Kako smanjiti veličinu velikog broja fotografija?

Ovo je jedan od onih trivijalnih brzinskih tekstova napisanih za pola sata koje pišem „po porudžbini“ jer je uputstvo potrebno ljudima koji ne znaju kako da odrade smanjenje veličine za više slika odjednom (doduše većina ne zna ni kako samo jednu fotku da smanji) a ja ne bih baš da ovo ponavljam lice-u-lice svakome ko me pita – a pitalo me do sad bogami podosta ljudi – tako da ću slanjem ovog linka njima/vama – da smanjim sebi posao. Sebično ali šta ću – „takav je posao ni ja ga ne volim

Situacija je ovakva, poznanici je profesionalni fotograf odradio fotografije novootvorenog lokala i ona bi te fotke da nakači na Fejsbuk stranicu – ali, pošto je u pitanju profesionalni fotograf, radio je naravno sa punom rezolucijom od trilijardu piksela te je tako, svaka fotografija od 30MB pa naviše – te će joj trebati cela večnost da okači 500 fotki na Fejs. Dakle, za potrebe Fejsbuka, te fotke nekako treba smanjiti.

Ja recimo, smanjujem fotografije kad ih želim bekapovati na neki od Cloud servisa, a i realno – koji će mi fotografije full-HD-mega-giga kvaliteta gde je jedna fotka 30MB kad neću od njih praviti postere ili bilborde.

Mala napomena: Nisam profi fotograf pa se izvinjavam ako omašim koji termin ili pogrešno nešto dočaram. Ja sam IT-jevac i vidim samo megabajte koje treba smanjiti ne i da je neka fotografija izgubila 1.02 promila kvaliteta što je smak svemira po njima – ali ako imate šta dodati napišite u komentaru na ovaj tekst.

Kako smanjiti veličinu velikog broja fotografija?

Skinite sa ovog linka besplatni program koji se zove Fast Stone Photo Resizer, klikom na prvi link taster „Download“ koji vidite, i program instalirajte oubičajnom NEXT-NEXT-FINISH metodom. Postoje i drugi programi ove namene, ali ovaj koristim čini mi se bar 5 godina i pokazao se odličnim, kao i većina drugih programa FastStone-a koje preporučujem svima.

Neću vas opterećivati time kako se sve može smanjiti veličina fotki, ali napomenuću da ćemo u ovom slučaju njihovu veličinu smanjiti smanjenjem dimenzija. Kad pokrenete program koji ste upravo instalirali Fast Stone Photo Resizer, pojaviće vam se ovaj prozor, na kome na levoj strani treba da nađete folder sa fotografijama čiju biste veličinu da smanjite. U ovom slučaju folder sa fotkama koje bi da smanjimo se nalazi na Desktopu i zove se kreativno Fotografije za smanjiti. Na istom tom desktopu napravite folder Smanjene fotografije (njega ćemo upotrebiti za čuvanje smanjenih fotki).

Kad pokrenete program koji ste instalirali FastStone Photo Resizer, otvoriće vam se inicijalni ekran. Sa leve strane ekrana nađite folder u kome se nalaze fotke za smanjivanje i kliknite duplim klikom u njega – i pratite dalja uputstva koja se nalaze ispod fotografija (klik u svaku od fotografija će je prikazati uvećanu).

Izbor i dodavanje fotografija za smanjivanje

Kad ste našli folder sa fotografijama koje biste da smanjite, kliknite na ALL ALL i fotografije će se pojaviti na desnoj strani, kao na fotki ovde.

 

Odabir lokacije za čuvanje smanjenih fotki

Kliknite na Browse, pronađite folder koji ste kreirali (Smanjene fotografije u ovom slučaju) i kliknite OK. Time ste označili putanju za čuvanje smanjenih fotografija.

 

Konfigurisanje smanjivanja

1 – Začekirajte ‘Use advanced option….’ 2 – Kliknite na ‘Advanced options’ 3 – U prozoru koji se otvorio začekirajte ‘Resize’ 4 – Kliknite na padajući meni ‘Pick a standard size’ 5 – Odaberite odgovarajuću veličinu fotke (recimo 1920×1080) 6 – Kliknite OK

 

Kliknite na CONVERT

Kliknite na CONVERT

 

Klikom na convert počeće proces smanjivanja veličine fotografije. U ovom slučaju originalna veličina fotografija na disku iznosi 500MB, videćemo koliko će da iznosi posle konvertovanja. Dakle, kad kliknete na convert otvoriće se prozor u kome možete pratiti proces.

Proces smanjivanja fotografija

Možete pratiti koliko ste prostora ukupno ili po fotografiji uštedeli smanjivanjem dok traje proces njihovog umanjenja. Kad se završi (dođe do 100%) kliknite na Done i izađite iz programa.

Kao što vidite iz prethodnog prikaza, ukupna inicijalna veličina fotografija je bila 500MB a posle smanjivanja koje je trajalo 2 minute te fotografije su došle do ukupne veličine od oko 19MB, dakle njihova veličina je smanjena skoro 25 puta a radili smo samo smanjenje veličine fotografije (postoje i ostale metode poput smanjenja kvaliteta fotografije i slično, ali ne bih da davim).

Šta gubite ovim smanjenjem veličine?

Ako fotografiju želite upotrebiti za poster, bilbord ili bilo šta drugo što traži visoku rezoluciju fotografije – ovo izbegavajte u širokom luku – ali ako želite fotografije da razvijate u normalnim veličinama, čuvate i pregledate na kompjuteru ili TV-u, razliku ćete primetiti samo ako imate oko ko tašta (bar je tako kad sam ja u pitanju – pošto i ne vidim razliku).

Po meni je veličina od recimo 2272×1704 tj 4 megapiksela (poslednja iz padajućeg menija u ovom programu) sasvim dovoljna za prikaz na monitoru, telefonu ili TV-u, ali opet ponavljam, nisam profesionalni fotograf pa ne vidim te detalje koje oni vide.