Kompjuter koji se uništi prilikom pokušaja fizičkog hakovanja – ZAŠTO?

Kompanija Design Shift radi na kompjuteru, a koji bi trebalo da bude dostupan do kraja 2017-te a koji će prilikom detekcije pokušaja fizičkog hakovanja odraditi šifrovanje ili uništenje celog sistema u roku od 5 sekundi. Naziv kompjutera se zove Orwl (valjda da podseća na Džordža Orvela) i na njemu će biti moguće instalirati Vindovs, Ubuntu ili Qubes operativni sistem i imaće podršku protiv raznih vrsta fizičkog napada na hard disk ili USB….a fizički napad može biti „neko ti iz nekog „live“ Linuksa sa USB-a čita podatke sa diska“, „neko ti iščupao disk i ubo u svoj komp pa čita podatke“ i slično.

Kao metod autentifikacije nudi se ključ sličan ključu za daljinsko otključavanje automobila ali sa NFS podrškom koji će proveravati da li korisnik ima pravo logovanja na taj kompjuter ili ne. Sem pristup samom disku i USB-u, kompjuter prati da li postoje izmene unutar samog kućišta čak i kad je komp ugašen – te ukoliko primeti bilo šta sumnjivo – eksploužn sa sistemom, brisanje ključa i to je to – pristupa nema, doviđenja i prijatno.

Ovo sokoćalo bi trebalo da košta 1700$ u slabijoj varinati i 2400$ u malo jačoj varijanti, ostale cene možete videti na ovom linku.

Ono što mene samo zanima je – ZAŠTO?

Postoji nešto što se zove „Full Disk Encryption“ i uz Vindovs (Bitloker) i Linuks (LUKS) je besplatno – tako da ako imate poverljive podatke možete imati običnog kineza od 200€, kućni laptop ili bilo šta drugo, na njemu recimo besplatan Linuks Mint sa Full-Disk enkripcijom koji ima zajebane lozinke na disk enkripciji i korisničkim nalozima a koju samo vi znate tako da, da bi neko pristupio vašim podacima mora da brutforsuje tu lozinku do smrti – a ako je lozinka tipa njbhTFRD43652%)(* – može se jebat sa tim kompjuterom ceo život – i opet ima da ispuši. Ako bašbaš hoćeš da podaci budu dibidus zaštićeni od fizičkog pristupa – onda možeš i unutar diska sa punom enkripcijom napraviti šifrovani kontejner na VeraCrypt-u koji će imati neku treću lozinku – tako da ako ikad iko probije jednu lozinku, moraće se jebavati sa drugom…

A pitanje broj dva – kakvo sad fizičko hakovanje kompjutera dođavola? Ko to fizički hakuje kompjutere? Da bi se desilo fizičko hakovanje kompa mora neko da ima fizički pristup kompjuteru pa onda po njemu da brlja….a ko će to da radi?

Poslovnim ljudima Full Disk Encryption završava posao – onaj ko nema lozinku za pristup disku – mož’se jebat sa tim diskom, vojska – kontam da im je po difoltu uključena takva enkripcija i milion kojekakvih dodatnih zaštita od napada spolja a i iz unutra (zolja bi ti istetovira čelo rođače). A ono što zapravo vidim po netu jeste da se ovaj komp reklamira kao „Najbezbedniji KUĆNI kompjuter do sada“.

Istina, možda će nekad Bitloker/LUKS biti probijen pa i ta puna enkripcija ima da bude džaba, ali razmišljam – a šta, ovaj komp nikad neće biti probijen niti provaljeno kako se može haknuti bez da uništi podatke unutra.

Izgled ovog kompjutera

Kontam da onaj ko je došao fizički do kompjutera a baš je rešio da vam uzme podatke – a pretpostavljam da to igra ulogu državnim organima level NSA/CIA, policiji i tajnim službama, odnosno što bi se reklo – nameračio se da uzme podatke pa to ti je – ima da vam obuje betonske cipele i pravac Dunav, ekseri pod nokte i slični demokratski principi za izvlačenje informacija od vas….pa mu vi ne dajte lozinku, kakav đavo kompjuter otporan na fizičko hakovanje.

Ako vi imate ideju čemu ovo može služiti, a da full-disk enkripcija ne završava posao – napišite u komentarima ispod, meni stvarno ne pada na pamet te moguće je i da grešim.