Evo zašto mi za instalaciju jednog Windowsa treba 3 sata

win10-logo„…a recimo Radiša, klinac mog kolege sa posla to sve završi za 1 sat pa mi čak ništa i ne naplati? Tri ti sata treba? Pa to je zato što ne znaš posao? I koliko to naplaćuješ…30€? Kod Radiše je 10€ a možda mi ni to ne naplati. Doviđenja i m’rš u pičku materinu! Lopove!“

OK, ovom klasičnom Windows administracijom se profesionalno ne bavim više, što bi se reklo – prerastao sam to, apgrejdovao sam se na dosta ozbiljnije stvari od buđavog Windows deskopa ali neki dodatni keš sa strane i s vremena na vreme – zašto da ne, pa se pitam, kako to da posle trilijadu bilijardi do sad instaliranih Windowsa….zašto mi i dalje treba toliko vremena a svima ostalima je default 2h, nekima i 1h. Moguće je da sam stvarno duduk. WTF je sa mnom dođavola?

…evo kako protiče proces instalacije Windowsa u mojoj trosatnoj režiji, a ujedno, to je i po meni default način i redosled kad je u pitanju instalacija jednog PC-ja sa Windowsom…

Upoznavanje sa hardverom

…koliko RAM-a ima, koji je CPU, koliki je HDD, ima li SSD? Zašto?

Pa da bih kao prvo znao za koju je verziju operativnog sistema taj kompjuter. Možda čak i nije za Windows, možda je za Linux? Ima giga RAM-a? Keširanje na SSD?

…nije problem gospođo, instaliraću vam najnoviju desetku kao što su vam rekli da treba – ali mi nemojte kukati što kad se otvore YouTube, Facebook, PornHub i Kurir više ništa ne može da se radi na kompjuteru? Ako vidim malo memorije, recimo, znaću da umesto default Fajerfoksa ili Chrome-a, stavim Midori kao default browser – ali ću staviti i FF/Chrome sa ugašenim background servisima i Taskovima – da ne jede RAM-a džaba. Greota.

Pronalazak i skidanje drajvera

I to je neko vreme utrošeno za nešto valjda, naći na netu drajvere za taj-i-taj hardver i skinuti na fleš, nije to nešto što je na moju ruku?
Bez obzira da li mi čovek daje laptop sa diskom sa drajverima ili ne – drajvere skidam sa zvaničnog sajta. Zašto?
…jer su ti drajveri na disku iz doba Tita, kad je onomad muvao tamo neku Jadranku iz centralnog komiteta naložio je svojim podanicima da joj uz ruže i vino, te daleke 1963-će još i narežu i drajvere za vaš laptop. Ukratko – zastareli su (u 90% slučajeva). Uvek treba imati najnovije verzije drajvera za hardver koji posedujete, skinute sa zvaničnog sajta proizvođača. Ende.

Instalacija Windowsa

Da, jedan od koraka u instalaciji Windowsa je i sama instalacija Windowsa, to uvek zaboravim

Optimizacija i ažuriranje taze instaliranog Windowsa

Particionisanje (obično postavim i jednu skrivenu particiju formatiranu u ext4, pojasniću kasnije zašto), gašenje nepotrebnih servisa, System Restore-a koji ničemu ne služi, smanjenje veličine RecycleBina, relokacija korisničkih foldera na drugu particiju, puno ažuriranje sistema kroz Windows Update (ovaj deo najviše smara)…i kad se sve završi instalacija drajvera pa pravljenje punog bekapa sistema putem CloneZilla ili nekog drugog alata.

Za svaki slučaj radim i jedan chkdsk, da proverim u kakvom li je stanju hard disk, da me ne bije maler.

Instalacija default programa

Ovo mi je ranije bila mozgalica, dok nisam napravio spisak preporučenih programa na blogu….ali opet, i te programe treba skinuti i potrošiti veme i na to, valjda. Radiša sa početka teksta ima sve ove programe na svom USB flešu i tu mu stoje od-vremena-pa-do-sad (tj matore verzije) sa sve krekovanim Fotošopom koji nikad nećete koristiti, AutoCAD-om za koji ne znate ni šta je – ali će biti instaliran, Adobe Reader-om koji RAM-a jede ko da je na slavi kod sestrića, krekovanim ESET antivirusom „jer je on najbolji“ i naravno nezaobilaznim krekovanim Nerom i WinRAR-om, zato on ovde ne gubi vreme koje ću ja izgubiti za download.

Ja ne, ja UVEK preferiram strogo i isključivo besplatne programe koji su odlični a i laki za sistem (Sumatra umesto Adobe Readera – recimo) i obavezno poslednju verziju programa koja postoji.

