Друштвене мреже – савршен маркетиншки простор за Ваш блог

Друштвене мрежеЦиљ сваког блогера је, наравно, што већа читаност његових постова. Осим квалитетних, уникатних текстова и занимљивих тема као најважнијих предуслова да неки веб писац и његов блог буду успешни, важну улогу има и маркетинг.

Постоје различити начини да промовишете Ваше постове, сајтове, блогове, али свакако један од најједноставнијих и најефикаснијих јесте њихово рекламирање на друштвеним мрежама. Ако правилно искористите ову могућност можете значајно допринети расту читаности текстова и посећености блогова или сајтова. Друштвене мреже су нарочито важне за почетнике, људе који су тек формирали свој блог и највише им је потребна реклама како би што брже привукли одређену циљану групу читалаца.

Оно што унапред треба нагласити јесте да свака друштвена мрежа има неку своју специфичност, да је по нечему посебна. Зато начин рекламирања Ваших постова мора бити усклађен са конкретном друштвеном мрежом. Континуирана промоција преко друштвених мрежа може имати важну улогу у што бољем позиционирању одређеног блога на Гуглу. Најбоље решење за то је постављање дугмића за друштвене мреже на блогу или сајту. Помоћу тих дугмића свако коме се свиди неки прилог, чланак, стручни текст, може га веома једноставно поделити на друштвеним мрежама.

У наредном тексту биће описане три најпопуларније друштвене мреже и начини како преко њих можете промовисати свој блог.

Фејсбук

Да ли познајете више од 5 особа које немају свој профил на Фејсбуку? Одговор је вероватно негативан, јер Фејсбук је, без дилеме, у овом тренутку водећа друштвена мрежа када је у питању број корисника. Зато, уколико га правилно користите, Фејсбук можете итекако допринети повећању посећености блога или сајта.

Постоји неколико ефикасних начина да промовишете блог на овој друштвеној мрежи. Свима је вероватно познато да на Фејсбуку постоје групе окупљене око исте сфере интересовања, а Ви треба да пронађете оне групе које се баве истом тематиком као и Ваш блог. Прикључите се таквим групама и почните да постављате објаве, односно поделите у оквиру групе неки Ваш занимљив текст за који сматрате да ће привући пажњу чланова групе. Таквих група је на Фејсбуку много и готово свака од њих има више стотина или хиљада чланова, па ако се тематски поклапају са оним областима о којима Ви пишете, ето изванредне прилике да чланови групе почну да посећују Ваш блог.

А како пронаћи одговарајуће групе? Врло једноставно – у фејсбук претраживачу укуцајте кључне речи и селектујте постојећу опцију „Групе“. Листа која ће се појавити обично је позамашна, а групе су углавном отворене за све нове чланове.

Друго решење је да сами формирате групу, у коју ћете за почетак позвати Ваше пријатеље за које сматрате да ће их интересовати оно о чему пишете. Они ће даље позвати своје пријатеље, који ће опет позвати друге људе којима одређена тематика може бити занимљива. Тако ће се ваша група ширити и постајати све бројнија, што ће допринети и бољој посећености блога. Поред тога, комуникација у групи је једноставна, па ћете уз помоћ контаката знати шта људе највише занима из одређене области, што ће Вам олакшати проналажење тема за Ваше нове текстове.

Немојте по сваку цену позивати све пријатеље да се придруже групи коју сте направили, јер људи које не занима област о којој пишете сигурно неће читати ваше текстове, без обзира што сте пријатељи на Фејсбуку. Селекција чланова треба да буде што боља, јер ће једино тако већина чланова групе учествовати у комуникацији, кликтаће на линкове које поделите и преко њих посећивати ваш блог.

Линкове до ваших постова можете постављати и на личном Фејсбук профилу, мада то многи блогери не практикују, али ћете тако у сваком случају, бар за мало повећати посећеност блогу.

Поред тога, када већ направите сопствени блог неће Вам бити тешко ни да направите Фејсбук страницу на којој ћете делити постове са блога. Сваки почетак је тежак, а тако је и у овом случају, па у самом старту вероватно нећете имати неку велику корист од такве Фејсбук странице. Међутим, временом, ако је садржај на блогу квалитетан, добијаћете све више лајкова, чиме ће и већи број људи сазнати за њега, па када се све то развије, управо та Фејсбук страница може постати и најбоља реклама за Ваш блог, место са кога стиже највећи број посета.

Упозорење: водите рачуна о начину постављања линкова у коментарима на фејсбук страницама које су популарне, јер ће Вас, ако их превише форсирате, убрзо бановати.

Твитер

Ова друштвена мрежа, иако је потпуно другачије конципирана од Фејсбука, такође може значајно утицати на повећање посећености Вашег блога. Осим личног Твитер налога, важно је имати и налог за блог или сајт. Наравно, линкове до Ваших постова можете објављивати и на личном налогу, али посебан налог итекако је користан.

Пошто је Твитер јако специфичан, ево и 5 корисних савета:

  • Трудите се да будете стално активни, али немојте бити навалентни и претеривати са твитовима, јер ћете тако само одвраћати људе
  • Обавезна је интензивна комуникација са пратиоцима
  • Формирајте листе „утицајних“ у тематици на коју се односи Ваш блог
  • Обавезно објављујте и друге твитове, који немају додирних тачака са Вашим блогом
  • Употребљавајте hashtag-ове.

Google+

Гугл плус несумњиво спада у најважније и највеће друштвене мреже, без обзира на то што активност већине њених корисника није велика. И преко њега, као и преко претходно описаних друштвених мрежа, можете повећати посећеност Вашег блога. Међутим, најважније код Гугл плуса је да су посете блогова или сајтова усмерене са ове друштвене мреже веома цењене код Гугла, што може значајно побољшати позиционирање блога у гугловом претраживачу. Још једна веома битна ствар је да Гугл плус користи већина блогера са којима се можете повезати и разменити искуства.

И овде ћемо Вам дати неколико савета:

  • Осим својих линкова обавезно објављујте и друге садржаје – занимљиве фотографије, видео записе или линкове до других интересантних сајтова
  • Будите у сталном контакту са својим пратиоцима, пратите њихове постове, коментаришите их и додајте им „плусеве“
  • Употребљавајте Хасхтаг-ове
  • Пронађите одговарајуће Гугл плус заједнице и прикључите им се, јер ће то бити место где можете постављати своје линкове. Упозорење: овде морате бити јако обазриви, јер уколико истовремено објавите линк до истог чланка на више различитих заједница, Гугл ће то окарактерисати као спам.

И друге друштвене мреже одличан су начин да рекламирате Ваш блог или сајт: Линкедин, Инстаграм, Пинтерест, YouTube итд. Али о њима неком другом приликом.