Kako instalirati Icinga 2 i Icinga web na CentOS 7

U komandama dole je kompletna instalacija Icinga 2 i Icinga web-a za monitoring infrastrukture, servera, rutera, servisa i druge opreme ili softvera i skripta je automatizovana tako da neće ništa da pita prilikom instalacije, samo će da gazi.

Icinga je fork Nagiosa, dosta se koristi u firmama za monitoring i u nekim narednim tekstovima ću se malo više pozabaviti njom…za sad će biti samo instalirana dok ćemo hostove dodavati kasnije jer je malo komplikovanija priča sa njima jer ne može kroz GUI mora da ide kroz komandnu liniju a i mora da se instalira klijent. Plan je u nekom narednom periodu da postavimo monitoring sistema, servisa poput Oracle, MySQL, tomcat i svačega nečega.

Ovo je inače prva moja skripta na GitHub-u, nadam se da će ih biti više, a najverovatnije ću i neke postojeće da prebacim sa bloga tamo da bi bilo lakše za skidanje. Pregled same skripte možete videti ovde. Ovo „email-za-notifikacije@vasmail.com“ prepravite u svoj imejl na koji treba da stižu notifikacije sa Icinge.

EMAIL_ZA_NOTIFIKACIJE="email-za-notifikacije@vasmail.com"
curl -O https://raw.githubusercontent.com/kompjuteras/Icinga/master/Install_Icinga_on_CentOS7.sh
chmod +x Install_Icinga_on_CentOS7.sh 
./Install_Icinga_on_CentOS7.sh ${EMAIL_ZA_NOTIFIKACIJE}

Na kraju bi trebalo da dobijete ovakav neki info koji ćete upotrebiti za grafički deo instalacije

Grafički deo instalacije se radi kroz brauzer i dosta je jednostavan i intiutivan.

Moji repoi na GitHubu će biti i ostati (nadam se) ovde: https://github.com/kompjuteras
Više o Icinga možete videti na zvaničnom sajtu ili stranicama Vikipedije.