Full backup sistema

CloneZilla logoPun bekap napravljen CloneZillom ili nekim drugim alatom postavljam ili na particiju skrivenu od Windowsa a formatiranu u ext4 fail sistem ili na neki folder po imenu „Ne diraj ovaj folder“ na nesistemskoj particiji a koji je zaštićen od „lakog ulaska u folder“ ubijanjem permisija i ownershipa. Zašto?

…da ne bi neko ove bekape slučajno obrisao. Naravno, ako je neko baš uporan, može da isformatira particije i da ostane bez bekapa sistema – ali onda je sam kriv. Običan korisnik ne zna kako da obriše tako zaštićen folder i praksa je pokazala da ga stvarno nikad i ne brišu (da prostite), vazda ostaje na toj particiji.

A zašto pravim bekap? Pa eto, ako sutra-prekosutra neko gledajući RussianGayMidgetAnimalFootFetish (mada na ove sajtove nekako obično odu njihova petogodišnja deca dok nešto drndaju na kompjuteru) pa navata neku tešku viruščinu koja mu dadu-dadinu sistemu….uvek mogu da sistem vratim iz bekapa za 10 minuta umesto da na njegovu instalaciju izgubim opet 3 sata.

A da, i ono što raduje ljude kojima ja na ovaj način „vrnem“ sistem u rikverc….jeste da to već radim besplatno (eventualno ako treba da se plati prevoz do njih). Nemam srca da posao od 10 minuta naplatim, mada bi trebalo. Dakle, dok je hard disk živ – doživotna garancija, što bi se reklo. Naravno, ako si obrisao bekap nekako iako ti je napomenjeno da ga ne brišeš – jebiga, plati – ili idi na moj blog i vidi step-by-step uputstvo kako se radi oporavak sistema…taman da naučiš nešto novo.

Napomena – po pravilu bi bekap trebao da se nalazi na nekom drugom mestu (DVD-jevi, eksterni hard disk…) ali praksa je pokazala da korisnici obično ili izgube ili obrišu takve bekape pa sam od njih odustao.

Procitajme.txt na desktopu

Ovo je fajlić koji ostavljam na desktopu za korisnika…nagoveštavam mu gde su bekapi i zašto su bitni, gde su korisnički fajlovi, gde da čuva fajlove (treba napomenuti da čuva na Desktopu, Documents-u i ostalim default lokacijama – koje sam relocirao na drugu particiju), koji antivirus ima i kako da ga koristi (tj da ne dira ništa, on sam radi), napišem mu da li sam čistio laptop od prašine, na šta da obrati pažnju, za šta je koji program (malo ko recimo zna šta je CDBurnerXP) i ostale specific stvari.

Zaključak

To je to, eto ukratko gde nestaje mojih tri sata – na bezbednost, skidanje i instaliranje najnovije drajvere, programa i apdejta, picajzlisanje po sistemu i slično. Naravno, mogu ja da instaliram Windows i za manje od 1h, ali to je onda fušarenje – tako da odustajem od takve rabote i prepuštam Radišama.
Cena – to je isto problem, bar kod nas, kad kažeš 30€ ljudi iskolače oči jer na to, tu instalaciju, gledaju kao na „to je tebi kuckanje neko po tastaturi i igranje igrica, kakvih crnih 30€, par piva i to ti je – što ti je“ pa bi da plate nula – a cena od nula je naravno rezervisana za bliske prijatelje i rodbinu, ne i za „ćao-ćao komšija“, „tvoje dete ide sa mojim u vrtić“.

Razmišljam, zašto drugima treba manje od tri sata? Pa eto, oni recimo neuračunavaju vreme za pronalazak i skidanje drajvera sa neta, obično potrebne programe imaju na flešu, skoro nikad, tačnije nikad ne prave nikakav bekap sistema, kad se nešto zezne instaliraju od nule i uzmu iste pare.

I da, napomena, ova 3 sata prilikom instalacije Linux Minta (moj favorit) – traju maksimum maksimuma pola sata jer je 90% svega gorenapisanog nepotrebno za običnog Linux korisnika koji nije u fazonu da se igra sa sistemom i uči, već mu je samo da „može da pusti muziku, film, ode na net, Fejs, vesti, ovo-ono….i slično“.

34 komentara na tekst Evo zašto mi za instalaciju jednog Windowsa treba 3 sata

 • Bojan

  Imam dovoljno RAM-a, mislim da mi ne treba, ali me zanima ovo gašenje taskova na browserima, da jede manje memorije.. Kako se to izvodi, ima li to na blogu, da pročitam? Pa kad te padne, ako ti nije teško da napišeš. Pozdrav 🙂

  • Darko Dražović

   Ma to ti je minimalna ušteda RAM-a, ako imaš dovoljno RAM-a ignoriši. Ali ako imaš 512MB RAM-a a nećeš neki LXLE/Lubuntu….svaki kilobajt uštede je bitan.

