Jedini način da se zaštitite od plaćanja trideset pica i nekoliko prostitutki poslatih na vašu adresu jeste da obratite pažnju kakve informacije o sebi ostavljate na internetu. Savršene mete su upravo one osobe do čijih informacija možete lako doći. Trol, ili osoba koja želi da isprovocira neku reakciju će se potruditi da dobijene informacije na „najbolji“ način iskoristi.

Trol

Evo nekoliko stavki na koje trebate da obratite pažnju:

  • Pravo ime i prezime i adresa stanovanja – Naime, ukoliko je ova informacija ostavljena na vašem popularnom blogu, twitter profilu, na nekom od sajtova za strimovanje vaše web kamere, ona čini vas idealnom metom za napad.
  • Skype username – Skajp uvek, ali uvek delite samo sa osobama koje poznajete. Iz username-a se mogu dobiti podaci poput vaše IP adrese iz koje se daljom pretragom mogu dobiti vaše koordinate i mesto stanovanja. Ukoliko trol poznaje i vaše ime i prezime, preko white pages Serbia ili nekih drugih belih ili žutih stranica pronaći će ne samo vašu adresu nego i broj telefona.
    Neki od poznatijih skype resolvera (stranica koje omogućavaju da se pomoću skype username-a dobije IP adresa) su: MostwantedHF, WhoIS, Hanz Resolver. Ovi sajtovi nude opciju crne liste (platite da se vaše informacije ne prikazuju). Bitno je napomenuti da može doći i do DDoS napada ukoliko je ova informacija otkrivena.
  • Broj telefona – Ukoliko ste Fejsbuk nalog povezali sa telefonom putem prostog ukucavanja tog broja kod prijavljivanja trol može da vidi čiji je to nalog.
  • Slike koje ostavljate – Važno je spomenuti da postoji nesto što se naziva reverse image search pomoću kojeg trol može da pretraži vašu sliku i pronađe profil na nekom forumu kojeg se ni ne sećate da ste ga napravili i baš na tom profilu pronađe ključne informacije.
  • Socijalni inžinjering – Trolovi neretko pribegavaju ovom načinu prikupljanja informacija. Naime, predstave se kao neki poznati youtuber ili neka slatka devojka i traže vaše informacije ili da razmenite profile društvenih mreža.
    Jedan od primera hakovanja profila putem socijalnog inžinjeringa možete videti ovde
  • Vaši prijatelji – Džabe je što ste vi zaštićeni kada vaši prijatelji imaju ostavljene sve podatke na internetu. I ovde trol takođe može da iskoristi socijalni inžinjering i da iz vaših prijatelja izvuče informacije. Skrenite prijateljima pažnju da nikako ne odaju vaše informacije i da sakriju svoje.

Ovo je samo mali deo onoga čime se trolovi služe kako bi upropastili vaš dan,a u gorim slučajevima i vaš život. Budite oprezni na internetu i nikada nemojte hraniti trolove.

Уколико желите и ви да поделите са заједницом своја искуства, запажања, размишљања, упутства или било шта везано за ИТ - добродошли сте на Компјутераш блогу. Више на овом линку