Kako generisati GnuPG ključ uz pomoć Mozilla Thunderbird programa

Savremeno doba je doba razvoja novih tehnologija koje su čovečanstvu upotpunile i olakšale život. Međutim, naličje te medalje je da je čovek koji živi u savremenom dobu, korišćenjem tih istih tehnologija izgubio nešto najdragocenije, izgubio je deo svoje privatnosti. Korisnici internet tehnologija uživaju u njenim blagodetima, ali koristeći te usluge, ostavljaju dragocene informacije o sebi u rukama vodećih internet kompanija.

Svedoci smo činjenice, da danas Fejsbuk ili Gugl imaju mnogo dragocenih informacija o svojim korisnicima. Te informacije im korisnici sami ostavljaju, a kompanije ih čuvaju i skladište za svoje potrebe. Takve podatke koriste za plasiranje oglasa i sticanje zarade, što je samo jedan od načina korišćenja podataka. Kako se sve ti podaci još mogu koristiti, upotrebiti ili zlopupotrebiti, ostavljamo korisnicima za razmišljanje. Treba napomenuti i činjenicu da su sve te kompanije privatne kompanije, što je dodatni razlog za uznemirenost.

U ovom tekstu bavimo se zaštitom podataka korisnika, odnosno enkripcijom imejl naloga, jer poznata je stvar, da svaka poruka, može biti presretana i čitana od strane trećeg lica. Ključevi, uz čiju se pomoć šifruje pošta mogu biti generisani na više načina. U jednom od prethodnih tekstova opisano je generisanje ključeva na Linuksu, uz pomoć Terminal emulatora. Kako mali broj korisnika računara koristi GNU/Linux, bavićemo se drugim načinom generisanja PGP ključeva, a to je generisanje iz programa Thunderbird koji je zapravo imejl klijent. Na ovaj način i korisnici Vindovsa će moći napraviti svoj par ključeva i šifrovati svoju poštu.

Korisnici Vindovsa osim programa Thunderbird, treba da na računaru imaju instaliran i Gpg4win – GNU Privacy Guard for Windows. Program mogu preuzeti sa sledećeg linka https://www.gpg4win.org.

Korisnici Linuksa po difoltu na svojim sistemima treba da imaju instaliran program gnupg, tako da u ovom delu, ne moraju ništa da dodaju. Ovo je ujedno i jedina razlika između generisanja ključeva kroz Thunderbird na sistemima Linuks i Vindovs. Ostali deo postupka je indentičan.

Za oba sistema takođe je potrebno instalirati i dodatak (add-ons) – Enigmail u programu Thunderbird, te restartovati program nakon instalacije.

Instalacija Enigmail dodatka na Thunderbird imejl klijent.

Nakon instalacije dodatka Enigmail i restarta Thunderbird programa, korisnika će dočekati Enigmail čarobnjak za podešavanje. Odabrati opciju Start setup now. Pritisnuti Next.

U sledećem koraku odabrati prvu opciju kao na slici, I prefer a standard configuration (recommended for beginners), pritisnuti Next i idemo dalje kroz čarobnjak za podešavanje.

U ovom delu podešavanja koji se vidi na slici, potrebno je za imejl adresu, koju želimo da šifrujemo, uneti frazu (Passphrase) koju treba dobro zapamtiti, i koju ćemo kasnije koristiti u procesu slanja i primanja elektronske pošte, za pristupanje šifrovanoj pošti. Naravno, da napomenemo da fraza (Passphrase) ne treba da bude jednostavna, već da se sastoji iz niza malih slova, velikih slova i brojeva, da bi bila što sigurnija. Pritisak na dugme Next i proces ide dalje.

U ovom delu podešavanja, program vrši generisanje ključeva. Naoružajte se strpljenjem, proces će potrajati neko vreme. Da bi se generisao što jači ključ, potrebno je da u toku ovog procesa radite nešto na računaru, da surfujete internetorm, gledate Jutjub, pustite neki video klip u pozadini i slično. Najbolje da uradite sve od navedenog.

Kada se generiše ključ, idemo na opciju Create Revocation Certificate, i čekamo dok se proces ne završi.

Kada se proces završi na ekranu će se pojaviti prozor u kome je potrebno uneti frazu (Passphrase) koju smo generisali u nekom od prethodnih koraka, i nastaviti kroz čarobnjak za podešavanje.

Sačuvati generisani ključ na nekoj od lokacija u računaru, po sopstvenom izboru. Generisani ključ je najbolje iskopirati na, recimo fleš memoriju i čuvati na dobro skrivenom mestu. Nikako ne držati ključ na desktopu ili u nekom od foldera na računaru koji je i drugima dostupan na uvid i korišćenje.

Ovim je postupak kreiranja ključa za šifrovanje email naloga završen.

Napuštamo čarobnjak za podešavanje.

Svaki par ključeva za šifrovanje ima svoj privatni i javni ključ. Privatni ključevi se strogo čuvaju i njih poseduje samo vlasnik imejl naloga. Javni ključevi služe za razmenu između korisnika, jer da biste šifrovali imejl komunikaciju sa određenom osobom, i ona takođe mora da odradi ovaj postupak u celosti, i da sa vama razmeni javni ključ.

Javne ključeve je najbolje razmenjivati na taj način što ih kopirate na fleš memoriju i odnesete drugoj osobi. Ukoliko to niste u mogućnosti, javni ključ se može upload-ovati na key server, što je još jedna od mogućnosti. Nikako nemojte vaš javni ključ slati putem imejl naloga, to je postupak koji nije bezbedan i ne praktikuje se.

Uvoz i izvoz javnog ključa u program Thunderbird vrši se kroz opciju Enigmail – Key Management – File – Import Keys from File, odnosno Export Keys to File.

Odeljak Key Management sadrži niz opcija, koje korisnik može upotrebiti. Tu se vidi vreme trajanja ključeva, tu se može produžiti vreme trajanja određenog ključa, promeniti fraza (Passphrase), nakon nekog vremena korišćenja. Ovo je samo deo šta sve može korisnik učiniti sa svojim ključevima.

I na kraju, naravno, nemojte da razmišljate u stilu čuvenih fraza, „ja nemam šta da krijem“, „pa šta ako špijuniraju mene, nisam jedini“. Ne zaboravite da vi imate pravo na svoju privatnost, i trudite se da u ovim vremenima vladavine informacionih tehnologija, ostvarite i zaštitite to pravo.