 • Miloš

  Bravo Dražo, tako se radi sistem. Nego da te pitam, šta misliš o,,Drivebooster“ i sličnim programima. I da, jeste nezakonito ali mnogi licenciraju programe sa šiframa koje pronalaze širom neta, koliko je to generalno bezvedno?

  • Darko Dražović

   Hvala Lošmi! OK su, kad sistem ode dođavola, pisao sam o tim ubrzavanjima: https://kompjuteras.com/kako-ubrzati-racunar/
   Pazi, legalan program skinut sa zvaničnog sajta – i serijal skinut sa neta (čist serial ili preko sandboxovanog generatora) je bezbedan sa te neke security strane ali ako ti uleti inspekcija (ako si pravno lice) i odradi kontrolu softvera – jebaće ti dadu dadinu! Gde god može OpenSource/Freeware – udri. Pa ja na mom kompu koliko dugo radim isključivo sa besplatnim softverom. Sem Windowsa koji nije besplatan ali je legalan nemam ništa komercijalno…doduše, ako bi mi trebao nekad u životu Fotošop/AutoCAD i slično….razmislio bih o alternativnim alternativama alternatora alternativnih 🙂

 • Dipsy

  I meni je nekad trebalo 3-4 sata za reinstalaciju a onda sam poslat iz škole na praksu u servisu. Sada je sve laganica i ne traje puno. Kod mene to ide ovako (i u većini servisa). Gleda se da li mušterija ima nešto na C particiji a da mu je to potrebno(if petlja „ako ima prebaci na D ili eksterni hard disk „else“ ako nema kreći sa windowsom), obično pitamo mušteriju dali ima nešto što bih sačuvao ili da radimo u full-u. Posle reinstalacije windows-a gasimo update („windows upadate“ – po meni veliko gubljenje vremena i mojeg i vreme mušterije + izbegavanje poziva tipa: „ovo neće da mi se ugasi, odbrojava mi nešto“ + vreme „objasni čoveku šta je windows update“). Podigo se nov sistem, ugasio se update, ubaca se fleška na kojoj je najnoviji DRPSU (Driver pack solution), braća rusi ga fino odradili (oće nekad da se zezne ako se radi XP), posle instalacije drajvera, restart i kreće se sa office, posle office-a cepa se ninite.com, radio je do skoro fino mislim da su ga optimizovali za 8.1 i 10 pa neće primera radi na sedmici da instlira netFramework (u tom slučaju skine se neki web instaler ili full verzija). Nakon svega toga pokrenu se sve aplikacije(programi) tipa Office (samo da se isključi update koji nudi, da mušterije ne klikne na yes pa da zezne CD key), pokrene se winamp itd. isklikće se sve što bi mušteriju zbunilo prilikom prvog pokretanja nekog programa i to je to.

  Savet mali: Gledaj da računare i reinstalaciju radiš kući(pravi se da si zauzet i da nemaš mnogo vremena ali ako nađeš vreme da ćeš da ga odradiš, da pomisle da stvarno imaš puno računara da popraviš iako jedva čekaš da ti donese i da uzmeš kintu).
  Završio si komp, zoveš mušteriju i žališ se kako si jedva uspeo da ga središ jer su ga pre tebe oni dobro zeznuli, i kažeš da si izgubio dosta vremena.
  Zašto sam te posavetovao da malo lažeš mušteriju? zato što ovim načinom ga jednostavno ubeđuješ da poso koji si relativno brzo završio naplatiš dobro (u mom slučaju je uvek 1000din zato što živim u unutrašnjosti Srbije gde jedva daju i to).
  Backup je dobar ali samo za mušteriju, tebi on ne ide u prilog tebi je cilj da radiš ono što voliš i da pritom zaradiš kintu. Ako ipak uradiš backup ne moraš da ga prijavljuješ mušteriji, nek zezne komp virusom, odradi backup i opet uzmi pare(naravno to radiš kod tebe kući gde on ne gleda), tebe ne treba da bude briga što on ne zna da koristi porno sajtove.

  Imao sam jednom prilikom situaciju gde mi je hitno trebala kinta za izlazak a nisam imao štek, uleteo je fin lap top („fin“ solidan procesor, ram memorija, hard….) odradio ga za 2 sata. Posle tih 2 sata zovem mušteriju da mu kažem da je gotovo i da ponese 1000 din za rinstalaciju ali dobio sam odgovor :“ Kako bre ti to završi za 2 sata, ovi u servis ga drže 3 dana i 3 dana se muče s njim da ga završe, ti to njemu nisi ni odradio windows“. Moj odgovr je bio:“ lap top je poprilično jak i brzo se završila reinstalacija Windows-a i instalacija programa a tebi ako ne odgovara, ti dođi za 3 dana i ponesi 20 evra pošto ti toliko uzimaju u servisu što im skuplja prašinu u nekom ćošku, može on i kod mene da skuplja prašinu 3 dana ali moraćeš da platiš prenoćište za njega“. Mušterija je došo za 15 min, platio 1000 din i preporučuje me svima.

