Ултра корисне апликације за Андроид | Препорука

Мобилни телефон је одавно престао да буде само телефон и на то старији људи никако не могу да се навикну, слање SMS-ова и позиви су сад секундарна активност на телефону, примарна је – све остало.

U Гугл Продавници постоји трилијарду апликација, што бесплатних – што оних који се плаћају, реално 90% апликација је тешко срање али богами има подоста и оних које вам могу боље организовати време, побољшати продуктивност, оптимизовати телефон и помоћи у свакодневним радњама…

Представићу вам неке (само неке) апликације које ја користим и за које ја лично тврдим да су одличне.

Текстом неће бити обухваћене стандардне апликација типа Gmail, cloud клијенти, хакерски алати, безбедоносни софтвери, компаси, сјајни Evernote/Keep програми, бекап менаџери, програми за временску прогнозу, Endomondo/Runtastic и слични програми не зато што су лоши (далеко било), већ зато што за њих већ знате – по дифолту.

Todoist (0$ – 2$/месечно)

Tаскови, таскови, таскови…треба их имати на једном месту, централизовано како не би нешто „побегло“. Прво сам користио Гугл таскове али ме је одбило то што нема солидне апликације на Андроиду, пробао сам и Any.do као и многе остале – али ме је одбио помало компликован и ружан интерфејс – и онда дођох до Todoist-а.

Todoist је cloud-based апликација за управљање задацима и пројектима и као клијент постоји као плугин варијанта за Гугл Хром и Фајерфокс тако да се може користити са Виндовса, Линукса и Mек-а, постоји као нативна апликација за Виндовс, Андроид, MacOS, као додатак за Џимејл, Thunderbird, Outlook – дакле може се користити – где ‘оћеш.

Интерфејс је једноставан и лак за коришћење, у тасковима можете поставити рок до кад се одређени таск мора завршити, обавештења и постављати приоритете таскова. Todoist у бесплатној варијати има све што вам је потребно, али постоји и премијум варијанта за 2$ месечно која нуди још више (бекапи, upload фајлова, разни додатни подсетници и остала чуда) – али је нисам користио, па не бих да баронишем поштени народ.

Наравно, постоји и виџет за Андроид да не размишљате (обично ме сви одмах питају да ли постоји виџет) и нема реклама.

FeedMe (0$)

Кад је умро покојни Google Reader бог да му душу прости, требало је наћи ново централизовано решење за праћење блогова и сајтова како из ИТ струке тако и многих других блогова – и једино решење које је било најсличније Google Reader-у је био сервис Feedly. ОК, има он своју Андроид апликацију која је добра – али има за мене као корисника који нема неограничени мобилни интернет једну непремостиву ману – не ради у офлајн режиму.

Истраживао сам, испробавао разне RSS reader-е који раде као клијенти Feedly-ју и онда налетео на FeedMe, који је, могу слободно рећи, идеалан за овај посао. Ради одлично у офлајн режиму (тренутно је подешен да скида текстове само кад је на WiFi-ју), не кочи, има дооста опција за подешавање и синхронизацију. Користим га, чини ми се већ две године, пратим богаоца сајтова и блогова путем њега и имам само речи хвале.

И да, нема никакве рекламе и остала чуда која сметају читању, тако да ми је и он мистерија – зашто је бесплатан с обзиром колико је користан.

Pocket (0$)

Такође cloud-based штек за корисне линкове или странице на које налетите приликом сурфовања нетом а при том ради брзо и не даје вам неке додатне кликове и слично што нуде други програми сличне намене. Дакле, као што му име каже Pocket (џеп) за све линкове које желите да сачувате за касније читање, сем Андроид верзије постоји и као додатак за броwсере и све што сачувате се синхронизује са свим клијентима где имате исконфигурисан Pocket клијент.

Изглед Pocket-а унутар браузера
Изглед Pocket-а унутар браузера

Све што треба јесте да кад налетитите на користан линк који желите сачувати – кликнете унутар браузера на „Share“ и изаберете Pocket. У верзији за рачунар (екстензија за браузере) не треба ни то, довољан је само један клик да би се линк сачувао и синхронизовао са свим уређајима.

Има могућност таговања линкова које желите чувати, тако да их можете лако разврставати – мада ја то не користим, пошто су мени сви линкови које сачувам подједнако битни.

