Утисци о два сервиса лаптопова – једног највећег и једног мањег

Клинац полио сок по тастатури лаптопа, неки тастери нису радили неки јесу, бацио сам се на тражење неког половног компјутера за кућу а у међувремену рекох дај да видим може ли се поправити овај лаптоп некако, па ако може нека он постане лаптоп за клинце.

Ради се о доста матором лаптопу али солидних карактеристика – Asus X552VL са i5 процесором, 8GB RAM-a и појачан SSD-ом на којем је оперативни систем. Пре даље приче напомињем да ово није спонзорисана објава те да нико ништа овде није платио или знао о објавама, што би се рекло – бесплатна реклама задовољног и незадовољног корисника. У наслову стоји минималистички и гзиповани назив „сервис лаптопова“ а заправо се у оба случаја ради о сервисима који сервисирају разне врсте ИТ опреме, не само лаптопове несрећне.

Први пик на драфту је био један од највећих сервисних центара код нас, Непо Систем, који је овлашћени сервис за доста модела и продавнице код којих сте купили лаптопове упућују на њега уколико се уређајима деси нешто док су у гаранцији а и плус сам код њих сам радио годишње чишћење што је био услов продужене гаранције од 5 година. Контам, имају сигурно богаоца и резервних делова и то ће брзо да заврше.

Сервис број 1: Познати и велики Непо систем

Батајнички друм, Непо систем, ето мене, на пријему не-серверисер – што је ОК, добар дан – донео сам лаптоп да му се замени тастатура јер поливен сок по њој.

  • ОК, наши сервисери ће да прегледају и послаће вам понуду да прихватите или не, ако не прихватите плаћате дијагностику која кошта 1800 динара….ОК?
  • ОК.
  • А колико ће отприлике потрајати док не добијем понуду?
  • 5-7 радних дана.

После 5 дана, ето понуде која гласи, од речи до речи…

Цена за горњи поклопац са тастатуром и тачпедом је 31.000,00 РСД са ПДВ-ом, очекивани рок за набавку је приближно 15 дана. Цена замене делова је 1.500,00 РСД са ПДВ-ом. Дијагностика 1.800,00. Гаранција на део је 3 месеца. На уређају је потребно урадити сервисно чишћење од трагова поливања са матичне плоче. Цена чишћења је 1.500,00 РСД са ПДВ-ом.

Дакле, кад се све сабере и одузме, на лаптопу старом више од 5 година и вредном мање од 300 евра, цена замене тастатуре ће ме коштати око 36.000 динара тј ~300€ и на поправку ћу поред ових 5 дана чекати још 15 дана и добијам гаранцију на уграђен део од 3 месеца. Ништа, хвала, нисам заинтересован, кад могу да дођем да платим дијагностику и узмем лаптоп…узех, довиђења и пријатно.

Ма ОК, спреман за отпис, поскидаћу делове са лаптопа и бачити их на Лимундо или КупујемПродајем бар да имам за сок но хајде још једном да пробам са још неким сервисом ‘ нису ваљда ови једини, што би се рекло – види друго мишљење пре него ти кажу да умиреш за два месеца….бачих се на Гугл са „лаптоп сервис“ претрагом, добих неких 5 сервиса, пустих мејл свима са описом проблема и серијским бројем уређаја, од њих 5 – троје одговорило нешто генерички, четврти пустио мејл да их назовем како би се договорили и ту отпао одмах из даље приче.

Одлучих се за пети сервис који ми је и први одговорио, али и дао највише детаља и могућих опција кроз мејл кад је у питању сервис као и варијације цена које могу да очекујем, колико ће се чекати уколико ово уколико оно и слично….али и да уколико нису у стању да оправе лаптоп – не плаћам ништа, никакве дијагностике и пичке материне. Ово последње је мени уједно чист сигнал да знају ако не све а оно бар огромну већину да поправе – јер би банкротирали на овим „trial“ периодима и изгубили богаоца времена на разноразне случајеве…