  Poz drugari!

  • Darko Dražović

   Kod mene postoji jedan softverski bug – ne znam da lažem. Kad god sam pokušao da lažem generalno bilo koga – bio sam provaljen u roku od pola stotinke tako da sam odustao od toga.

  • miki

   Eeheheeeee…Bas „volim“ sto si posten….Pa i Dinkic je posten ( Kipar i lova na Kupru) pa mu nista ne fali…Pa i Labus je posten („Knjaz Milos“ )…Pa onaj ministar policije je posten (falsifikovao doktorat–alooo>> doktorat…) javno ga obrukala Danica prof.  i doktor ekonomskih nauka sa Ekonomskog fakulteta…zna zena pa i dokazala na TV-u…
   pola ove drzave se bavi „naucnim radom“ „Kako uvrnuti drzavu i poreski sistem i sl.

  • Hiperborejac

   Ma jebeni Rusi (ne , ne mrzim ih, sta vise ja sam Rusofil ito iskreni, pravi….) ali moram reci da sto se tice softvera nista im ne vjerujem. Ne zato sto mislim da nemaju pojma vec naprotiv da ga imaju i previse. Kad si spomenuo taj DRPS (Driver pack solution) isprobao i 15.9 kao i 17 beta verziju i zbog njih izgubio desetak sati ponovne instalacije i podesavanja rutera. O cemu se radi, pa jednostavno (ovde se zahvaljujem Drazi na tekstu, sad se ne mogu setiti koji ali je bilo u komentarima da je jedna devojka imala problem sa telefonom a ispostavilo se da joj je u ruteru proimjenjen DNS i sl. te Drazinim savetima je sve spaseno…) rusi su upakovali u update drivera i opciju da ti se promeni DNS server i ko zna sta jos. Opet ZAHVALJUJUCI Drazi i njegovim savetima sam instalirao 360 Total Security, GlasWire i par drugih programcica tako da su mi prijavili preusmeravanja na Rusiju, Vijetnam i Indiju.
   Zasto sam koristio taj DRPSU, pa jer imam jebeni Acer Aspire u kojem nikako nisam uspevao aktivirati NVIDA graficku, tj. ima opciju da radi integrisana a po potrebi (prilikom zahtevnijih programa) da se svicuje na nju ali svaki put kad se laptop ponovo pokrene drajver se od nje izgubi i moram ga rucno pokrenuti a to me nerviralo. Elem pomocu DRP_15.9_Full sam resio taj problem ali…..
   e sad na sajtovima odakle se moze skinuti DRP Solution stoji da su svi cisti provereno i da ako niko ne prijavi onda se prevara nije ni desila. Upravo se spremam da odem tamo i da im se nacestitam mile, majke, nove… ili sto bi rekao Draza Dade Dadine 🙂

 • Бојан Квргић

  Радим скоро све исто као и ти, Дарко. Одустао сам од клонирања. Мени одузима време, а искористио сам га само неколико пута. И, опет те чека скидање и ажурирање свега и свачега… Већ после неколико месеци бекап плус дорада дође на исто као и реинсталација.

  Ја нудим, а претпостављам и ти, даљинску подршку око ситница, да не морам да излазим на терен за глупости. То не наплаћујем. То се свима свиђа 🙂

  За неке ствари Dipsy је у праву. Нажалост. Нпр, реинсталацију, па ни чишћење инфекција, не треба радити пред муштеријом. Ометају концентрацију, запричавају, нуде кафом, запиткују…

  И ја радим сваки рачунар, као да га радим себи. Нисам у стању да слажем муштерију да сам нешто радио, ако нисам. Смешно ми је неповерење људи, док ме не упознају.

  Има још једна важна ствар: ако не поправим квар, колико год да сам времена и новаца потрошио – не наплаћујем сервис! Замисли да ти дође мајстор за белу технику, раскопа машину за веш, састави и каже да не може да поправи, па још тражи паре за излазак и време!? Ја му не бих платио ни динара!

  Предлажем да отвориш посебну рубрику где бисмо писали најнебулознија искуства и анегдоте из сервисерског живота.

