#BudiUbuntu

Ako pogledate zvanični logo Ubuntu Linuksa, primeticete 3 osobe kako se drže za ruke, a sličan efekat možete postići i duvanjem vutre – koju ne preporučujem

#BudiUbuntu je akcija koju je pokrenuo moj Linux prijatelj Miloš Miladinović kako bi se proširila svest o Ubuntu filozofiji ali i tom operativnom sistemu.

Kad bi Ubuntu prevodili nekim kvazi-softverskim jezikom, Ubuntu bi se mogao prevesti kao: „Budi deo zajednice“ ili „Oslobodi se od ropstva“ (mislim na budi deo Linuks zajednice i oslobodi se od licencnog ropstva), mada bi ta ideologija mogla da se upotrebi za komplet sav otvoreni softver slobodan za korišćenje u bilo koje svrhe…ali fora je što se pod Ubuntu ideologijom ne misli samo na IT i geek stvari…

Iako ja lično nisam neki ljubitelj Ubuntu-a kao Linux distroa, prvenstveno zbog njegovog podrazumevanog dekstop okruženja koje se zove Unity a koji mi nešto ne paše iako je moderan i deluje svetski, a plus i zbog loše reputacije u otvorenom Linux svetu a nisam nešto voljan da ga zamenim nekim desktop okruženjem (sećate se sloboda, mogu ako poželim, legalno, brzo i besplatno).

Ljubitelj sam Linux distribucija koje su se rodile iz Ubuntua, prvenstveno Linux Minta i BackBox Linuksa a i veliki sam ljubitelj i praktikant Ubuntu filozofije (onaj deo koji nema veze sa Ubuntu linuks distribucijom) – iako sam Ubuntu kao Ubuntu koristio možda par dana pre nego što sam ga pregazio Linux Mintom.

#BudiUbuntu

Linux sada koristi ogromna većina ljudi…a da to uopšte i ne zna. Vaš Android telefon radi na modifikovanom Linuksu, blog koji sad čitate se vrti na Linux serveru, baza podataka kod vas na poslu se najverovatnije vrti na Linuks serveru, imate internet u stanu jer se na ruterima vrti Linux, Guglujete zahvaljujući Linuksu…dakle Linux pokreće takoreći sve…

Time4VPS Hosting
Time4VPS Hosting
Time4VPS Hosting
Inače, za neupućene, Ubuntu je nastao iz metuzalema koji će nas sve nadživeti i smejati se nad našim grobom za 100-200-500 godina…Debiana, koji je ćale velikoj većini Linux distroa a od jednog od njegovih sinova (pogledajte familijarno drvo ovde) Ubuntua nastalo je još možda oko 50-tak Linuks distribucija od kojih su najpoznatiji, bar linuks korisnicima, sem Linux Minta i Kubuntu, Lubuntu, Xubuntu, LXLE, elementaryOS i Edubuntu.

Pre Ubuntua, Linux je bio dostupan samo ljudima kojima je on bio struka i opsesija (dakle čitaj – štreberima), nikako širokim masama.

Rođenjem Ubuntua, sve se pojednostavilo, svako je mogao da instalira Linux i da se upozna sa tim novim svetom i to jedan od razloga zašto poštujem Ubuntu kao distro.

#BudiUbuntu ja bih mogao dalje da okarakterišem kao: „Radi malo i za dobrobit zajednice, ne samo za dobrobit svoje debele maljave guzice (pozdrav za komplet sve političare sa Balkana)“.

Sama pomisao da neko, negde, odvaja svoje slobodno vreme i ulaže napor da bi napravio i tebi ponudio besplatno nešto što ti drugi nude uz ucene je sama po sebi meni neprocenjiva. Zli jezici bi možda čak rekli da je ovo i komunistička ideologija. Priznajem stvarno tako deluje. Samo što ovde nema komunista i jagnjećih brigada koji bi se obogatili.

A opet, recimo, jedan drugi popularni operativni sistem te navodi na kriminal….od koga se, bar ja ježim. Kriminal se sastoji u tome, da s obzirom da nemaš keša viška da bi kupio operativni sistem, odeš na wareze/torente i skineš nelegalne, krekovane, pitaj-kurac-čime-inficirane verzije tog operativnog sistema i time dovedeš sebe to da neko može da upre prstom u tvoju facu i kaže: „LOPOV!!!„.

Čak i ako odvojite pare i kupite od autora tog operativnog sistema proizvod, autor će vas za cirka 5-6 godina uceniti da MORATE DA KUPITE noviji operativni sistem jer vam je taj zastareo, a njega boli đoka da se brine o bezbedonosnim unapređenjima istog kao i o unapređenju rada.

..eeeee, vidiš, toga u Linuksu i Ubuntu filozofiji nema….

 • Kupite operativni sistem !!!
  Operativni sistem dobijate besplatno i uživajte, nije krš, radi najnormalnije.
 • Želite noviju verziju operativnog sistema, morate da kupite licencu?
  …dobićete je besplatno, kad god poželite. Bez kriminala i krađe.
 • Ne dopada vam se kako radi a vični ste programiranju?
  …dobićete izvorni kod pa menjajte kako vam srcu milo….besplatno i legalno. Niko vam „A“ neće kasti
 • Koristili biste paralelno više operativnih sistema?
  …nikakav problem. Linux vidi podatke na svim particijama bez obzira čije su, i dozvoljava prisustvo drugog operativnog sistema na računaru. Onaj drugi vam to ne dozvoljava.
 • Podržali biste rad zajednice?
  …donirajte im pare, koliko vi želite i koliko ste u mogućnosti pa taman da je i 1$. Takse nema, iznos je na vama.
 • Podržali biste rad zajednice a niste pri parama ?
  …učestvujte u radu, pratite forume, promovišite, prijavljujte developerima bagove na koje naletite…dakle radite sve što se vama učini
 • Nešto ti ne ide?
  …pitaj slobodno, niko ti se neće smejati. Linux korisnici su velika porodica i svako će biti voljan da ti pomogne.
[info]UbuntuUbuntu se u bukvalnom prevodu može prevesti kao „Ljudsko dobročiniteljstv0“ ili „Ljudskost“ (izvor sa Wikipedije) a postoji i jedna stara i lepa priča o Ubuntu načinu življenja…

Antropolog je predložio igru deci afričkog plemena. Stavio je korpu punu voća pored drveta i rekao ko god do nje stigne prvi osvojiće slatke plodove. Kada je dao znak da krenu svi su se uhvatili za ruke i zajedno potrčali, a onda seli da zajedno uživaju svoje poslastice. Kada ih je pitao zašto su krenuli zajedno kada je jedan mogao da ima sve voće za sebe rekli: “ Ubuntu, kako da jedan od nas bude srećan ako svi su svi ostali tužni ?“

[/info]

KORISNI LINKOVI:

Linux – šta je konkretno meni dobro doneo
Ubuntu filozofija – Način života koji inspiriše
Ja sam ono što jesam, zato smo svi to isto
Pokretač #BudiUbuntu blog-akcije – Miloš Miladinović