Kako smanjiti veličinu velikog broja fotografija?

Ovo je jedan od onih trivijalnih brzinskih tekstova napisanih za pola sata koje pišem „po porudžbini“ jer je uputstvo potrebno ljudima koji ne znaju kako da odrade smanjenje veličine za više slika odjednom (doduše većina ne zna ni kako samo jednu fotku da smanji) a ja ne bih baš da ovo ponavljam lice-u-lice svakome ko me pita – a pitalo me do sad bogami podosta ljudi – tako da ću slanjem ovog linka njima/vama – da smanjim sebi posao. Sebično ali šta ću – „takav je posao ni ja ga ne volim

Situacija je ovakva, poznanici je profesionalni fotograf odradio fotografije novootvorenog lokala i ona bi te fotke da nakači na Facebook stranicu – ali, pošto je u pitanju profesionalni fotograf, radio je naravno sa punom rezolucijom od trilijardu piksela te je tako, svaka fotografija od 30MB pa naviše – te će joj trebati cela večnost da okači 500 fotki na Fejs. Dakle, za potrebe Facebooka, te fotke nekako treba smanjiti.

Ja recimo, smanjujem fotografije kad ih želim bekapovati na neki od Cloud servisa, a i realno – koji će mi fotografije full-HD-mega-giga kvaliteta gde je jedna fotka 30MB kad neću od njih praviti postere ili bilborde.

Mala napomena: Nisam profi fotograf pa se izvinjavam ako omašim koji termin ili pogrešno nešto dočaram. Ja sam IT-jevac i vidim samo megabajte koje treba smanjiti ne i da je neka fotografija izgubila 1.02 promila kvaliteta što je smak svemira po njima – ali ako imate šta dodati napišite u komentaru na ovaj tekst.

Kako smanjiti veličinu velikog broja fotografija?

Skinite sa ovog linka besplatni program koji se zove Fast Stone Photo Resizer, klikom na prvi link taster „Download“ koji vidite, i program instalirajte oubičajnom NEXT-NEXT-FINISH metodom. Postoje i drugi programi ove namene, ali ovaj koristim čini mi se bar 5 godina i pokazao se odličnim, kao i većina drugih programa FastStone-a koje preporučujem svima.

Neću vas opterećivati time kako se sve može smanjiti veličina fotki, ali napomenuću da ćemo u ovom slučaju njihovu veličinu smanjiti smanjenjem dimenzija. Kad pokrenete program koji ste upravo instalirali Fast Stone Photo Resizer, pojaviće vam se ovaj prozor, na kome na levoj strani treba da nađete folder sa fotografijama čiju biste veličinu da smanjite. U ovom slučaju folder sa fotkama koje bi da smanjimo se nalazi na Desktopu i zove se kreativno Fotografije za smanjiti. Na istom tom desktopu napravite folder Smanjene fotografije (njega ćemo upotrebiti za čuvanje smanjenih fotki).

Kad pokrenete program koji ste instalirali FastStone Photo Resizer, otvoriće vam se inicijalni ekran. Sa leve strane ekrana nadjite folder u kome se nalaze fotke za smanjivanje i kliknite duplim klikom u njega – i pratite dalja uputstva koja se nalaze ispod fotografija (klik u svaku od fotografija će je prikazati uvećanu).

Izbor i dodavanje fotografija za smanjivanje

Kad ste našli folder sa fotografijama koje biste da smanjite, kliknite na ALL ALL i fotografije će se pojaviti na desnoj strani, kao na fotki ovde.

 

Odabir lokacije za cuvanje smanjenih fotki

Kliknite na Browse, pronadjite folder koji ste kreirali (Smanjene fotografije u ovom slučaju) i kliknite OK. Time ste označili putanju za čuvanje smanjenih fotografija.

 

Konfigurisanje smanjivanja

1 – Začekirajte ‘Use advanced option….“ 2 – Kliknite na ‘Advanced options’ 3 – U prozoru koji se otvorio začekirajte ‘Resize’ 4 – Kliknite na padajući meni ‘Pick a standard size’ 5 – Odaberite odgovarajuću veličinu fotke (recimo 1920×1080) 6 – Kliknite OK

 

Kliknite na CONVERT

Kliknite na CONVERT

 

Klikom na convert počeće proces smanjivanja veličine fotografije. U ovom slučaju originalna veličina fotografija na disku iznosi 500MB, videćemo koliko će da iznosi posle konvertovanja. Dakle, kad kliknete na convert otvoriće se prozor u kome možete pratiti proces.

Proces smanjivanja fotografija

Možete pratiti koliko ste prostora ukupno ili po fotografiji uštedeli smanjivanjem dok traje proces njihovog umanjenja. Kad se zavši (dodje do 100%) kliknite na Done i izađite iz programa.

Kao što vidite iz prethodnog prikaza, ukupna inicijalna veličina fotografija je bila 500MB a posle smanjivanja koje je trajalo 2 minute te fotografije su došle do ukupne veličine od oko 19MB, dakle njihova veličina je smanjena skoro 25 puta a radili smo samo smanjenje veličine fotografije (postoje i ostale metode poput smanjenja kvaliteta fotografije i slično, ali ne bih da davim).

Šta gubite ovim smanjenjem veličine?

Ako fotografiju želite upotrebiti za poster, bilbord ili bilo šta drugo što traži visoku rezoluciju fotografije – ovo izbegavajte u širokom luku – ali ako želite fotografije da razvijate u normalnim veličinama, čuvate i pregledate na kompjuteru ili TV-u, razliku ćete primetiti samo ako imate oko ko tašta (bar je tako kad sam ja u pitanju – pošto i ne vidim razliku).

