Како обрисати Linux из dual-boot варијанте – доста једноставнији начин

Много њих проба Linux али из неког разлога пожели а не може да се врати у комфорну зону на коју је навикао имена Windows. Углавном свако проба неки Linux дистро из dual boot-а, па на рачунару има и Windows и Linux у исто време те приликом стартовања компјутера бира који ће OS да се подигне али они који би ипак да се врате на Windows углавном не знају како да уклоне Linux дисто који им у том случају без разлога стоји инсталиран на рачунару и заузима простор на хард диску.

Постоји више начина како може безбедно да се уклони Linux из dual boot-а. Један од начина је и описан је на овом блогу али по мом неком мишљењу постоји далеко једноставнији начин и прилагођен Windows корисницима а који сам лично користио доста пута без проблема.

Код брисања Linuxа из dual boot-а највећи проблем је што се уз саме Linux партиције брише се и Grub помоћу којег бирамо који OS да се подигне приликом стартовања компјутера. Са друге стране, приликом инсталирања Linuxа Grub је обрисао MBR који помаже да се подигне Windows систем. На основу тога, да бисмо успешно обрисали Linux из dual boot-а потребно је да се одраде две ствари:

  1. Обрисати Linux партиције
  2. Повратити MBR како би се Windows након следећег покретања рачунара могао подићи

За све ово можемо користи један један алат – а то је EaseUS Partition Master Free. Овај софтвер је како му и само име каже free (бесплатан) и слободно може да се скине са званичног сајта са адресе easeus.com. Постоји и плаћена верзија овог програма али и ова бесплатна верзија је баш моћна за партиционисање и измену постојећих партиција и завршава посао у потпуности.

Како тече поступак брисања Linux-а из dual boot-а? Покренете рачунар и улогујете се у Windows. Скинете горепоменути алат и инсталирате стадардном next-next-finish методом и након тога покренете EaseUS Partition Master Free. Отвориће се овакав прозор са излистаним партицијама:

Као што се може видети са слике, код мене на хард диску постоје две NTFS партиције – C (латинично) и D и три партиције које су обележене као „Оther“. C партиција је системска и на њој се налази Windows, D је друга NTFS партиција која је за податке. Напомињем да је ово стање са мог компјутера – код вас се може разликовати.

Ове три које су обележене као „Оther“ су управо партиције на којима је инсталиран Linux (root / партиција, swap партиција и /home партиција). Важно је препознати које су то партиције на којима је Linux и њих обрисати. Не смете направити грешку и обрисати неке партиције на којима имате податке – а наравно и уколико имате неке битне податке у /home партицији или где год пре брисања Linux-а сачувајте те фајлове и фолдере јер након брисања партиција ти подаци одлазе у бесповрат. Брисање партиција које је заузео Linux дистро је веома једноставно и интуитивно у овом програму –> десни клик на партицију коју бришемо па Delete partition као што је приказано на следећој слици.

Након што кликнемо на „Delete partition“ отвориће се потврдни дијалог прозор у коме нас пита да ли смо сигурни, размислите још једном да ли бришете праву партицију па ако сте сигурни притиснете „ОК“ и то је то, партиција је маркирана за брисање али не и обрисана – још увек. Исти поступак поновимо и за остале Linux партиције које бришемо (десни клик на партицију > Delete partition > ОК). Након што смо све Linux партиције обрисали још само да задамо EaseUS Partition Master Free програму да примени измене а то радимо тако што притиснемо „Apply“ у горњем левом углу прозора овог програма – и након клика на Apply дефинитивно бришемо партиције и након овог корака нема назад.

Код вас ће бити активно дугме, тј плаво након брисања партиција, код мене тренутно није јер радим на физичкој машини па не бих баш да стварно обришем Linux из рачунара. Притиском на ово дугме програм примењује све измене и након што заврши уместо партиција где је био Linux остаће празан простор који ће бити обележен као „Unallocated“. Први део посла смо обавили и Linux партиције су обрисане али ипак, уколико бисмо сада рестартовали рачунар Windows не би могао да се подигне – зато је веома важно одмах урадити опоравак MBR-а.

Опоравак MBR-а је такође једноставан процес, мишем кликнемо на Диск на коме је C партиција (односно партиција на којој смо инсталирали Windows) – код мене је то једини диск јер постоји само један диск у рачунару који је обележен са „Disk 0“ и онда на њега десни клик па у менију десног клика изаберемо опцију „Rebuild MBR“

Затим ће се отворити прозор, где у падајућем менију изаберемо за који OS радимо враћање MBR-а и ту изаберете Windows који користите на рачунару.

Након одабира система кликнете на „Ок“ а затим опет кликнете на дугме „Apply“ у горњем левом углу како би се измене примениле, као и када смо обрисали партиције. Након тога завршили сте брисање Linuxа из dual boot-а и вратили MBR те сада приликом стартовања рачунара одмах ће се подизати Windows без икаквог менија или питања.

Сада једино остаје да онај простор који је остао „Unallocated“ након брисања Linux партиција, форматирамо како би могли да га користите у Windows-у за смештање података. То такође радимо у овом програму лако, десни клик на „Unallocated“ простор и затим „Create партитион“. Отвориће се прозор као на следећој слици. Наравно постоји могућност да „Unallocated“ простор додате већ постојећој партицији али за сада нека остане на новој партицији.

Изаберемо да file system буде NTFS а што се тиче „Create as“ бирате између „Primary“ и „Logical“ опција са тим што морате да водите рачуна, да на једном хард диску може бити само 4 „Primary“ партиције. Све остало можете да оставите као што јесте и кликнете „ОК“, затим поново на „Apply“ дугме да примените измене и то је то – сада ће се у „File Exploreru“ појавити још једна партиција коју можете користити за смештање података. То је то, Linux обрисан, враћен MBR, простор који је заузимао Linux сада је засебна партиција коју можете да користите из Windowsа.

НАПОМЕНА: Поступак који сам овде описао сам одрадио безброј пута како на својој тако и на другим машинама и сваки пут је био успешан. Ипак, желим да се оградим од покушаваја неког од вас, немојте после мене да цимате, рекао си ово, рекао си оно, а није успело, радите на сопствену одговорност јер нисам присутан 🙂