  • Darko Dražović

   Ни ја не наплаћујем, наравно, ако нешто не може да се среди, то је ваљда нормално, мада, сада кад си већ поменуо претпоставка је да други наплаћују па….можда и није нормално? Ипак се ту троши твоје време?
   Зашто те чека скидање и ажурирање? Кад си систем поставио да ради како треба, са добрим драјверима, све исконфигурисао и све ради као змај…ако се систем појебе рецимо за 3 године, на теби је само да урадиш restore из бекапа. Драјвери раде, ажурирања могу да се раде и у позадини и то је то. Евентуално шта радим у том случају јесте инсталација новијих верзија браузера, флеша и антивируса за шта ми треба додатних око 20 минута.

 • Djordje

  Dizao sam sitem na mnogo kompova ali mnogo i susretao sam se sa najvecim krsevima i porblemima!
  Najgore od svega je kad treba lepo da se sedne i podigne sistem krenu problemi jedni za drugim 😛
  maticna nije u mogucnosti da butuje sa usb-a, dvd citac nije dovoljno brz, maticna prestara, sistem ne peropoznaje HDD WTF!!!

  I onda cakcaj i cackaj dok sve ne bude spremno za podizanje sistema….(ponekad na problematicnim uredjajima izgubim i do 7 sati e, 7 sati i kad konacno podignem sistem i lepo se startuje onda optimizacija, pa drajveri (ponekad zahteva restart sistema nakon svake instalacije) i tako moze to puno da se oduzi.

  Najbolje je kad sednem za novi kompijuter ubacim usb sa Windowsom i instaliram za 11 minuta 🙂 i zavrsim sve za sat vremena 🙂

  • Darko Dražović

   Dobro, ti pričao o situaciji kad je hardver problematičan – u tekstu je varijanta kad je hardver u redu. Kad je zeznut hardver u pitanju kompjuter prosleđujem u servis jer nemam alat za hardverske opravke, nemam rezervne delove, ništa. Kad bih imao alat i uslove najverovatnije bi mi trebalo vremena kao i tebi.

 • User

  Srecna vam Nova Godina i sve najlepse zelim citaocima i Autoru ovog bloga!!!Pozz

 • Nenad

  Pozdrav i srecna Nova (usput) 🙂

  Naime, imam jedan delikatan problem oko racunara koji nije konstantan i jos uvek nemogu da ustanovim uzrok.
  Opis: Racunar se bez ikakve najave ugasi sam od sebe. I onda posle 3-5 sek. se sam startuje. Sumnjam na napajanje.. Nema nikakvo pravilo kada ce do gasenja doci, jednostavno se desi ali primetio sam da se najcesce desava kada upalim popcorntime.
  Bio bih Vam zahvalan ako imate bilo kakvu ideju sta bi mogao biti uzrocnik ovog, krajnje neprijatnog problema.

  • Neko Drugi

   može da bude svašta, ja sam imao sličan problem i uopšte nisam mogo da provalim u čemu je caka, komp se gasio kad je on hteo i kad mu se ćefne, nekad posle 5 min a nekad posle 10 a nekad radi ceo dan pa se ne ugasi. Da skratim priču, bilo je u pitanju dugme sa Power koje je prespajalo ili šta god i kad sam to popravio više nije bilo problema! ali može da bude svašta, loš napon, loše napajanje, loša matična svašta nešto.

  • Nenad

   Cudna mi je stvar sto ima tacano 3-5 sekundi da se sam ponovo startuje. To me buni u celoj prici. Racunar se iskljuci sam i bude iskljucen (recimo) 4 sekunde i sam se startuje… sablasno, zar ne? 🙂

  • Hiperborejac

   Imao isti problem na prethodnom lap topu, u pitanju je bilo pregrevanje. Nije bilo dovoljno moje periodicno usisavanje-izduvavanje i ciscenje bez otvaranja. Ako imas kucni PC mozes i sam otvoriti ocistiti, staviti novi lepak i dr. ali ako nisi strucan i imas prenosni racunar pravac servis. Za svaki slucaj sam stavio i AA1FanControl tako da se ukljucuje na temperaturi od 45C. Malo vise trosi struje i cuje se al’ sta da se radi…

   Svako dobro

 • Caja

  Briga nekog za klonezilu i drajvere, vecina ne zna ni sta je to, nego im najbitnije da kompjuter radi i da ih sto manje kosta. Po oglasima je inastalacija i 5 evra. Ako sistem padne radice opet instalaciju i to je to. Vajnije podatke na USB ili disk.

 • Caja

  @Nenad, druze ako ti se kompjuter sam gasi nemoj vise ni da ga koristis dok ne zamenis napajanje. Ovako unistavas hard disk, ako ga vec nisi unistio. Nista vise ne unistava hardver nego nestanci struje i nestabilan napon.

