U ovom testu imaćete neka pitanja vezana većinom za Linux osnove mada ima bogami i malo težih pitanja ali i trik pitanja, kao i obično. Uglavnom, ako planirate da se ozbiljnije bavite ovim sistemom bilo bi dobro da pokidate ovaj test a ako ste početnik u tim vodama dobro će vam doći da pređete preko ovog početnog „WTF“ a onda i da instalirate Linux u VirtualBoxu i krenete da se igrate sa njime.

Ne zaboravite da je Linux sistem koji se u ogromnom procentu koristi u serverskom okruženju (ovaj sajt kao i ogromna većina drugih se vrti na Linuxu recimo), koristi se na telefonima (taj vaš Android je zapravo Linux distribucija) pa ima ga kako na veš mašinama i frižiderima, tako i u NASA letilicima. Ima ga svuda. Pre ćete se zaposliti kao poznavalac Linuxa nego kao poznavalac Windowsa a i praksa je pokazala da Linuksaši znaju baš dosta o Windowsu dok samo mali procenat Windowsaša zna dosta o Linuxu.

Naravno, pomenuću i gde Linux nije popularan a to je – u desktop varijanti, jer su ljudi navikli na Windows a i realno ne rade svi laptopovi dobro sa Linuxom baš zbog te loše podrške proizvođača i zastarelih drajvera, prvenstveno za grafičku karticu. Ja volim da kažem da je Linux ćale u server okruženju a Windows u PC okruženju.

NAPOMENA: Pitanja koja budete videli u ovom testu nisu vam potrebna za normalan rad na vašem kućnom PC-ju gde vam je Linux instaliran, na PC-ju je skoro sve u grafičkom modu, baš kao i na Windowsu – ovo su više pitanja za administratore, i to malo lakša