Одлични домаћи ИТ блогови које пратим и препоручујем

Прошло је више од годину дана од како сам објавио прву листу домаћих ИТ блогова које пратим и препоручујем (доле испод је текст) па би ваљало, како обичаји налажу – да освежимо и употпунимо тај списак али не вреди, само сам на 3 нова домаћа ИТ блога тако да „немам рачун“ да правим посебан текст са списком већ ћу само овај постојећи проширити.

Pomozi.Ba
Неки блогови са списка испод су склоњени јер су „замрли“ – баш као што је овај блог на коме сте сад требало да цркне неки су се дебело комерцијализовали и појурили кликове (што не значи под обавезно и да су изгубили на квалитету), али углавном – домаћа блогерска ИТ сфера (домаћа = СРБ/ХРВ/БИХ/ЦГ) лагано умире, ако већ и није мајкала.

Ауторских текстова је све мање – а преведених са страних портала све више, то је оно што ми се не свиђа – али тако је како је.

Информатичар Старог Кова

Ово је један од блогова на којем кад се објави неки текст ја тај дан водим искључиво као „Дан за читање оног лудака“ и то је дан само за то (еквивалент оваквој читалачкој срећи је објава неког текста на сатиричној Фејсбук страници Кое Има по град). Текстови су углавном сатирични и пиче отприлике на два-три месеца, пише се на хрватском језику по сплитско-далматинском дијалекту (могуће да сам лупио, слаб сам и са српским а камоли још и хрватским) и углавном се баве догодовштинама и мукама у ИТ сфери и у већини случајева се умире од смеха, бар ја дебил – а блог чак има и своје штампано издање.

Замало се нисам угушио али сам се и препознао у муци док сам читао текст „240 Svexi“ мада има ту подоста бисера попут рецимо „141 Жене у информатици“ али и „059 Педерлук

ИТ модул

Са дебеле сатире прелазимо да дебело-технички блог. Ради се о сајту који се бави чистом ИТ сфером, без персоналног глупирања какво можете рецимо видети на блогу на којем сте сад. ИТ теме које се обрађују су – да се тако изразим све, а оно што се мени посебно свиђа је то да нема лаких тема типа „Скривене могућности Фејсбук чета“ или „Како инсталирати Winamp“.

Текстове се не објављују често, уосталом то је тренд што је домаће блогосфере тиче – али кад се објаве ради се обично о нечему занимљивом бар мени…као што је „6 најбољих Open source решења за Service Desk (Help Desk)“ или „Хеадхaнтинг преко Линкедина или регрутовање ИТ кадрова путем социјалних мрежа“

Нажалост, ИТ Модул је угашен половином 2016-те, али ће блог на коме сте сад објавити неке текстове са тог блога како би знање добијено оданде остало у етру другима.

Zverko.rs

Један, иако на основу домена не делује тако, озбиљан и професионалан блог који верно пратим од скоро (иако је аутор пре неколико година изјавио да би блог на коме сте сад требало угасити због текста о хаковању комшијиног WiFi-ја) а који није првенствено окренут само ИТ-ју, са доста озбиљнијим приступом блоговању. Текстови су доста занимљиви, нису тешки за читање и немају смарајуће техничке појмове јасне малом делу гикова.

Текст који ме је навукао на овај блог јесте текст „Порука властима Србије: Прекините да гушите привреду и угледајте се на Албанију!“ који је у принципу помало и депресиван кад схватите која је ова наша ППП држава ђока од овце (ППП = ПапирПотписПечат) – а вратило ме мало у детињсто и читање текста „Мој први сусрет са рачунаром

То је то, волео бих да је списак што се овог нашег Балкана тиче дужи али мислим да је овај списак заједно са оним претходним отприлике све што домаћа ИТ блог сцена поседује док се и то не погаси како ваља и доликује и не прешалта на fashion, food и lifecouch тематитику која је вазда актуелна.

Реално, кубуримо са квалитетним сајтовима или блоговима са ових наших простора и све се некако своди на копирање великих портала. Искрено, не видим ја ту неки квалитет, то му дође ко српске естрадне звезде, направе хит, људи се приме – а оно у ствари песма неке тамо Деспине Ванди или Ане Виси. ОК, можда су и купили право да објаве те песме (поставили линк ка оригиналном садржају) што је регуларно, али шта знам, некако више волим кад је твоје оригинал – па нек је и срање, твоје је.

