kapitalizam a znamo koji smo carevi po pitanju mita i korupcije ili da nastavno osoblje ne može da se navikne na korišćenje tog kancelijskog paketa.

Budi Human
Libre Ofis je alat otvorenog koda, apsolutno besplatan za bilo kakvu upotrebu, može da ga instalira ko god želi i na skoro sve operativne sisteme, može otprilike sve što može i njegov komercijalni brat iz Majkrosofta (za klince u školi 100% pokriva sve) i lak je za upotrebu – stoga – zašto ne dođavola?

Sve što treba da se uradi sa strane nastavnog osoblja jeste da se instalira poslednja verzija Libre Ofis paketa – što se svodi na klik-klik-gotovo, da se dokumenta prave u formatu otvorenog koda (Open Document Format, tj .odf) – pošalju deci u istom tom formatu, roditeljima da se objasni nešto ovako….

OVO RADITE SAMO JEDNOM: Idite na https://sr.libreoffice.org/preuzimanje/najnovije pa kliknite na OSNOVNA INSTALACIJA čime ćete skinuti instalacioni fajl na kompjuter, koji treba da instalirate dvoklikom i praćenjem uputstava (u principu samo klikćite na DALJE, INSTALIRAJ i ZAVRŠI (gde god da vidite). Posle instalacije – sve je spremno.

Time, dokument (tj domaći zadatak) koji je nastavnica napravila – deci stiže takav kakav jeste bez potencijalnih problema oko pokarambašenih teksutalnih polja, lejauta i ko zna čega, roditelji ne moraju da jure krekove, torente, viruse i sranja niti moraju da se bacaju u dodatni trošak ili jure zaobilazne puteve kako da se snađu i sve je spremno a još je i na našem jeziku, što može biti odlično manjoj deci koja još uvek ne znaju engleski dobro. Gde je onda problem i zašto trošak ili virus?

Mala napomena: LibreOfis je, ukratko, set programa od kojih se za manipulisanje tekstom koristi samo jedan od njih imena Vrajter (Writter), ali da ne bih komplikovao priču koristio sam samo pojam Libre Ofis umesto Libre Ofis Vrajter – što je zapravo pojam koji se i najčešće koristi. Sem Vrajtera postoje u njemu i drugi alati od kojih je najpoznatiji alat za manipulaciju tabelarnim podacima (zamena za Excel) – imena Kalk (Calc). Više o Libre Ofisu na ovom linku.