Unified Remote Full (0-4$)

Програм за даљинско управљање вашим компјутером кроз Wi-Fi мрежу – тачније, како ја волим да га зовем, софтвер за нас лење бубе које мрзи да дигну дебелу гузицу са кревета.

Њиме можете компјутером управљати скоро као да седите за њиме – а мени конкретно је користан из једног јединог разлога – компјутер ми је повезан са телевизором путем HDMI кабла, тако да увече кад ми се гледа неки филм са компа а ја, женче и деца на кревету, кокице спремне, телефон у руке, пустим филм са компјутера који желим, угасим монитор на компјутеру „да не троши струју“, пустим филм или цртани на VLC Media Player-у и управљам њиме са телефона – смањујем, појачавам, паузирам дакле све – иако је лаптоп затворен.

Сем VLC Media Player-а овај програм поседује огроман број функција и додатака за управљање, попут подршке за File Manager, виртуалне тастатуре, виртуалног миша, управљањем звуком, напајањем, дисплејом, YouTube-ом (корисно кад клинцима пуштам цртаће), окидањем цустом команди на компјутеру, Windows Media Centrom или Кодијем или XBMC-ом а поседује подршку и за Балканцима омиљеним BSPlayer-у&Winamp-у, PotPlayer-у, GOM Player-у, KMPlayer-у и ко зна што још све. Углавном, за управљање компјутером путем телефона – идеалан комад софтвера.

Постоји у бесплатној и плаћеној варијанти (у бесплатној је мало огољен могућностима), има опције за постављање цустом виџета са каквим хоћете командама тако да вам мобилни телефон буквално може бити даљински урављач.

Десктоп клијент који инсталирате на вашем компјутеру постоји у Линукс, Виндовс и Mек, Raspberry Pi, Chromebook варијанти, дакле – такорећи, постоји где хоћете те дакле и од сваког компјутера можете правити даљинску конзолу или media player.

Ово је такође један од програма које сам купио само због подршке девелоперу, у бесплатној варијанти такође има подоста функција које се могу најнормалније користити и које су у принципу довољне.

PushBullet (0$)

Иако му није то примарна намена, PushBullet ми служи за сервирање нотификација са телефона на компјутеру.
Зашто?

PushBulletКонкретно, кад сам на послу практикујем да ми телефон буде на вибрацији или „silent mode-у“, те се због тога може десити да неко обавештење не прочитам или неки пропуштени позив видим тек после ко-зна-колико сати (зависно од тога колико сам удубљен у задатак који извршавам).

Са PushBullet-ом на телефону, и апликацијом за компјутер – било каква нотификација да се деси на телефону, сервираће вам се на компјутеру.

Ако вам се дешава да телефон често заборављате код куће – PushBullet вам је, што би фешн-блогери рекли „маст хев“, јер ћете у том случају увек бити информисани у реалном времену о томе ко вас је звао, ко вам је слао поруке – али не само то, имате могућност да са свог компјутера шаљете SMS-ове као да сте за телефоном (са свог броја, не са неког тамо сервиса из пичке материне).

PushBullet, сем ове функционалности око нотификација, има могућности изоловане комуникације са свим уређајима где се инсталирали PushBullet (кућни или пословни компјутер, овај-или-онај браузер и слично…), слање фајлова или линкова, додавање PushBullet пријатеља и слично….тако да рецимо можете да уфоткате неку слику и да је пошаљете на свој кућни компјутер али не и на остале уређаје.

Сем Андроида PushBullet постоји у верзији за Виндовс, Mek, Фајерфокс, iOS, Оперу, Chrome, Сафари.

ES File Explorer File Manager (0$)

За овај програм волим да кажем да је фајл менаџер који није фајл менаџер. Њега сем за управљање фајловима на вашем телефону, можете користити за копирање са&на компјутер, са&на FTP/SFTP/FTPS сервер, Виндовс дељене фолдере, DropBox, Box, ОneDrive, Гугл Drive и остале клауд сервисе, поседује свој прегледач фотографија, аудио и видео плејер, root експлорер, текст едитор, zip/unzip могућност – дакле има све што вам је потребно, а да је спаковано у један програм.

…а опет, ни то није све, можете поможу овог програма направити од мобилног телефона FTP сервер, правити бекапе инсталираних апликација, подешавати „startup“ апликације и свашта нешто још.

Овај програм користим од кад и имам андроид телефон и за њега имам само речи хвале. Нема реклама и сличних срања, чист је као суза и ради као сат.