Домаћи блоговиУ принципу све се своди на следеће кораке:

  1. Нађи на Mashable/Reddit/BuzzFeed/Gizomodo/итд…
  2. Преведи. Може и Гугл Транслејт, нек иде живот
  3. Објави на свом сајту
  4. Честитамо, ти си сад блогер, имаш свој портал, кидаш са кликовима….

…а то по мени нигде везе са блогом нема.

У даљем тексту навешћу квалитетне домаће блогове чије текстове не пропуштам и које препоручујем за праћење а ти блогови су или из ИТ сфере или писани од стране колега из ИТ-ја. Препоручујем вам да их запратите путем Newsletter-а, Фејсбук странице или сервиса попут Feedly-ја (ја их конкретно пратим преко Feedly-ја и апликације на мобилном телефону која се зове FeedMe а писао сам о њој овде).

Битна карактеристика доленаведених блогова је квалитет текстова, оригиналност и учесталост од бар једног текста у месец-2-3 а описаћу их са по пар реченица а редослед је случајан, није сортиран ни по чему.

Линукс за све

Овај одличан блог се бави искључиво Линуксом, отвореним кодом и филозофијом која стоји иза целе те приче око отвореног кода и један је од оних сајтова на нету који је богами поштено утицао на моју заинтересованост за Линукс, појаснио неке ствари у старту и као што му име говори – јасан је за све, како за оне који су до гуше у тим водама тако и за људе који тек почињу да зе интересују за Линукс.

Екипа која стоји иза тог блога су апсолутни цареви – нису они надркани гикови а текстови су лаки за читање.
Ако вам нешто није јасно – поставите питање у коментару или форуму тог портала и добићете одговор.

Посебну пажњу ми је скренуо човек, у богами позним годинама који никад раније није користио Линукс и одрастао је на Виндовсу а опет који је кроз текстове доказао да то чудо уопште није толико компликовано и да буквално свако може у кратком року да овлада тим системом.

E-Sigurnost.net

Иако се на овом блогу текстови не објављују толико често – сваки текст је одличан и пун корисних информација.
Блог води Јован Шикања – Fraud and Security администратор на тренутно највећој регионалној е-комерц платформи: Лимунду.

Теме које се обрађују су, као што претпостављате онлајн и информациона безбедност као и заштита од превара.

Приметио сам га 2014-те године кад је објавио сјајну анализу о решењима на којима се врте сајтови домаћих странака, владиних установа, јавних предузећа и агенција где је дошао до закључка да је стање безбедности наших сајтова – курац од овце.

Блог Александра Тодоровића

Одличан лични блог младог хакера из Босне, блог није строго ИТ-јевски и тако се сем Линукса и хактивизма обрадјују и не-ИТјевске теме попут ситуација из живота, политике, религије, музике – отприлике свега и свачега, али битног.

Текстови су писани комбиновано на нашем и енглеском језику, нема тешких термина и веома су квалитетног садржаја.
Рецимо, неки од одличних текстова су Које софтверске фирме вас контролишу? и Разлози мог атеизма.

Блог Ивана Благојевића

Још један од одличних ИТ блогова са ових простора који human-friendly језиком обрађује теме из Линукса, блога, SEO оптимизације (сад би ме убио што у овом тексту имам милион линкова ка другим сајтовима, није по SEO али као што претпостављате – боли ме уво за SEO), софтвера отвореног кода, хардвера, има подоста квалитетних упутстава али и етичких текстова. Текстови су претежно на српском ћириличном и латиничном писму али има и подоста текстова на енглеском, претежно старијих текстова.

Има тамо и један текст због којег га јурим бејзболком и бестрзајним топом по Србији, али о том неки други пут 🙂

MILOS.io – life hacks and shaolin monks

Ово је један од блогова који није 100% везан за ИТ и за који до пре месец дана нисам ни знао да постоји, а онда сам налетео на један текст који се бавио паметном организацијом времена па сам отишао на неки други текст о некаквој органској пијаци у Београду па сам на крају два дана провео читајући текстове са тог блога ко неки лудак.

