Google Play – Rat mene i mog klinca kroz godine

Mi, sedamdeset i neko godište kad smo bili klinci vrhunac video igrica su nam bile Spektrum ili Commodore64, igrice koje bi na kasetofonu snimali sa radija ili druge kasete – pa ih kao takve učitavali…a ako keva uleti u sobu i pita „Jes’ jeo“ puče cela priča i mora sve iz početka.

Kasnije su, koliko se sećam došle one kineske konzole gde ih povežeš sa TV-om, učitaš igricu sa ketridža pa igraš – obično pucaš neke patke na TV-u hardverskim pištoljem….posle njih je došla ozbiljnija priča u vidu Nintendoa i Soni plejstejšna gde je sve dobilo svoje obrise kao što treba – ali je iznajmiljivanje takvih konzola koštalo poprilično u tim Slobinim vremenima, paralelno sa njima je došla mogućnost igranja malo ozbiljnijih igrica na kompjuteru, ali i tad je kompjuter bio skup.

Klinci danas nemaju tih problema, sve što im treba je telefon koji više ne ispunjava uslove da bi ih mi stariji koristili i imaju skoro sve igrice na dlanu. Sad svaka kuća ima kompjuter i svako kad god poželi može da igra neku igricu. Dakle sad je sve dostupno svuda, kad je gejming ili bilo šta online u pitanju…ali to ima i svoju manu – klinci preteruju sa igricama, baš kao što bi i mi da smo imali takve uslove kao oni sada, realno, pa to može imati uticaja i na školu i njihov društveni život.

Moj klinac se upoznao sa Google Play-om pred prvi razred negde, Angry Birds igrica ali nije preterivao – jer bi telefon mogao dobiti samo kad mu mi damo, međutim polaskom u prvi razred telefon je bio potreban – te se tako otvorila Pandorina kutija sa problematikom igrica na telefonu – a tu je po meni još zajebaniji problem, koji mi nismo imali kao klinci – razni destruktivni domaći jutjuberi koje prate otprilike sva deca i koliko sam shvatio, ako neko dete ne zna ko je taj-i-taj jutjuber, svi ga zezaju pa onda mora da počne i on da ih prati.

Zanimljivo je da klincu igranje igrica ili YouTube nije zanimljiv sa kompjutera već mu je zanimljiv samo sa telefona. Neka čudna narkomanija tu igra ulogu.

Prvobitna zaštita od Google Play-a i instaliranja igrica je bila – brisanje ikonice Google Play-a – ali je to bilo provaljeno posle par nedelja kad je klinac shvatio da sem na desktopu ikonica može da se nalazi i u meniju – tako da je sledeći korak bio brisanje Google Play ikonice i sa displeja i iz menija. Tu se klinac malo namučio ali je shvatio posle nekog vremena da kad se uđe u meni i prevuče prstom na dole – pojavi se ‘search bar’…tu je kucao Goo i opala – eto ga.

Sledeći napad je bio podmukliji – udario sam disable na Google Play, tako da nije mogao da dođe do njega preko pretrage i bogami ova misterija za njega je bila uspešna dosta vremena, dok nije počeo da drlja po raznim podešavanjima telefona, settings, klikni ovde, klikni onde – klik na App, gle – Google Play, omogući…opalaaaa….napad odbijen, bitka dobijena.

Sledeći moj napad, koji sam danas primenio je doooosta podmukliji i mislim da će mu trebati vremena dosta da ga provali (ili da provali foru ili da provali da mu ćale ima blog gde sve ovo piše). Sad sam rešio da idem metodom „Žedan si, daću ti kap po kap, svakih 10 minuta“. Elem, na kućnom WiFi-ju sam podigao DHCP, vezao MAC adresu telefona za statičku IP adresu – a samoj statičnoj adresi limitirao download brzinu na max 20 kilobajta po sekundi. Wi-Fi AP koji imam je nekakav kineski Tenda Wi-Fi od dvadesetak evra i koji se do sad pokazao odlično.

Ova podešavanja limita protoka se mogu naći na skoro svim Wi-Fi access point-ima tako da ako imate pristup admin panelu sigurno tu negde ima i QoS meni ili nešto slično koje se ovim bavi. Ovim limitom je udaren limit u download-u samo na njegov uređaj dok svi ostali koji se nakače rade normalno. Mobilni internet za sad nema.

Ovim sam sigurno ispeglao problem što se jutjubera tiče a kontam da će mu i instalacija igrica predstavljati problem jer će igricu koja je velika 100MB skidati bar sat ipo do tri sata – klinac neće da me gleda mrko jer mu nisam dirao telefon niti ukinuo YouTube i Google Play a kontam da će kukati da mu telefon usporio. Naravno, kad se završi domaći i sve bude po PS-u, ovaj limit mogu da ukinem na nekoliko sati kako bi telefon „proradio“.

Za probijanje ovog napada će mu bogami trebati malo više vremena, a moraće i da resetuje lozinku na admin panelu WiFI-ja ili da provali moju zajebanu – a to sve kad bude odradio, zvanično prestajem sa limitima i ukidanjima jer – „poraslo dete, osamostalilo se“

Pošto će se sigurno javiti pametnice – par napomena: Telefon ne želim da rutujem, zabranu lozinkama na telefonu, aplikacijama ili podešavanjima ne želim da primenjujem, Google Play Service ne želim da diram, alternativne prodavnice ne dolaze u obzir….ratujem sa klincem, ne sa NSA bre majkoviću.