Ako vam treba neki javni server da se poigrate i nešto isprobate….

Hteli biste nešto da probate na Linuksu, kako se instalira ovo, kako ono – u većini slučajeva Virtual Boks završava priču, no šta ako vam Virtual Boks nije iz nekog razloga dobro rešenje, tipa neko spolja treba nešto tu da pogleda ili proveri i slično a port forvard nije moguć ili vam baš treba javna IP adresa? Želite da vidite kako se realno instalira mejl server, sa sve njegovom javnom adresom, zaštitama, sertifikatima i kako se ponaša u realnom radu? Treba vam server na par dana da na njemu dignete ovo ili ono, pa da ga dropnete a ne biste da plaćate pun iznos? Ili pak, želite da imate svoj VPS na kome će se vrteti nešto što pravite za klijente a ne biste da plaćate neku ludilo kintu?

Odgovor – Hecner Klaud (Hetzner Cloud). Za 300 dindži mesečno, tj 2.5 evra, možete dobiti virtualnu mašinu iliti VPS sa 2 giga memorije, 20 giga prostora i 20 tera protoka….ali ako koristite mašinu samo pola meseca plaćate pola cene….jedan dan – podelite 2.5€ sa 30 – dakle totalno prihvatljiva i prilagodljiva cena. S obzirom da je u pitanju deljeni resurs, ne bih baš preporučio ovaj server za neka produkciona okruženja, ne znam kako se sve ponaša i ne bih da testiram – već samo za igranje, samoobuku, isprobavanje ovoga ili onoga i prezentacije klijentima.

Postoje i skuplje varijante sa jačim resursima pa ako vam zatreba bačite pogled na njih, igraju li vam ulogu…a vi možete odabrati i dodatni prostor (+100 giga diska je 4 evra mesečno), možete imati plivajuću IP adresu ako želite da se poigrate klasteringom (+1 evro mesečno), automatsku izradu bekapa, “dedicated“ procesor i svašta još nešto….a samo okruženje je zaštićeno od DDoS napada pa ne morate o tome da brinete brigu.

Evo par skrinšotova iz samog panela na jednom taze napravljenom serveru, ako nekoga zanima

Postoje i druge varijante, kao što su – godinu dana besplatnog mikro VPS-a na AWS-u (free tier), isto ovo što i Hecner Klaud ali samo u profi varijanti i duplo skuplje (ali i dalje prihvatljivo) – Digital Ocean, ali za ovaj sam se uhvatio jer je takoreći besplatan, bar meni – jer mi VPS obično ne treba za period duži od nedelju dana – što mu dođe cena jednog bureka i po kile joguta, ne trebaju mi dodatne opcije a i superkul je lako sve za korišćenje i razumevanje (za razliku od AWS) pa zato zborim o tome, a i imam već podosta iskustva sa samim Hecnerom.

Evo koliko me je koštalo dva servera koja sam koristio ukupno 6 sati – 2 centa, tj oko 3 dinara…

Hecner je jedan od najvećih evropskih datacentara (mislim da je OVH najveći, možda i grešim) i ja lično imam dosta iskustva sa njim – mada doduše samo sa namenskim (dedicated) i brendiranim serverima koji su i dodatno bili hardverski nadograđeni a koje smo koristili za neke opasne aplikacije…tamo sam dizao VMware-ve i bogaoca virtualki na njima, pravio raznorazne IPsec tunele sa ovim ili onim i svašta nešto…ali sveukupno nula problema, ali napominjem, radi se o profi opremi kod njih…a sad, pitaj kurac kakva je oprema na kojoj se vrti ovaj klaud i koliko je to sigurno, ne bih baš da preporučujem pošto ne koristim aktivno ali ako je kao ostalo od Hecnera – odlično.

NAPOMENA: Ovaj tekst nije sponzorisan ni od Hecnera ni od bilo koga koga ko se pominje ili ne pominje u tekstu, već samo moj ubogi utisak dođavola i lagana preporuka.