 • Mikser

  Malo pre naleteh na ovaj tekst u opste i na sajt,jako dosta zanimljivih i korisnih saveta kako autora clanka tako i ljudi koji prate sajt i u svojim komentarima daju korisne informacije.Sto se teme iz teksta tice dodao bi da moj nacin rada prati opisano samo ne radim update windowsa, za drajvere korstim driver booster, ako su brend name racunari drajvere skidam sa sajta proizvodjaca, i jos nisam naplatio ni jednu i instalaciju windowsa nikome sve sam radio dzabe,kad cu to ne znam jer jednostavno sam tip coveka koji ne moze uzeti pare od ljudi koje poznaje.

  • Darko Dražović

   Pa pazi, niko ne naplaćuje od ljudi sa kojima je dobar…recimo baš juče sam instalirao 8.1 kumu…koje bi govno od čoveka bio da mu naplatim?

   Meni su problem ćao-ćao ljudi…to su oni sa kojima nisi na „Jebeš li šta?“ a nisi ni na „Dobro veče“ a svakako nisi ni na ignore…to su oni – negde između ljudi kojima ne možeš da naplatiš, a nisi toliko dobar sa njima ni da bi potrošio svoja 3h (koja bi inače proveo sa decom ili porodicom) za 0 dinara. Zašto bi trošio 3h na njih besplatno…a opet, ne mogu im ni naplatiti, bezveze mi. Oni su problem, bar meni. Obično kad me pitaju da im instaliram Windows, u’vatim krivinu sa „Nemam vremena u gužvi sam haos i pakao“

  • Nemo

   Zašto 8.1 kumu? Zar ga mrziš?
   Šala mala!
   Zahvaljujem ti se na blogu i savetima! Ovako kvalitetan i pošten blog je premia naći!

  • Darko Dražović

   Nemo….šta fali osmici, živ ti ja? Koristio sam ga skoro godinu dana na službenom i ni jedan problem ikada, ni sa performansama ni sa čime ‘oćeš. Od decembra sam na W10, videćemo kako će se pokazati – ako se i pokaže. Za sad nema zamerki.

  • nemo

   Osmica, nikada mi nije „legla“. Mašina na kojoj sedmica lepo radi, sa osmicom je „štucala“. Klasika, sporo dizanje sustava, usporen rad i slično. Smatram, ako je mašina dosta „jaka“ (procesor, RAM prvenstveno)bolje staviti 7-cu. Odnosno sada 10-ku.

  • Mikser

   Bas tako dobro si prezentovao grupu ljudi za izbegavanje bilo kakve saradnje, ako ne uradis ne valjas, kad uradis opet ne valjas uvek nadju zamerku.A niko te ne pita kakve si muke imao sa krs konfiguracijama.U zadnje vreme sam poceo da praktikujem recenicu nosi u servis to nije skupo.Situacija se prenela i na firmu u kojoj radim pa mi salju racunare kuci na instalaciju windowsa, naravno radim to dzabe, a kolega programer koji je radio pre mene naplacivo svaki racunar koji je radio kuci,jebi ga ja nisam programer a i moja rec nema tezinu kao njegova.Sve u svemu radim zato sto je zanimljivo i uvek dodje nesto novo u moje ruke sto ne bi mogao sam da kupim i istestiram.

  • Darko Dražović

   Jebiga ti si taj koji odlučuje da li o’š ili ne’š da se jebavaš sa gubljenjem vremena. To što je kolega programer ništa ne znači…znaš koliko ja znam vrhunskih programera a da ne znaju da zazipuju fajl a kamoli nešto jače?
   Kažeš istinu jebiga „Nemam vremena“ i ćao…naravno ako je posao u pitanju to se ne računa…ali posao kao poslovna obaveza a ne kao „čistačica sa posla mi donela da joj sredim laptop od ćerke iz trećeg braka“

 • sojlevlad

  Sledeći put ukoliko se bude radila instalacija Windowsa (od 3 i više sata a znam da neće, i kod mene ne ponovilo se to više ikada sa „takvim instalacijama M$ zatvorenih prozora“ kako prijateljima tako i rođacima – mada svi pobegli na mobilne telefone sa „Drndroid OS“ – zbog igrica naravno) obavezno umesto ikonice Procitajme.txt stavi bolje natpis umesto ovoga Necitajme.txt ili Nemojmecitati.txt (ovo mu dođe maltene bukvalno od prevoda sa engleskog jezika Readme.txt gde umesto ovog natpisa treba da stoji Donotreadme.txt ili Dontreadme.txt), a to kažem zato što mnoge ljude na ovim prostorima nervira neki natpis koji obavezno mora da se pročita a oni ga (iz nekog možda nama znanog inata) neće pročitati, a u suprotnom se zainteresuju šta to piše u tekstu koji se ne treba pročitati. 😉

  BTW odličan tekst (a i ostali tekstovi su super) 😀

 • pora61

  Pozdrav svima,

  Na ovaj blog sam natrcao sasvim slucajno, prekjuce, citajuci recenziju mebilnog telefona, gde covek realno opisuje uredjaj, sto mi se mnogo dopalo.
  Onda sam jucerasnji dan proveo kopajuci po blogu.
  Rezultat: „skidam instalaciju Linux-a“! Sa Win se, dugo zajebavam, e pa kume bilo je dosta!
  Nece raditi PhotoShop ili Corel (osim ver. 11, ako se dobro secam), ali za toliko cu istrpeti Win.

