Doxing – Prikupljanje informacija za uspešno internet trolovanje

Jedini način da se zaštitite od plaćanja trideset pica i nekoliko prostitutki poslatih na vašu adresu jeste da obratite pažnju kakve informacije o sebi ostavljate na internetu. Savršene mete su upravo one osobe do čijih informacija možete lako doći. Trol, ili osoba koja želi da isprovocira neku reakciju će se potruditi da dobijene informacije na „najbolji“ način iskoristi.

Trol

Evo nekoliko stavki na koje trebate da obratite pažnju:

  • Pravo ime i prezime i adresa stanovanja – Naime, ukoliko je ova informacija ostavljena na vašem popularnom blogu, Tviter profilu, na nekom od sajtova za strimovanje vaše veb kamere, ona čini vas idealnom metom za napad.
  • Skajp korisničko ime – Skajp uvek, ali uvek delite samo sa osobama koje poznajete. Iz korisničkog imena se mogu dobiti podaci poput vaše IP adrese iz koje se daljom pretragom mogu dobiti vaše koordinate i mesto stanovanja. Ukoliko trol poznaje i vaše ime i prezime, preko „Bele strane – Srbija“ ili nekih drugih belih ili žutih stranica pronaći će ne samo vašu adresu nego i broj telefona.
    Neki od poznatijih Skajp resolvera (stranica koje omogućavaju da se pomoću Skajp korisničkog imena dobije IP adresa) su: MostwantedHF, WhoIS, Hanz Resolver. Ovi sajtovi nude opciju crne liste (platite da se vaše informacije ne prikazuju). Bitno je napomenuti da može doći i do DDoS napada ukoliko je ova informacija otkrivena.
  • Broj telefona – Ukoliko ste Fejsbuk nalog povezali sa telefonom putem prostog ukucavanja tog broja kod prijavljivanja trol može da vidi čiji je to nalog.
  • Slike koje ostavljate – Važno je spomenuti da postoji nešto što se naziva reverzna pretraga slika pomoću koje trol može da pretraži vašu sliku i pronađe profil na nekom forumu kojeg se ni ne sećate da ste ga napravili i baš na tom profilu pronađe ključne informacije.
  • Socijalni inžinjering – Trolovi neretko pribegavaju ovom načinu prikupljanja informacija. Naime, predstave se kao neki poznati jutjuber ili neka slatka devojka i traže vaše informacije ili da razmenite profile društvenih mreža.
    Jedan od primera hakovanja profila putem socijalnog inžinjeringa možete videti ovde
  • Vaši prijatelji – Džabe je što ste vi zaštićeni kada vaši prijatelji imaju ostavljene sve podatke na internetu. I ovde trol takođe može da iskoristi socijalni inžinjering i da iz vaših prijatelja izvuče informacije. Skrenite prijateljima pažnju da nikako ne odaju vaše informacije i da sakriju svoje.

Ovo je samo mali deo onoga čime se trolovi služe kako bi upropastili vaš dan,a u gorim slučajevima i vaš život. Budite oprezni na internetu i nikada nemojte hraniti trolove.

Ukoliko želite i vi da podelite sa zajednicom svoja iskustva, zapažanja, razmišljanja, uputstva ili bilo šta vezano za IT - dobrodošli ste na Kompjuteraš blogu. Više na ovom linku