Tasker (4$)

Програм за аутоматизацију такорећи свега на телефону и једно, слободно могу рећи, чудо од апликације. Али, да се не понављам, писао сам већ једном о њему, тако да ако желите да прочитате више о том програму, кликните овде.

JuiceSSH (0-4$)

JuiceSSH

Ако нисте Системски администратор и не бакћете се са Линуксима можете слободно прескочити овај део око JuiceSSH и прећи да следећу ставку. Додуше, ако јесте сисадмин опет можете прескочити ову ставку јер га највероватније већ користите па џаба тупим зубе. Дакле, на знам ни зашто онда ово и пишем, ал’ ајде, не једе леба.

JuiceSSH као што му име вели, јесте SSH клијент којим можете управљати вашим сервером.

Пробао сам подоста разних SSH клијената за Андроид и ово је што се бесплатне понуде тиче – најбоље решење. ОК, постоји и премијум решење од 4$ које нуди сачуване „custom“ команде које можете окидати на серверима али ако не мислите да пишете bash скрипте кроз андроид као прави гик дигитронац онда вам то и не треба.

У плаћеној варијанти ту је и чување енкрипционих кључева на клауду- али не бих се ја са тиме играо, пусти причу.
Ја JuiceSSH користим првенствено за проверу оптеререћења сервера, покренутих процеса, постоји ли пинг ка том-и-том и сличних мањих радњи.

Link2SD Plus (0-2$)

Link2SDОвај програм првенствено служи за сиротињске телефоне које кубуре са простором на телефону те морају да се сналазе партиционисањмем SD картице и смештањем апликација и њихових података на исту, ја га највише користим за деинсталирање системских програма који ничему не служе (смеће које вам инсталирају произвођачи телефона – bloatware), за конверзију корисних апликација у системске, за брзинско чишћење кеша уколико останем без слободног простора на телефону и ра брзински рестарт путем виџета.

Апликације можете сортирати како желите, поставити да се аутоматски инсталирају на SD картици са све пратећим фајловима и подацима које генеришу и имате потпуни преглед где и шта која апликација тачно заузима.

Нисам сигуран, али мислим да отприлике све ове могућности имате и у бесплатној варијанти (додуше имате и рекламе).

О програм (као и горе наведене) сам купио више као подршку девелоперу јер док сам имао матори LG Optimus One са око 70MB интерне меморије овај програм је био спас (рецимо, само Фејсбук заузима 100MB), а такође куповином апликације губе се рекламе које се сервирају у футеру овог програма.

KeePass2Android (0$)

KeePass Password Safe за Андроид јесте програм отвореног кода за управљање лозинкама који заслужује посебан текст на овом блогу и који ћу написати чим уграбим времена – а KeePass2Android је један од његових незваничних верзија (портова) за Андроид.

Укратко, то је програм који безбедно (за сад) чува све ваше лозинке унутар шифроване базе података а која је заштићена само једном лозинком коју требате упамтити или фајлом – или комбинацијом лозинке и фајла.

KeePass2AndroidУкратко, до сад још нико није успео да пробије енкрипцију (или бар званично није, евентулано NSА, Мосад и остале топ-левел државне мутљавине) те ако имате колико толико зезнуту мастер лозинку па још у комбинацији са неким фајлом – нападач не може ништа, а опет, ако заборавите нешто од та два, можете слободно да ударате главом о зид док не умрете јер опоравка нема.

Шта да радите ако заборавите лозинку на KeePass-у

KeePass2Android вам нуди могућност креирања-читања-писања-едитовања шифроване базе ваших лозинки са SD картице или интерног складишта, са неког cloud сервиса или web локације (SFTP/FTP/HTTP/HTTPS), тако да рецимо, можете криптовану базу чувати на Гугл драјву (заштитите Гугл драјв двостепеном аутентификацијом кад вас молим ко браћу рођену), те тако имати увек исту базу са лозинкама на свим уређајима уколико инсталирате Гугл драјв клијент на компјутеру.

Иначе, препорука је, да уколико сте слаби са памћењем, мастер лозинку напишете на папирче и чувате негде у кући или ако сте на послу у сефу, а фајл да мултиплицирате и чувате на више различитих локација (на мејлу, Dropbox-у, неком сајту јавно или штатијазнам) – наравно под условом да фајл није једино средство шифровања већ да је само половина док је друга половина лозинка.