  Ovaj blog je zlata vredan, znam da za svaki clanak treba odvojiti vreme + odgovori na postove, nema sta SVAKA CAST! Pri tom ni u jednom tekstu nisam osetio ni malo sujete, ako Vam to ista znaci, sa moje strane, od srca, SVE POHVALE!

  Naravno, ne znam koliko cemo jos to dugo da pisemo, „Srecna NG“ i sve sto uz to ide.

  poz
  Rade

 • golden-boy

  Evo ja bas sebi nedavno instalirao 8.1 windows jer mi dosadila sedmica a desetku sam imao i jednostavno nemogu je smisliti.
  Na samo dizanje sistema sa USB potrosio 40 minuta, ono standardno
  particija, lokal account, iskljucit nepotrebno, povezati se na internet i pustiti da se instalacija zavrsi.
  I nakon toga onda instalacija programa koji mi trebaju, i onda instaliram od Iobit program
  Driver Booster Pro da mi povuce najnovije drivere jer neda mi ih se traziti rucno i instalirati.
  Ovako program mi sve sam obavi, idealan je a i cesto djele besplatne licence pa se lako nadje licenca za njega.
  I za sve to mi treba oko 2 sata i imam sve gotovo.

 • golden-boy

  Darko postao sam komentar ali nema ga sad, jel mozes vidjet gdje je nestao

 • Student

  Odradio sam mnogo računara, a za to što sam radio dobio sam „… od ovce“. U kraju su svi „Jao komšija, pa gde si ti, pa kako si divan, pa šta radiš, e dođi na kafu danas i ako možeš da mi pogledaš komp, nešto mi ne radi“. Jednom odradiš kako treba sve i onda si odjednom omiljeni lik u kraju, ali samo kada nešto zapne oko kompa. Neki ljudi iz ulice mi se neki put jave, neki put ne, sve dok im nešto ne crkne na računaru. Onda mi se svaki dan javljaju, čak me zovu i na mobilni telefon, mada ne znam kako su uopšte došli do broja. Imao sam jednu situaciju čak, da nekom liku iz kraja kojeg znam samo površno sa terena, odem da odradim komp, a to je neka kanta praistorijska, gde nisam mogao da mu pokrenem instalaciju sa USB Flash-a, DVD-rw mu radi kao onaj mlinski kamen, ethernet kartica neka praistorijska koja nije htela da radi nakon instalacije XP-a (a naravno nije imao disk sa drajverima bar da uspem da je pokrenem), drajveri koje sam skinuo za nju pre instalacije nisu radili (jer je praistorijska), tako da sam potrošio jedno 3 i po – 4 sata na instalaciju, osposobljavanje kartice i instalaciju svih programa, koji su mu neophodn. Pri tome mi ništa nije platio, a njegov komentar je bio: „Brate vidim namučio si se, koliko to već radiš, ako nisi znao da središ to mogao si da kažeš“.

  Što je najgore nije to najgore. Najgore mi je bilo kada odem da odradim „komšiji“ komp, sredim kao i sebi što sredim komp, on me pita: „Košta li to šta komšija?“. Prvo, koji me moj pitaš da li košta, pa radio sam, sredio ti sve, radi ti sada komp kao sat, ali ‘ajde. Kažem da ne treba ništa, a on će kako ništa, mora nešto da se plati i izvadi novčanicu od 200 dinara. EJ 200 dinara (2015. godina)!!!!! Naravno da nisam hteo da uzmem te pare, ali sam se osećao kao g***o. Ipak, znam da sam sam kriv.

  Inače, kako radim sistem. Obično je to neki komp, koji je doveden do stanja neupotrebljivosti, gde se sistem diže po 10 min, a pokretanje i File Explorera traje isto toliko. Zato prvo ubacim flešku sa nekom Linux distrom, proverim šta je zaostalo na C:/ od podataka (a uglavnom se sve drži na C:/ iz nekog razloga, a D: zvrji prazna kao da je šugava) i prebacim na D: ono što hoće da sačuvaju. Takođe izlistam specifikaciju računara obično sa komandom „inxi -F“ i poskidam drajvere, koje opet prebacim na D:.

