Ima dosta pa i iskusnih sistemaša koji misle da server mora da se restartuje ukoliko se doda novi disk kako bi taj disk bio vidljiv. Kao i na fizičkim serverima jačih brendova gde je dovoljno kroz neki storage manager da napravite logičke diskove i da ih dodate na server – tako isto možete i na virtualnim mašinama, bez restarta mašine i čekanja korisnika da se server butne. Dakle, evo nekog mog podsetnika za dodavanje diska na VMware virtualnu mašinu koje sam prosledjivao a sad ću da prosleđujem link – like a boss.

Prvo naravno, kreiramo disk i dodamo i mašini. To može na živo i sama mašina u startu neće videti taj disk a onda ispratimo korake…

Naterati virtualnu masinu da vidi disk.

…sem gorenavedenog skeniranja može isto da se uradi sa:  echo 1 > /sys/class/scsi_device/device/rescan ali neće raditi na starijim mašinama najveroatnije (meni nije radilo na CentOS 4)

Proveravamo da li se sad vidi disk. Ako se ne vidi promenite ovo gore host0 u host1 pa probajte ponovo (da ne objašnjavam koji je broj u pitanju i odakle se vadi)

Nakon što se novi disk vidi kroz fdisk – hajde da ga isparticionisemo
Sad bi trebalo isformatirati tu particiju. U ovom primeru formatiraćemo je u ext4 – koji je standard. Četvore oči otvorite jer ako isformatirate pogrešnu particiju – najebasmo svi.
Kad se formatiranje završi ostaje nam samo da tu isformatiranu particiju moutujemo na sistem i počnemo da koristimo