Doxing – Прикупљање информација за успешно интернет троловање

Једини начин да се заштитите од плаћања тридесет пица и неколико проститутки послатих на вашу адресу јесте да обратите пажњу какве информације о себи остављате на интернету. Савршене мете су управо оне особе до чијих информација можете лако доћи. Трол, или особа која жели да испровоцира неку реакцију ће се потрудити да добијене информације на „најбољи“ начин искористи.

Трол

Ево неколико ставки на које требате да обратите пажњу:

  • Право име и презиме и адреса становања – Наиме, уколико је ова информација остављена на вашем популарном блогу, Твитер профилу, на неком од сајтова за стримовање ваше веб камере, она чини вас идеалном метом за напад.
  • Скајп корисничко име – Скајп увек, али увек делите само са особама које познајете. Из корисничког имена се могу добити подаци попут ваше IP адресе из које се даљом претрагом могу добити ваше координате и место становања. Уколико трол познаје и ваше име и презиме, преко „Беле стране – Србија“ или неких других белих или жутих страница пронаћи ће не само вашу адресу него и број телефона.
    Неки од познатијих Скајп ресолвера (страница које омогућавају да се помоћу Скајп корисничког имена добије IP адреса) су: MostwantedHF, WhoIS, Hanz Resolver. Ови сајтови нуде опцију црне листе (платите да се ваше информације не приказују). Битно је напоменути да може доћи и до DDoS напада уколико је ова информација откривена.
  • Број телефона – Уколико сте Фејсбук налог повезали са телефоном путем простог укуцавања тог броја код пријављивања трол може да види чији је то налог.
  • Слике које остављате – Важно је споменути да постоји нешто што се назива реверзна претрага слика помоћу које трол може да претражи вашу слику и пронађе профил на неком форуму којег се ни не сећате да сте га направили и баш на том профилу пронађе кључне информације.
  • Социјални инжињеринг – Тролови неретко прибегавају овом начину прикупљања информација. Наиме, представе се као неки познати јутјубер или нека слатка девојка и траже ваше информације или да размените профиле друштвених мрежа.
    Један од примера хаковања профила путем социјалног инжињеринга можете видети овде
  • Ваши пријатељи – Џабе је што сте ви заштићени када ваши пријатељи имају остављене све податке на интернету. И овде трол такође може да искористи социјални инжињеринг и да из ваших пријатеља извуче информације. Скрените пријатељима пажњу да никако не одају ваше информације и да сакрију своје.

Ово је само мали део онога чиме се тролови служе како би упропастили ваш дан,а у горим случајевима и ваш живот. Будите опрезни на интернету и никада немојте хранити тролове.