  Zatim se krene sa instalacijom sistema. Nakon toga update sistema (ili bez update-a, kako kad i zavisi koji sistem je u pitanju). Nekada sam kreirao novi account bez administrativnih privilegija, ali sam odustao od toga, jer posle me zovu „Ej ne mogu da instaliram ovo“, „Došao mi mali iz Sugubina, kaže neće mi ovo nešto“ i tako to, tako da ostavim jedan account sa svim privilegijama, pa nek’ se…

  Instalacija svih drajvera. I onda instalacija programa. Od programa instaliram sledeće, jer u 99% slučajeva to je sve što treba:

  – Chrome
  – Firefox
  – Vlc
  – Clementine
  – Flash
  – Foxit Reader
  – 7zip
  – Skype
  – Office paket (u 90% slučajeva, u 10% znam da nije potrebno)
  – Antivirus (u nekim slučajevima u nekim ne, prvo znam da je mator komp i ima stalno da se žale kako je sporo, a nema pojma ni šta je virus, niti u kompu ima bilo šta bitno, drugo znam vlasnika kompa, pa neću da me kasnije zove „E neće da mi otvori neke „mnogo pametne sajtove“ izbacuje mi neku opasnost ili šta već“.)

  Zatim popijem onu kafu, za koju misle da košta 1500-2000 dinara (i sok ako su darežljivi) i palim kući.

  • Darko Dražović

   1) Uh ne mogu u velikoj sam gužvi
   2) Nemam kad radim nešto remotely za USA
   3) Nemam instalacioni disk a net mi oborili na 50kbps

 • Sundjer Snob

  Eh. Interesantan tekst, tj dosta interesantnih stvari se može naći i u ostalim člancima. Ovo oko instalacije Windowsa mi je bilo posebno interesantno pošto to radim već mnogo godina unazad, a komentari su još interesantniji, vidim mnogi se „žale“ kako rade za kafu (čitaj za džabe) raznoraznim poznanicima „po potrebi“. Verovatno su to mahom mlađi ljudi, sećam se bilo je nekada (isitna) davno da sam startovao oko 10h izjutra kod nekog a završio oko 20/21j kod nekog trećeg ili petog, sa 3 četki kole u želucu (naravno i jakom kiselinom) gladan ko pas, umoran, sa peckanjem u očima (od tadšnjoh 50-tah Hz u „modernim“ monitorima). Onda sam skontao ono što i autor kaže, bolje ću tih mojih 3-4-5 sati potršiti na nešto po svom izboru nego lelemudati okolo ili sedeti kući „prikovan“ za stolicu drugima te ispunjavati (sytemske) želje „sedeći i klikćući“. Uglavnom ako neko i ima (a skoro niko nema) primedbe ili im ja odma objasnim, za tih 3-4-5 sati ako želi za dž sistem, može otići kod mojih roditelja na imanje i umesto mene kopati, hraniti živnu kućne ljubimce i ostale fizičke poslove (iako to nikad ne radim) jer za to nije potrebno neko znanje a „baš“ tad ja moram tamo! Što ce tiče udaranja cifrom, to je uglavnom od 1000-2000 za „personal use“, zavsi kome i šta treba,( recimo kolegama za 1000, da jednom uradim za dž već bi krenuli tračevi, kako ovom ovako onom onako…). Meni čak i rođaci (nekad) plate, iako ja ne tražim, ALI oni cene i poštuju MOJE VREME, a ako sami nećete poštovati svoje vreme, očekujete da će to drugi činiti??? Vreme je novac. Instalacije su otprilike kao i kod autora članka sem što sam ja izbacio bekape, jer sam ih skoro nikad koristio (kao momak iz komentara) kombinujem DRP SU i sajt sa zvaničnim driverima. Jedno vreme sam imao dvogodišnju pretplatu na DriverMAx, ali sajt proizvođača HW je „mama“! sve ostalo nekad kod egzotičnih komponenti može samo Twightlight napraviti. U zadnje vreme ljudim preporučujem polovne Brand Name mašine, jer rade nečujno, uglavnom imaju 7200HHDove, odrade sve potrebno za 95% populacije. I do sad mi se još niko nije žalio ( uzadnjih dve tri god) da mu je crkla ( sa izuzetkom jednog HDDa)ali čovek od kog kupujem mi za sve polovno da i garanciju, tako da je i ovo zamenio (ne čekajući 5 i po nedelja) bez reči i ODMAH!. Uh sad vidim da sam možda i preterao, rasteglo se ovo moje pisanje…Odoh raditi malo….

Komentarišite

Email neće biti javno objavljen. Sajt je neobavezan podatak, svi ostali su obavezni.