Brzinsko rešenje za brauzer tab manijake sa 50 otvorenih tabova a malo RAM-a

Jedan sam od onih koji odu na jednu veb stranicu pa srednjim klikom miša iz nje otvore još 5, pa odu na drugu otvore još 10, pa na treću i opala, pootvarano 50 tabova…pa još ako su među tim tabovima teške stranica koje obiluju skriptama, tipa Fejsbuk, Džimejl (Gmail), Tviter, a RAM-a ispod 8GB…ode sistem na svapovanje, popališe se kuleri, usijanje, izgoresmo svi.

Pomozi.Ba
Iako je otvoreno 50 tabova, vama aktivan može da bude samo jedan ili eventualno dva ako puštate neku muziku sa YouTube-a u pozadini, dok ovih ostalih bezbroj čeka neko svoje vreme kad će gazda da ih otvori i pročita…a neretko se dešava da ti tabovi i prespavaju dan ili više, tako ugnježeni u brauzeru. Da svi tabovi da ostanu aktivni imalo je neku svrhu onda kad smo imali malecke internet brzine, pa dok se jedna stranica ‘skida’ ti drugu čitaš, a sad kad nam se svima već otvaraju stranice u roku od par sekundi – čemu.

Brzinsko rešenje za ovakve stvari su dodaci koji automatski postave neaktivne tabove u hibernaciju, izbacivajući ih iz sistemskih resursa i postavljajući ih u stanje „klikni me da bih postao aktivan“ što bi zapravo i trebalo da bude to.

Dodatak koji sam počeo da koristim na Operi, zove se Tab Suspender (Tab Unloader) i ima mogućnost da mu zadate nakon koliko minuta da se neaktivni tab suspenduje (i dalje je tu, ali mora da se klikne ponovo na tab da bi se učitao ponovo), kad ne treba tab da se isključi – tipa ako se pišta neka multimedija (čitaj muzika sa YouTube-a) ili ako se popunjava neka forma jer zamisli popuniš neku ludilo formu – dođeš do kraja, odeš u WC da kenjaš, vratiš se sutradan – i moraš ponovo da popunjavaš, ima i „whitelist“ tabova koji nikada ne treba da budu suspendovani i još ponešto. Evo opcija iz dodatka:

Ovaj dodatak postoji i u Hrom varijanti (link ovde) i u Fajerfoks varijanti (link ovde), tako da praktično možete otvoriti i milion tabova – iskorišćenost resursa će biti, kad tabovi odu u hibernaciju – na nivou trenutno otvorenog taba. Suspenovani tabovi će dobiti oznaku tako da znate šta je otišlo u inaktivno stanje a šta ne.

Postoje i drugi dodaci, pogotovo za Google Chrome ali svi manje-više rade na isti način tako da nisam hteo dalje da istražujem jer koliko vidim ovaj koji sad koristim Tab Suspender mi završava odlično posao i iskorišćenost RAM-a sa kojim sam siroma’ mi ne prelazi 600MB ma koliko imao otvorenih tabova u Operi koju sam počeo od skora da koristim.

Mana ovog sistema je što ćete praktično morati da otvarate stranice dva puta – tako da bi zapravo bilo idealno da se tabovi otvaraju odmah u suspendovanom modu ali nisam naleteo na takav dodatak ili podešavanje na Operi, Fajerfoksu ili Hromu (što ne znači i da ih nema).