Сервис број 2: Непознати и мали Лаптоп Експерт

Сервис имена Лаптоп Експерт (вебсајт laptopexpert.rs) никад чуо до тад, видим на сајту да се налазе на две локације (Зелени венац и Нови Београд) па контам да можда и нису тако мали, сајт мало застарео али доста информација, па шта сад, не могу ништа да изгубим….да не давим много…

Париске комуне 53, Нови Београд, Лаптоп Експерт, добар дан, добар дан, на вратима ме дочекао сервисер, седа, па шта је било, па клинац ми просуо сок по тастатуру, ја вадим лаптоп из торбе а он чим је видео лаптоп у мојим рукама – одмах из рукава…

  • Код овог модела лаптопа је тастатура прикачена за поклопац пластичним нитнама што може бити проблем, али не брини ништа, све ћемо да средимо…
  • За колико ћу отприлике знати да ли може или не, и каква је ситуација?
  • Сутра а можда и данас.
  • А јееееестееееее

Ништа, оставим лаптоп, седнем у Пунтића и одем кући, сутра ујутру позив….

  • Имамо половну тастатуру на стању и можемо да је уградимо сутра ујутру а ако не желите половну можемо да наручимо нову и биће код нас за 3 дана кад ћемо је и уградити. Цена са уградњом половне је 4.000 динара (~33€) а нове је 6.000 (~50€). Гаранција на уграђен део је 6 месеци.

Прихватих да ми се угради половна јер је мени битно само на овом маторцу од Асуса ради типкање и брига ме да ли су слова излизана, неки тастер огребан или шта ти ја знам. Лежем увече, али се мислим – ма дај, кад нису могли они тамо, шта може тек овај мученик.

Дође и тај „сутра ујутру“ – човек ме зове на мобилни и вели да могу да дођем по лаптоп, тастатура уграђена, све је намештено и ради одлично а плус је средио и неке ситнице које нису биле везане за ово па чак и додао неке шрафове који су недостајали али и мало боље фиксирао SSD који сам поставио на место DVD драјва и још понешто….све за 4.000 динара!

Дакле…буквално у року од 48 сати од како сам лаптоп оставио у сервису ме је дочекао сређен и исправан лаптоп са дупло већом гаранцијом и све сам платио 8 пута јефтиније. Испоставило се дакле и да није било потребно чишћење матичне плоче, што ми имплицира да су ови први хтели и да наплате нешто што није било непотребно. Уграђена тастатура, иако половна – не видим излизана слова или шта ти ја знам. Све је као што је било…уз осмех и без драња по џеповима.

Како ја лично видим ситуацију?

Ови први су, ја нешто размишљам, били највероватније у фазону…ма дај бре, ма ко ће да се дрка са овим нитнама и пичкама материнама – имамо ми и другог посла…а и види, матор лаптоп нека купи други, ребни му неку цену да сигурно одустане и да се не цимамо са тим и паљба, нека се отвори за нови лаптоп а нама плати ово што смо отварали ову канту, а и чини ми се да ови први и нешто не воле лемилицу већ форсирају линију мањег отпора….уместо лемилице промени део, ћаоздраво рођаче!

Ови други су били највероватније у фазону…па чим нам је човек донео лаптоп мора да му нешто значи и жели да га поправи иако је матор – наш посао је да то поправимо, нема ту неке филозофије. Ако баш не можемо да поправимо лаптоп – ником ништа.

И дакле шта даље?

Непо систем ме је изгубио као клијента заувек а за било какве даље сервисирања корисничке ИТ опреме, годишња чишћења и било шта везано за сервис ја идем у сервис имена Лаптоп Експерт јер ето и стручношћу и одличном брзином а богами и поштењем су добили моје бесконачно поверење а и ако ме ико икад буде питао који сервис препоручујем на један…а пита ме доста људи – ето га, бесплатна реклама изазвана нормалним понашањем и поштеним радом.

И да не буде само хвалоспев, чишћење матичне плоче од поливања у Лаптоп Експерту је више од дупло скупље него у Непо-у, али разлика је у томе што ће ови то изгледа радити само ако је баш и заиста и потребно. Могли су и мени да кажу да треба и ако не треба, ја не бих имао начин то да проверим и ето…али јок, они очигледно поштени људи.