Конверзија deb пакета у txz – на примеру Скајпа

Скајп програм, присутан и на Linux дистрибуцијама, од скора је доживео неке промене. Стара верзија 4 замењена је новом верзијом 8 и успут је укинута подршка за 32-битне системе. Творци овог програма су онемогућили коришћење старе верзије 4 а корисницима је остало да се пребаце на нову верзију 8 која се зове Skypeforlinux. На свом рачунару користим Salix OS, Linux дистрибуцију која се базира на Slackware Linux-у. Пакет Skypeforlinux за Salix OS преузима се са сајта slackbuilds.org.

Након преузимања пакета одрадио сам поступак инсталације. Програм се покренуо али сам на самом почетку наишао на проблем – видео позив није радио како треба, тачније моја камера није успела да репродукује видео приказ. Камера је Logitech C170 и позната је по томе да је подржана на свим Linux дистрибуцијама и ради out-of-box.

Сачекао сам нову верзију програма у нади да ће проблем бити решен а кад је нова верзија је пристигла, стари проблем је остао…видео и даље није радио. У пакету за инсталацију је очигледно постојао неки проблем.
Онда сам прибегао једном трику – скинуо сам пакет Skypeforlinux са матичне странице програма који је у .deb формату, са пуним називом skypeforlinux-64.deb.

Salix OS има два добра програма – deb2tgz и rpm2tgz, уз чију се помоћ .deb и .rpm пакети претварају у .txz пакете, односно у компатибилни формат који је могуће инсталирати на Salix Linux.

# Следећом комandом конвертујемо пакет у жељени формат.
sudo sh deb2tgz /home/sasa/Downloads/skypeforlinux-64.deb

Име новог пакета је skypeforlinux-64.txz и биће сачуван у /home фолдеру. Отворимо /home фолдер, позиционирамо се у исти, отворимо на тој локацији терминал и унесемо следећу комandу

sudo installpkg skypeforlinux-64.txz

Резултат конвертовања програма је да сам добио пакет у коме након инсталације видео приказ ради. Проблем је решен простом конверзијом пакета исте намене – само из другог извора.