Овај блог води човек који стоји иза једне домаће ИТ компаније и можете подоста паметних ствари из те сфере ту прочитати и научити, али су ме је дефинитвно на дуже стазе купили новији текстови који немају везе са ИТ-јем: „Како сам излечио астму природним путем, скинуо се са свих лекова и неочекивано смањио килажу“ и „Зен грчког пекара

EXTREMEovanje

Ово је корпоративни блог домаће компаније Extreme са којом сам и сам сарађивао веома успешно по питању лиценцирања а која се бави продајом софвера и разних пословних решења и има подоста ултра-квалитетних текстова о софтверу затвореног кода (наравно) али и из области безбедности, сајбер-криминала, безбедности и лиценцирању.

Један од текстова који ме је заинтересовао за овај блог јесте текст о неопходности антивируса (додуше Линуксовци могу тај текст да окаче мачку о реп) а препорука је и да прочитате текст о CBT locker ranwomware малверу.

Блог Милоша Миладиновића

Овај блог је специфичан по томе – што је опуштајући, теме су од Убунтуа и слободног кода па до репортажа са Власинског језера. На мене је рецимо јак утисак оставио одлични текст о Убунту Линуксу из угла човека који никад није хтео да користи Убунту. Милош је иначе кроз блог покренуо и неколико едукативних акција попут #БудиУбунту серијала текстова у којима је и Компјуераш блог учествовао.

Хостинг блог Адиахоста

Budi Human
Још један корпоративни блог на овој листи, овог пута направљен од стране хостинг провајдера. Текстови сем похвала њихових корисника међу којима сам и ја – садржи и квалитетне текстове везане за хостинг (наравно), Вордпрес, блоговање, зараду путем интернета и блоговања, описе функционалности разних Вордпрес додатака а има и милитантних прича (само да не чује FBI).

Текстове за њих пишу и други блогери, попут горепоменутог Ивана Благојевића а рецимо један од текстова који ми је помогао да се одбраним од људи из финансија који ‘ватају за гушу је и текст о електронском рачуну и његовој важности.

Гага Мандић блог – витешке приче

Ово је један од новијих блогова а који нема неке директне везе са ИТ-јем иако га води жена из ИТ-ја запослена као Веб дизајнер и Фронтенд Девелопер, већ се бави животом и радом у једној рајској европској земљи забоденој у сред мора и недођије – Малти, а што нама „само да побегнем одавде“ може користити.

На блогу се налазе конкретни текстови рецимо о томе како да средите папире за живот у тој земљи, како да нађете стан и колико кошта рента или како се тамо живи, текстови су ултра занимљиви и понекад док читам имам осећај да сам тамо на плажи.

Pentester.iz.rs

Сајт са корисним текстовима из истраживања е-безбедности и примарно се бави BackBox Linux-ом који и сам користим а сем BackBox-а на блогу постоје текстови о разним алатима за мониторинг, аутоматизацију, заштити сервера, разним корисним подешавањима сервера, пробијањима заштите и осталим битним стварима првенствено за SysAdminе.

Блог води један од девелопера BackBox Linux-a Зероф, текстови се не објављују често, можда једном у месец-два али су квалитетни и са доста корисних информација намењених едукацији.

Нажалост, блог је већ неко време ван функције 🙁

Informacija.rs

Овај информативни сајт је заправо једини копипејстовски ИТ сајт који пратим. Колико примећујем, нема ауторских текстова (нек ме webмастери исправе ако грешим) већ се сајт своди на одабране вести велике важости за ИТ безбедност као и друге вести из те сфере који су битни. Текстови се наравно објављују редовно (вести су у питању) и морам признати да се до сад није појавила нека вест на том сајту – а да је била досадна и да је нисам прочитао. Ауторима сајта свака част на ажурности и на одличном одабиру вести.

Остали блогови које вам препоручујем али вас не бих давио дугачким описима

Приметио сам да сем „Линукс За Све“ не могу да нађем ни један квалитетнији блог из Хрватске, БИХ или Црне Горе (можда зато што сам физички лоциран у Србији) па су ваше препоруке добродошле у коментарима – као и препоруке за домаће блогове (битно је само да нису копипејстовски) и блогере које знате а да имају везе са ИТ тематиком или су писани од стране људи из ИТ-ја.