Ако вам треба неки јавни сервер да се поиграте и нешто испробате….

Хтели бисте нешто да пробате на Линуксу, како се инсталира ово, како оно – у већини случајева Виртуал Бокс завршава причу, но шта ако вам Виртуал Бокс није из неког разлога добро решење, типа неко споља треба нешто ту да погледа или провери и слично а порт форвард није могућ или вам баш треба јавна IP адреса? Желите да видите како се реално инсталира мејл сервер, са све његовом јавном адресом, заштитама, сертификатима и како се понаша у реалном раду? Треба вам сервер на пар дана да на њему дигнете ово или оно, па да га дропнете а не бисте да плаћате пун износ? Или пак, желите да имате своj VPS на коме ће се вртети нешто што правите за клијенте а не бисте да плаћате неку лудило кинту?

Одговор – Хецнер Клауд (Hetzner Cloud). За 300 динџи месечно, тј 2.5 евра, можете добити виртуалну машину илити VPS са 2 гига меморије, 20 гига простора и 20 тера протока….али ако користите машину само пола месеца плаћате пола цене….један дан – поделите 2.5€ са 30 – дакле тотално прихватљива и прилагодљива цена. С обзиром да је у питању дељени ресурс, не бих баш препоручио овај сервер за нека продукциона окружења, не знам како се све понаша и не бих да тестирам – већ само за играње, самообуку, испробавање овога или онога и презентације клијентима.

Постоје и скупље варијанте са јачим ресурсима па ако вам затреба бачите поглед на њих, играју ли вам улогу…а ви можете одабрати и додатни простор (+100 гига диска је 4 евра месечно), можете имати пливајућу ИП адресу ако желите да се поиграте кластерингом (+1 евро месечно), аутоматску израду бекапа, “dedicated“ процесор и свашта још нешто….а само окружење је заштићено од DDoS напада па не морате о томе да бринете бригу.

Ево пар скриншотова из самог панела на једном тазе направљеном серверу, ако некога занима

Постоје и друге варијанте, као што су – годину дана бесплатног микро VPS-a на AWS-u (free tier), исто ово што и Хецнер Клауд али само у профи варијанти и дупло скупље (али и даље прихватљиво) – Digital Ocean, али за овај сам се ухватио јер је такорећи бесплатан, бар мени – јер ми VPS обично не треба за период дужи од недељу дана – што му дође цена једног бурека и по киле јогута, не требају ми додатне опције а и суперкул је лако све за коришћење и разумевање (за разлику од AWS) па зато зборим о томе, а и имам већ подоста искуства са самим Хецнером.

Eво колико ме је коштало два сервера која сам користио укупно 6 сати – 2 цента, тј око 3 динара…

Хецнер је један од највећих европских датацентара (мислим да је OVH највећи, можда и грешим) и ја лично имам доста искуства са њим – мада додуше само са наменским (dedicated) и брендираним серверима који су и додатно били хардверски надограђени а које смо користили за некe опасне апликације…тамо сам дизао VMware-ве и богаоца виртуалки на њима, правио разноразне IPsec тунеле са овим или оним и свашта нешто…али свеукупно нула проблема, али напомињем, ради се о профи опреми код њих…а сад, питај курац каква је опрема на којој се врти овај клауд и колико је то сигурно, не бих баш да препоручујем пошто не користим активно али ако је као остало од Хецнера – одлично.

НАПОМЕНА: Овај текст није спонзорисан ни од Хецнера ни од било кога кога ко се помиње или не помиње у тексту, већ само мој убоги утисак дођавола и лагана препорука.