Go home ‘ОГЛАСИ ЗА ПОСАО’ – you’re drunk!

Не знам шта се то дешава са домаћим послодавцима и њиховим огласима за посао….тражи се Senior Linux Administrator који одлично зна Windows Server, мреже и Oracle база – а да при том има доста искуства у Python-у и PowerShell-у?

Која је то фора? Како мисле да запосле човека који је Бог&Батина за 10 различитих технологија? Мајку му, Linux Administrator – зашто мора да убија Windows технологије и зашто Network Administrator мора да зна како да RMAN-ом оправи оштећени датафајл у Oracle бази – а сви заједно да кидају у линуксовском shell-у и виндовсовском PS-у, помало Java, помало .NET и тако то….
Развијамо апликације у Javi – потребан нам је Јава Developer – и енде….тако логика вели. Или не?

Огласи за запошљавање – пре читања превентивно два Бромазепама

Кад год сам отишао да прегледам огласе на Инфостудовима, ХелоВорлдовима и осталим ИТ-посао сајтовима, самопоуздање ми се срозало на нулу и дошло ми да баталим све и продам све што имам па одем да купим и чувам козе у Лопатници крај Краљева. Иако мислим да имам довољно знања из доста сфера – а покривам Linux, Windows, Oracle, системску администрацију, доста других програма, bash, помало мреже, помало Вордпрес, помало хакинг….одем на Инфостуд и схватим да не знам ама баш ништа. Како уопште доћи до посла у том свемирском ИТ-ју?

Vatdfak?
Ватдфак?

Пола огласа не умем ни да прочитам нити уопште знам шта се тражи. Чу, Систем администратор за Windows станице – који се разуме у Asterisk. Java програмер са одличним познавањем Python-a и NET-а. Па брате!?

Колико факултета треба да заврши човек који је бог за Linux, Windows, мрежу, Solaris, AIX, VMware, kvm, Hyper-V, Oracle, МSSQL, Javu, Python, PHP, WordPress, Magento, Exchange и SharePoint, JS…? Па и ако нађете таквог човека радиће код вас месец два па ће отићи јер или је облајзнуо са мозгом, или ће га стартовати НАСА да ради за њих или је једноставно СуперГеније који је дош’о код вас у фирму јер му досадно кући. И колико ћете плату дати таквом стручњаку пошто вреди за десеторицу?

…или је доста људи који се уклапају у овај профил док нека мањина која се буни – није?

Званично објашњење већине послодаваца је: „Ми смо у оглас ставили 300% од ствари које нам заиста требају, у најбољем случају добићемо човека који зна 100%…али ако се јави више људи који знају 100% онај који зна 200% ће имати прођу“.
…ја то видим овако: „Тражим жену за женидбу која има две сисе, али ако нађем више жена које имају по две сисе пресудиће или она која има 3 сисе или она која има две сисе и курац.“

Упркос свему – немојте да правите исте грешке као ја!

Пустите ви то што се тражи по огласима – усредсредите се на једну област и постаните бог и батина у њој. Кад већ мислите да сте 95% у њој или процените да више нема потребе за том области (ко још тражи Cobol програмере) тад се прешалтајте на другу. Дакле одаберите једну област у ИТ-ју и не дрндајте никакве друге зајебанције „ер тако тражи газда“ него ту једну област научите у ситна цревца и атоме.

Баците поглед и на неке не тако добре стране рада у ИТ сфери.

Моја је грешка што сам учио све што ме је занимало, па сам (бар ја тако мислим) сад са знањем 95% Linux, 95% Windows, 60% Windows Server, 70% мрежа, 75% Oracle, 90% System Administrator и још понешто ајтијевско… Где би ми крај био да сам сад 100% Linux и 0% све остало па кад неко тражи некога за позицију Senior Linux Administrator – јављам се и показујем послодавцу „Како Муса дере јарца“ бар у тој једној области….сем ако ми не тражи и Network администрацију из које бих тад имао основе а данас су Sysadmin и Network админ једно занимање – а наравно, наћи ће се огласи где се НЕ ТРАЖИ да Senior Linux Administrator разваљује са знањем Java програмирања, додуше – највероватније у иностранству. Колико чујем из разговора са људима који раде тамо – тамо се не траже нити се уопште и поштују One-Man-Army кандидати – јер се на њих (нас) гледа „Ако знаш све – не знаш ништа“.

Дакле, ја сам направио грешку немојте и ви правити исту. Кад постанете бог у једној области тад пређите у другу, никако милион области од једном. Истина јесте да се у последње време трудим да се усредсредим за Linux и све остале одјебаус – али ми не иде, контам да сам се касно сетио – људи су већ навикли на „Питај прво њега – он то зна сигурно“.
Е ВИШЕ НЕ ЗНАМ!