Како смањити величину великог броја фотографија?

Ово је један од оних тривијалних брзинских текстова написаних за пола сата које пишем „по поруџбини“ јер је упутство потребно људима који не знају како да одраде смањење величине за више слика одједном (додуше већина не зна ни како само једну фотку да смањи) а ја не бих баш да ово понављам лице-у-лице свакоме ко ме пита – а питало ме до сад богами подоста људи – тако да ћу слањем овог линка њима/вама – да смањим себи посао. Себично али шта ћу – „такав је посао ни ја га не волим

Ситуација је оваква, познаници је професионални фотограф одрадио фотографије новоотвореног локала и она би те фотке да накачи на Фејсбук страницу – али, пошто је у питању професионални фотограф, радио је наравно са пуном резолуцијом од трилијарду пиксела те је тако, свака фотографија од 30MB па навише – те ће јој требати цела вечност да окачи 500 фотки на Фејс. Дакле, за потребе Фејсбука, те фотке некако треба смањити.

Ја рецимо, смањујем фотографије кад их желим бекаповати на неки од Cloud сервиса, а и реално – који ће ми фотографије full-HD-мега-гига квалитета где је једна фотка 30MB кад нећу од њих правити постере или билборде.

Мала напомена: Нисам профи фотограф па се извињавам ако омашим који термин или погрешно нешто дочарам. Ја сам ИТ-јевац и видим само мегабајте које треба смањити не и да је нека фотографија изгубила 1.02 промила квалитета што је смак свемира по њима – али ако имате шта додати напишите у коментару на овај текст.

Како смањити величину великог броја фотографија?

Скините са овог линка бесплатни програм који се зове Fast Stone Photo Resizer, кликом на први линк тастер „Download“ који видите, и програм инсталирајте оубичајном NEXT-NEXT-FINISH методом. Постоје и други програми ове намене, али овај користим чини ми се бар 5 година и показао се одличним, као и већина других програма FastStone-а које препоручујем свима.

Нећу вас оптерећивати тиме како се све може смањити величина фотки, али напоменућу да ћемо у овом случају њихову величину смањити смањењем димензија. Кад покренете програм који сте управо инсталирали Fast Stone Photo Resizer, појавиће вам се овај прозор, на коме на левој страни треба да нађете фолдер са фотографијама чију бисте величину да смањите. У овом случају фолдер са фоткама које би да смањимо се налази на Дескtopу и зове се креативно Фотографије за смањити. На истом том дескtopу направите фолдер Смањене фотографије (њега ћемо употребити за чување смањених фотки).

Кад покренете програм који сте инсталирали FastStone Photo Resizer, отвориће вам се иницијални екран. Са леве стране екрана нађите фолдер у коме се налазе фотке за смањивање и кликните дуплим кликом у њега – и пратите даља упутства која се налазе испод фотографија (клик у сваку од фотографија ће је приказати увећану).

Избор и додавање фотографија за смањивање
Кад сте нашли фолдер са фотографијама које бисте да смањите, кликните на ALL ALL и фотографије ће се појавити на десној страни, као на фотки овде.

 

Одабир локације за чување смањених фотки
Кликните на Browse, пронађите фолдер који сте креирали (Смањене фотографије у овом случају) и кликните ОК. Тиме сте означили путању за чување смањених фотографија.

 

Конфигурисање смањивања
1 – Зачекирајте ‘Use advanced option….’ 2 – Кликните на ‘Advanced options’ 3 – У прозору који се отворио зачекирајте ‘Resize’ 4 – Кликните на падајући мени ‘Pick а standard size’ 5 – Одаберите одговарајућу величину фотке (рецимо 1920×1080) 6 – Кликните ОК

 

Кликните на CONVERT
Кликните на CONVERT

 

Кликом на convert почеће процес смањивања величине фотографије. У овом случају оригинална величина фотографија на диску износи 500MB, видећемо колико ће да износи после конвертовања. Дакле, кад кликнете на convert отвориће се прозор у коме можете пратити процес.

Процес смањивања фотографија
Можете пратити колико сте простора укупно или по фотографији уштедели смањивањем док траје процес њиховог умањења. Кад се заврши (дође до 100%) кликните на Done и изађите из програма.

Као што видите из претходног приказа, укупна иницијална величина фотографија је била 500MB а после смањивања које је трајало 2 минуте те фотографије су дошле до укупне величине од око 19MB, дакле њихова величина је смањена скоро 25 пута а радили смо само смањење величине фотографије (постоје и остале методе попут смањења квалитета фотографије и слично, али не бих да давим).

Шта губите овим смањењем величине?

Ако фотографију желите употребити за постер, билборд или било шта друго што тражи високу резолуцију фотографије – ово избегавајте у широком луку – али ако желите фотографије да развијате у нормалним величинама, чувате и прегледате на компјутеру или TV-у, разлику ћете приметити само ако имате око ко ташта (бар је тако кад сам ја у питању – пошто и не видим разлику).

По мени је величина од рецимо 2272×1704 тј 4 мегапиксела (последња из падајућег менија у овом програму) сасвим довољна за приказ на монитору, телефону или TV-у, али опет понављам, нисам професионални фотограф па не видим те детаље које они виде.