Неспоразуми са разговора за посао око плате

Био сам на разговору за посао у једној београдској ИТ фирми која се заправо бави аутсорсингом за стране клијенте али имају и свој софтвер који развијају и одржавају. Сва три круга разговора су прошла одлично – и упознавање и тест знања и разговор са власником. Разговор са власником је прошао у доста опуштеној атмосфери, без притисака, тензија, може се рећи у скоро па пријатељском разговору. Дошло је питање колика би била моја жељена плата за рад у тој фирми. Рекао сам 1000€. Власник је рекао да је то ОК и да се, колико он зна, уклапа у буџет, да сам оставио добар утисак и да ће ме контактирати после неког времена.

Прође више од месец дана, ни трага – ни гласа.

Видео сам пост који је објављен на Компјутераш Фејсбук страници везан за неоговарање са успешног разговора за посао, као и коментаре да би требало конктактирати назад фирму у којој си конкурисао јер можда имају проблема са слањем маилова а да то и не знају или једноставно проверити из прве руке где је проблем.
Послао сам мејл са питањем: „Поштовани, у ком је статусу моја пријава за посао, да ли сам и даље у причи и ако нисам можете ли ми укратко рећи где сам погрешио, какав сам утисак оставио – много би ми значило за будуће конкурсе за посао„. Искрено – нисам се надао никаквом одговору.

…изненађење, после 2h сам добио оговор директно од власника фирме који је написао: „Поштовани, генерално сте оставили добар утисак али је плата коју сте тражили ван нашег буџета. Оно што ми можемо да понудимо јесте плата од 800€

Захвалио сам се на одговору и заиста је леп гест власника фирме што ми је одговорио на имејл који ће ми заиста помоћи у даљој потрази за послом али ми је жао што је наступио неспоразум. Власник ме је питао која је моја жељена плата, плата коју очекујем у фирми, ја сам рекао 1000€ – али 1000€ није плата испод које не бих радио. Истина је да ми је на разговору рекао: „Слушајте, 1000€ се не уклапа у наш буџет, можемо вам понудити плату од 800€ (а имали бисте, наравно ако има, плус ово-или-оно)“ да бих прихватио посао на одмах и без даљих преговора и одмах потписао где треба – а плата од 800€. Заправо, прихватио бих и да ми је понудио и плату 700€ из мени познатих разлога које не бих да пишем. Дакле да ми је рекао плата ће ти бити 800€, прихватио бих са осмехом на лицу. Овако, безвезе.

Генерално ме то питање око плате убија…још нисам био на разговору, а био сам а доста….већина те пита која је твоја очекивана (или жељена) за коју би радио код њих, кажеш много – похлепан си, кажеш мало – не поштујеш самог себе, кажеш нешто средње – схваташ себе као просек а опет некима је много некима је мало….и опет, никад нисам налетео на то да смо могли даље да преговарамо о плати. Они себи зацртали плату за кандидата YYY евра, ти рекао XXX – не уклапаш се ћао. Зашто је проблем да уколико плата бежи 20% горе-доле, као што је случај био у мом разговору да се каже колика плата је могућа у тој фирми – кад је човек већ дошао до краја са разговорима и тестирањима, људи смо – нудиш мало хвала-и-довиђења, нудиш довољно – добар дан, нудиш више – где је мој лаптоп.

Овај текст је објављен анонимно у серијалу утисака са разговора за посао од стране анонимног корисника како би се помогло другим кандидатима на разговорима из искуства ових првих. Ја сам га обликовао да буде ‘по Компјутераш блог стандардима’ и преправио за објаву. Ако желите и ви да се објави ваша прича са разговора за посао, утисака из рада посла којим се бавите или било чега везаног за рад у ИТ-ју, контактирајте ме путем контакт форме или чета Фејсбук странице блога. Имена фирми или кандидата за посао, као и информација које могу довести до њихових имена нису дозвољена за објаву на Kompjuteras.com како би се избегли будући проблеми и вама и фирмама и мени.

Напомена са моје стране (Kompjuteras.com): Кад разговарате о плати ако вас питају за жељену плату реците колика би била али нагласите да сте спремни за даље преговоре око плате, тј да жељено није исто што зацртано…јер очигледно мора свака могућност неспоразума да се одстрани. Ако вас питају која је плата испод које не бисте ишли – то је друго, ту већ нема преговора.