Како обрисати ‘Windows Store’ и комплетан ‘Windows 10 bloatware’ у пар кликова

Кад год инсталирам од нуле Windows 10 изнененадим се количином гована која иду по дифолту уз инсталацију, некакви Мајнкрафти, некакве Soda игрице, News, Weathers и шта ти ја знам, а ту је и сам Windows Store који мени не треба за ништа у животу као ни сам остали блоутвер (енг: bloatware) где год да га видим. И шта се деси – изгубим бар пола сата на деинсталације тог смећа.

Смеће ко смеће није проблем за сам диск, дискови су већ довољно велики да им ове апликације не представљају проблем, али саме апликације раде у позадини (рецимо Wеаtheр, News), повлаче са нета саобраћај да и освежиле податке а самим тим и срчу и RAM и CPU – не много али срчу безвезе јер их по обичају нико не користи па су само џаба терет за ресурсе. Ја конкретно не памтим кад сам последњи пут користио ишта са Windows Store-а а поготово Мајнкрафт. Више о блоутверима на овом линку.

Решење брисања овог смећа по кратком поступку и у пар кликова је програм имена 10AppsManager којим се лако и брзо сво смеће или само оно које ви одаберете за брисање брише за тренутно улогованог корисника. Једини проблем који видим је да апликације и Windows Store и даље остају на систему, али тек приликом креирања новог корисника – што и није неки проблем с обзиром да на Windowsу обично имамо по једног Windows корисника и ту је крај.

Један клик брише сав Windows блоутвер за тренутно улогованог корисника

Сама апликација је портабилна, скине се са званичног сајта, распакује, покрене и то је то…остаје само да се одабере које ћете програме скинути – или све (варијанта коју више волим) и да се сачека пар минута да се заврши убијање Windows схита и то је то. За мене доста корисна апликација тако да је водим под дифолт заједно са „O&O ShutUp10“ који гаси све званичне Windows шпијунске процесе.

Исто ово, за људе који не воле да дају поверење било ком софтверу (а наравно да сам апликацију провукао кроз ВирусTotal – извештај овде), може се извести кроз PowerShell на Windows 10, али нисам хтео да се бавим тиме јер обични корисници беже од црног (тј плавог у овом случају) екрана ко ђаво од крста али кога занима ево упутства овде додуше на енглеском језику.