Брзинско решење за браузер таб манијаке са 50 отворених табова а мало RAM-а

Један сам од оних који оду на једну веб страницу па средњим кликом миша из ње отворе још 5, па оду на другу отворе још 10, па на трећу и опала, поотварано 50 табова…па још ако су међу тим табовима тешке страница које обилују скриптама, типа Фејсбук, Џимејл (Gmail), Твитер, а RAM-а испод 8GB…оде систем на сваповање, попалише се кулери, усијање, изгоресмо сви.

Иако је отворено 50 табова, вама активан може да буде само један или евентуално два ако пуштате неку музику са YouTube-a у позадини, док ових осталих безброј чека неко своје време кад ће газда да их отвори и прочита…а неретко се дешава да ти табови и преспавају дан или више, тако угњежени у браузеру. Да сви табови да остану активни имало је неку сврху онда кад смо имали малецке интернет брзине, па док се једна страница ‘скида’ ти другу читаш, а сад кад нам се свима већ отварају странице у року од пар секунди – чему.

Брзинско решење за овакве ствари су додаци који аутоматски поставе неактивне табове у хибернацију, избацивајући их из системских ресурса и постављајући их у стање „кликни ме да бих постао активан“ што би заправо и требало да буде то.

Додатак који сам почео да користим на Опери, зове се Tab Suspender (Tab Unloader) и има могућност да му задате након колико минута да се неактивни таб суспендује (и даље је ту, али мора да се кликне поново на таб да би се учитао поново), кад не треба таб да се искључи – типа ако се пишта нека мултимедија (читај музика са YouTube-a) или ако се попуњава нека форма јер замисли попуниш неку лудило форму – дођеш до краја, одеш у WC да кењаш, вратиш се сутрадан – и мораш поново да попуњаваш, има и „whitelist“ табова који никада не треба да буду суспендовани и још понешто. Ево опција из додатка:

Овај додатак постоји и у Хром варијанти (линк овде) и у Фајерфокс варијанти (линк овде), тако да практично можете отворити и милион табова – искоришћеност ресурса ће бити, кад табови оду у хибернацију – на нивоу тренутно отвореног таба. Суспеновани табови ће добити ознаку тако да знате шта је отишло у инактивно стање а шта не.

Постоје и други додаци, поготово за Google Chrome али сви мање-више раде на исти начин тако да нисам хтео даље да истражујем јер колико видим овај који сад користим Tab Suspender ми завршава одлично посао и искоришћеност RAM-а са којим сам сирома’ ми не прелази 600MB ма колико имао отворених табова у Опери коју сам почео од скора да користим.

Мана овог система је што ћете практично морати да отварате странице два пута – тако да би заправо било идеално да се табови отварају одмах у суспендованом моду али нисам налетео на такав додатак или подешавање на Опери, Фајерфоксu или Хрому (што не значи и да их нема).