Bitmotion-Tab malver – šta on radi i kako ga ukloniti

Kao i svaki dan, uključim kompjuter i odem na Gugl Hrom (Google Chrome) da pročitam neke vesti i malo da surfujem i odjednom mi izađe neka crna pozadina sa nekim animacijama prikazuje mi u kom gradu živim kakvo je vreme itd.

Prvo što sam pomislio je da nije nešto Gugl promenio izgled, opet neke animacije i razna čuda. Pogledam prvo na karticu u brauzeru piše Bitmoušn (Bitmotion) a ne Gugl kao što bi trebalo da piše.

Odmah se bacih da pogledam šta je u stvari taj đavo “Bitmoušn” Tab. Izguglam – rezultati kažu da je to malver – tačnije brauzer i starpejdž kradljivac koji vas stalno šalje na neke stranice koje su verovatno maliciozne ili bar referali kreatora malvera i ponaša se kao klasični start-pejdž kradljivac sa sopstvenom pretragom paralelno otvarajući nezatražene stranice u pozadini, moguće i maliciozne koje će otvoriti bekdor većim i opasnijim malverima.

Ovako vam izgleda taj ‘Bitmotion-Tab’

Zanimljivo je da na Gugl Veb Prodavnici (Google Web Store) postoji dodatak koji izgleda slično ovom malveru – pa čak se i ponaša slično kao on – jedan on njih klikom na pretragu korisnika baca na neki lažnu ili embedovanu Jahu (Yahoo) pretragu a zapravo u adresnoj liniji stoji domen keekkitchen-maid.xyz koji neke zahteve zaista prosleđuje na Jahu a neke ne, dok drugi baca ne neki njegovu internu internet pretragu putem nekakvoh domena bitmotion-tab.com, doduše na oba novi tab se zove „New Tab“ a ne „Bitmotion“ kao kod ovog proverenog malvera. Oba dodatka sa Veb Prodavnice su prijavljena Guglu na reviziju sa moje strane – za svaki slučaj.

Kako ukloniti taj dosadni malver?
Ja sam ga uklonio uz pomoć programa Malverbajt Antimalver. Ovaj odličan program je veoma efikasan u ubijanju svih vrsta virusa, trojanaca i ostalog malvera. Prepoznao je sve maliciozne fajlove na računaru i uklonio ih.

Kako se zaštiti od ovog?
Nikada ne skidajte fajlove sa nepoznatih i nepouzdanih sajtova, niti otvarajte e-mailove poslate od strane nepoznatog pošiljaoca a kao što vidite – čak i ne istalirajte dodatke za koje niste čuli ranije niti znate kakvu reputaciju imaju – koliko ste puta čuli da je na Gugl prodavnici bilo malicioznih programa a za koje se saznalo kalnije. Ja sam najverovatnije ovaj malver dobio prilikom instalacije jednog sumnjivog programa skinutog sa nezvanične lokacije.