Како то да неко ко ради у ИТ-ју не зна да замени тастатуру на лаптопу?

Да одговорим разним паметним људима са изјавама „Ту се представља као некакав свезнајући ИТ-јевац, а не уме да замени тастатуру, срамота“ зашто не умем да заменим тастатуру – ону из претходног текста. Веровали или не – не знам да радим ни са лемилицом а богами исту чак и немам, и не само да немам лемилицу, него сем једног малог шрафчигерчића којим отварам лаптопове којима треба нешто ситно да се уради – немам ништа од опреме сем прстију – а и они су дебели и незграпни за ове послове који очекују прецизност.

На свом лаптопу сам помоћу тог једног штафцигерчића – сам ставио SSD на место хард диска а хард диск на место DVD драјва којег сам извадио, сам сам неколико пута издувавао прашину и чистио кулере, сам сам надоградио меморију и радио још понеке ситинице, не само на мом већ и на лаптоповима познаника и рођака. Дакле те неке најосновније ствари које отприлике може свако. Кад је сок био поливен по тастатури, јесам отворио лаптоп, откачио флет каблове али видео да је тастатура везана за поклопац некаквим лемом или пластичним нитнама – и ту одустао, схватио да нећу баш успети са тиме да се изборим и решио да тај посао препустим стручњацима којима ћу за то да платим.

За разлику од доста људи ја апсолутно немам тај проблем да кажем да нешто не знам да урадим – па чак и да је нешто што се апсолуно подразумева од мене и ма какву слику други имали о мени, а богами не знам доста тога и не да нисам некакав ИТ гуру него сам плач мајке божје и брига ме да ли ће неки интернет мудросер да се томе подсмејава или спрда. Дакле, ако нешто не знам – кажем не знам и ту се прича заврши. Некад ћу можда научити то да радим, некад се нећу ни трудити да научим, некад ћу се трудити али нећу успети то нешто да научим – али сад тренутно – НЕ ЗНАМ и крај. И на овом блогу сам ономад писао да има милион ствари које не знам (линк ка тексту), неке сам у међувремену научио – неке нећу никад. Ништа спорно.

Расклапање тастатуре која је за поклопац везана не-шрафовима је нешто што не знам нит иимам алат за тако нешто, тако да ћу урадити оно што други избегавају – отићи ћу код стручног лица и платити му да уради оно што ја не знам – баш као што и мени плаћају људи да радим оно што они не знају. Уосталном, све и да успем да скинем тастатуру – шта даље? По којим Алиекспресима да нађем тастатуру за не-бизнис лаптоп стар 5-6 година?

Е сад, ИТ је огромна сфера рада…можете имати врхунске програмере који могу од ничега да направе Гугл…али не знају да инсталирају Виндовс…можете имати врхунске стручњке за Виндовс или Линукс – који немају благе везе са Јава програмирањем, можете имати Виндовс и Линукс стручњаке који кидају и са програмирањем…а који не знају да опораве бриковани телефон а може се наћи и човек који зна све то – али можда напада жене по трамвајима. Исто, од пилота не би се баш очекивало да зна да оправи мотор авиона и од авиомеханичара очекивало да зна да ради као контролор летења – можда би се и могло очекивати али мора да се прође нека школа или обука за то нешто, плус и неко искуство ту мора постојати. Зашто онда то исто не важи у ИТ-ју мајкуму?

Друга истина јесте да сервисирање опреме није у мојој зони интереса те се не трудим ни да научим ништа напредно од тога…баш као што ме не занима ни програмирање, баш као што и оног програмера не занима мој Линукс и баш као што оног проџект-менаџера не знама конфигурисање мреже. Надам се да сам разјаснио. Људи морају имати увид да је ИТ огромна област која се сваким даном све више и више шири и све је опширнија и опширнија. У реду, неке основне ствари кад је ИТ у питању треба да се знају јер ово је доба компјутера, бар оно најосновније кад је заштита у питању или понашање на нету, како послати мејл, како наћи неку информацију на Гуглу али неке специфичне ствари ако не мора – зашто би знао?

Ја нисам сервисер и за мене су сервисери, поготово ови прави, што би се рекло старовременски који ће пре лемилицом да реше ствар него да мењају цео модул – богови. Новији сервисери, колико контам, ако виде да је отишао неки кондензатор или отпорник на матичној – они ће пре да јуре нову матичну него да се дохвате лемилице и замене те делове на матичној.

Ја сам старовременски човек иако сам поприлично отвореног ума те код мене и даље ваши она старинска: „Човек који је стручњак за све области – није стручњак ни за једну.“