Po meni je veličina od recimo 2272×1704 tj 4 megapiksela (poslednja iz padajućeg menija u ovom programu) sasvim dovoljna za prikaz na monitoru, telefonu ili TV-u, ali opet ponavljam, nisam profesionalni fotograf pa ne vidim te detalje koje oni vide.

20 komentara na tekst Kako smanjiti veličinu velikog broja fotografija?

 • Dalibor

  Ok,za Linux bi to bio koji program?

  • Darko Dražović

   Pretpostavljam da ima boljih ali ja koristim – FastStone Photo Resizer (preko Wine) – navika valjda 🙂

  • Dalibor

   A da Wine,zaboravih….probaćemo

  • Dalibor

   I da,negde si već pisao o programu za uklanjanje dupliranih slika ili fajlova ali se to odnosilo na Windows.Ima li takav prgram za linux ili opet preko wine-a da idem?

  • Darko Dražović

   Dalibore – Wine bre jer navika bre 🙂

  • Dalibor

   E da prekinemo naviku…:)Synaptic nudi:dupe-Guru (ne aplicira se na dupe i nema veze sa njim ;))probao i nisam baš zaovoljan,ali FSlint-izuzetan.Vrši pretragu po zadatom folderu ili više njih ili po recimo celoj particiji i radi šta mu kažeš.Uklanja duple datoteke(nebitno da li je muzika,slike,video itd),pronalazi slomljene pakete,uklanja prazne i zaboravljene ,beskorisne direkorijume…ukratko čudo jedno za home upotrebu. Eto mali doprinos ko voli da se bakće…

  • Darko Dražović

   Nije problem naći duplirane fotografije – problem je naći slične fotografije, a nisam našao ni jedan Lx program koji to uspeva, većinom programi koje sam probao tad upoređuju Exif ili hashove što nije dovoljno

  • Ivan

   Pripremao sam post o ovome ali mi se činio ne važnim. Kad sam pročitao ovaj post, reko aj da objavim moža će nekom biti od koristi.
   Radi se o jednom od brojnih programa koji resajzuju slike na Linux-u, ime mu je „imagemagick“.
   Uputstvo:
   http://shark-inter.net/promenite-velicine-fotografija-celog-albuma-uz-terminal/

   (Ovo nisam uradio da bih se reklamirao kod tebe, ako ti smeta ukloni link i ostavi samo ime programa) 🙂

  • Darko Dražović

   Ivane, nije u redu, sad ću baš da ti ispostavim račun za reklamu, mis’im nije u redu, mis’im užas i pakao – pa gde ti je obraz bre čoveče???
   E za kaznu ću ovaj tvoj (odlični) tekst sutra da objavim na FB stranici bloga p se ti posle pravdaj službi marketinga ovog bloga!

  • Ivan

   Zahvaljujem na lepim rečima 😀
   Sviđa mi se ovaj tvoj način komuniciranja, prosto ne znam šta da odgovorim, a da bude u tvom kontekstu 😀

 • rada

  ja pre tri godine isto napisala na tu temu…preko Adobe Photoshop, čini mi se da je lakša i jednostavnija opcija…pa ko kako voli 🙂

  http://kompkamp.blogspot.com/2012/01/kako-da-gomilu-fotografija-u-jednom.html

  • Darko Dražović

   Ne znam, nemam para za licencu za Photoshop, jel rekao Premijer da se štedi? 🙂

  • rada

   😀 pozdravi premijera (32 puta), sam neka štedi za sebe i svoje ministre oni imaju od čega… moj drug The Pera Bačvanin poklanja sirotinji :p

  • Remzo

   IrfanView program koji sve odrađuje i koji je stvarno dugo prisutan, najbolji besplatni preglednik slika koji podržava veliki broj formata za sliku, čak i video. Odrađuje extra ovaj posao smanjivanje, konvertovanje, preimenovanje velikog broja fotografija. Jedan program koji radi više poslova

 • r4pt0r

  samo jedno pitanje
  sto je tebi uvjek licenca problem
  pa zar nemozes naci krekirane verzije i koristiti ih
  pa tako i svi rade
  mislim pod ovo svi mislim na nas sirotinju s ovog prostora
  inace svaka cast na blogu citam ga redovno

  • Saša

   Krekovani softveri su prvo nelegalni, što nije dozvoljeno, posebno na kompjuterima preduzeća. Drugo, ne možeš da znaš da li taj krekovani program nema backdoor, pa će ti kasnije instalirati dodatne programe, trojance, pokrasti šifre, poverljive dokumente… Ako postoji free program, a radi posao, zašto ga ne koristiti 🙂

  • Darko Dražović

   Dok sam ja pisao odgovor ti si ga napisao i kao što vidiš – podudaramo se sa razmišljanjima 100% 🙂

  • Darko Dražović

   Krekovani softver nije u duhu Linuks filozofije i nije bezbedan prvenstveno za poslovnu a onda i za bilo kakvu upotrebu

 • Kazablanka

  Ne znam gde da postavim pitanje,pa ajde da probam ovde. Skinuo sam par filmova sa Lite Codec x264 Pack.exe. A ne mogu ga otvoriti.Kako to uciniti.

 • Kazablanka

  Preporucujem jedan po meni odlican program za smanjivanje MB videa.https://handbrake.fr/

Komentarišite

Email neće biti javno objavljen. Sajt je neobavezan podatak, svi ostali su obavezni.