Ослободи се – #БудиУбунту

#BudiUbuntu
Ако погледате званични лого Убунту Линукса, приметићете 3 особе како се држе за руке, а сличан ефекат можете постићи и дувањем вутре – коју не препоручујем, бар не званично.

#БудиУбунту је акција коју је покренуо мој Линукс пријатељ Милош Миладиновић како би се проширила свест о Убунту филозофији али и том оперативном систему.

Кад би Убунту преводили неким квази-софтверским језиком, Убунту би се могао превести као: „Буди део заједнице“ или „Ослободи се од ропства“ (мислим на буди део Линукс заједнице и ослободи се од лиценцног ропства), мада би та идеологија могла да се употреби за комплет сав отворени софтвер слободан за коришћење у било које сврхе…али фора је што се под Убунту идеологијом не мисли само на ИТ и гиковско-штреберске ствари…

Иако ја лично нисам неки љубитељ Убунтуа као Линукс дистроа, првенствено због његовог подразумеваног десктоп окружења које се зове Unity а који ми нешто не паше иако је модеран и делује светски, а плус и због лоше репутације у отвореном Линукс свету а нисам нешто вољан да га заменим неким десктоп окружењем (сећате се слобода, могу ако пожелим, легално, брзо и бесплатно).

Љубитељ сам Линукс дистрибуција које су се родиле из Убунтуа, првенствено Линукс Mintа и BackBox Линукса а и велики сам љубитељ и практикант Убунту филозофије (онај део који нема везе са Убунту Линукс дистрибуцијом) – иако сам Убунту као Убунту користио можда пар дана пре него што сам га прегазио Линукс Минтом.

#БудиУбунту

Линукс сада користи огромна већина људи…а да то уопште и не зна. Ваш Андроид телефон ради на модификованом Линуксу, блог који сад читате се врти на Линукс серверу, база података код вас на послу се највероватније врти на Линукс серверу, имате интернет у стану јер се на рутерима врти Линукс, гуглујете захваљујући Линуксу…дакле Линукс покреће такорећи све…

Иначе, за неупућене, Убунту је настао из метузалема који ће нас све надживети и смејати се над нашим гробом за 100-200-500 година…Дебиана, који је ћале великој већини Линукс дистроа а од једног од његових синова (погледајте фамилијарно дрво овде) Убунтуа настало је још можда око 50-так Линукс дистрибуција од којих су најпознатији, бар линукс корисницима, сем Линукс Минта и Kubuntu, Lubuntu, Xubuntu, LXLE, elementaryOS и Edubuntu.

Пре Убунтуа, Линукс је био доступан само људима којима је он био струка и опсесија (дакле читај – штреберима), никако широким масама.

Рођењем Убунтуа, све се поједноставило, свако је могао да инсталира Линукс и да се упозна са тим новим светом и то један од разлога зашто поштујем Убунту као дистро.

#БудиУбунту ја бих могао даље да окарактеришем као: „Ради мало и за добробит заједнице, не само за добробит своје дебеле маљаве гузице (поздрав за комплет све политичаре са Балкана)“.

Сама помисао да неко, негде, одваја своје слободно време и улаже напор да би направио и теби понудио бесплатно нешто што ти други нуде уз уцене је сама по себи мени непроцењива. Зли језици би можда чак рекли да је ово и комунистичка идеологија. Признајем стварно тако делује. Само што овде нема комуниста и јагњећих бригада који би се обогатили.

А опет, рецимо, један други популарни оперативни систем те наводи на криминал….од кога се, бар ја јежим. Криминал се састоји у томе, да с обзиром да немаш кеша вишка да би купио оперативни систем, одеш на варезе/торенте и скинеш нелегалне, крековане, питај-курац-чиме-инфициране верзије тог оперативног система и тиме доведеш себе то да неко може да упре прстом у твоју фацу и каже: „ЛОПОВ!!!„.

Чак и ако одвојите паре и купите од аутора тог оперативног система производ, аутор ће вас за цирка 5-6 година уценити да МОРАТЕ ДА КУПИТЕ новији оперативни систем јер вам је тај застарео, а њега боли ђока да се брине о безбедоносним унапређењима истог као и о унапређењу рада.

..еееее, видиш, тога у Линуксу и Убунту филозофији нема….

 • Купите оперативни систем !!!
  Оперативни систем добијате бесплатно и уживајте, није крш, ради најнормалније.
 • Желите новију верзију оперативног система, морате да купите лиценцу?
  …добићете је бесплатно, кад год пожелите. Без криминала и крађе.
 • Не допада вам се како ради а вични сте програмирању?
  …добићете изворни код па мењајте како вам срцу мило….бесплатно и легално. Нико вам „А“ неће касти
 • Користили бисте паралелно више оперативних система?
  …никакав проблем. Линукс види податке на свим партицијама без обзира чије су, и дозвољава присуство другог оперативног система на рачунару. Онај други вам то не дозвољава.
 • Подржали бисте рад заједнице?
  …донирајте им паре, колико ви желите и колико сте у могућности па таман да је и 1$. Таксе нема, износ је на вама.
 • Подржали бисте рад заједнице а нисте при парама ?
  …учествујте у раду, пратите форуме, промовишите, пријављујте девелоперима багове на које налетите…дакле радите све што се вама учини
 • Нешто ти не иде?
  …питај слободно, нико ти се неће смејати. Линукс корисници су велика породица и свако ће бити вољан да ти помогне.

UbuntuУбунту се у буквалном преводу може превести као „Људско доброчинитељств0“ или „Људскост“ (извор са Википедије) а постоји и једна стара и лепа прича о Убунту начину живљења…

Антрополог је предложио игру деци афричког племена. Ставио је корпу пуну воћа поред дрвета и рекао ко год до ње стигне први освојиће слатке плодове. Када је дао знак да крену сви су се ухватили за руке и заједно потрчали, а онда сели да заједно уживају своје посластице. Када их је питао зашто су кренули заједно када је један могао да има све воће за себе рекли: „Убунту, како да један од нас буде срећан ако сви су сви остали тужни ?“

КОРИСНИ ЛИНКОВИ:

Линукс – шта је конкретно мени добро донео
Убунту филозофија – Начин живота који инспирише
Ја сам оно што јесам, зато смо сви то исто
Покретач #БудиУбунту блог-акције – Милош Миладиновић