Skype program, prisutan i na Linux distribucijama, od skora je doživeo neke promene. Stara verzija 4 zamenjena je novom verzijom 8 i usput je ukinuta podrška za 32-bitne sisteme. Tvorci ovog programa su onemogućili korišćenje stare verzije 4 a korisnicima je ostalo da se prebace na novu verziju 8 koja se zove Skypeforlinux. Na svom računaru koristim Salix OS, Linux distribuciju koja se bazira na Slackware Linuxu. Paket Skypeforlinux za Salix os preuzima se sa sajta slackbuilds.org.

Nakon preuzimanja paketa odradio sam postupak instalacije. Program se pokrenuo ali sam na samom početku naišao na problem – video poziv nije radio kako treba, tačnije moja kamera nije uspela da reprodukuje video prikaz. Kamera je Logitech C170 i poznata je po tome da je podržana na svim Linux distribucijama i radi out-of-the-box.

Sačekao sam novu verziju programa u nadi da će problem biti rešen a kad je nova verzija je pristigla, stari problem je ostao…video i dalje nije radio. U paketu za instalaciju je očigledno postojao neki problem.
Onda sam pribegao jednom triku – skinuo sam paket Skypeforlinux sa matične stranice programa koji je u .deb formatu, sa punim nazivom skypeforlinux-64.deb.

Salix OS ima dva dobra programa – deb2tgz i rpm2tgz, uz čiju se pomoć .deb i .rpm paketi pretvaraju u .txz pakete, odnosno u kompatibilni format koji je moguće instalirati na Salix Linux.

# Sledećom komandom konvertujemo paket u željeni format.
sudo sh deb2tgz /home/sasa/Downloads/skypeforlinux-64.deb

Ime novog paketa je skypeforlinux-64.txz i biće sačuvan u /home folderu. Otvorimo /home folder, pozicioniramo se u isti, otvorimo na toj lokaciji terminal i unesemo sledeću komandu

sudo installpkg skypeforlinux-64.txz

Rezultat konvertovanja programa je da sam dobio paket u kome nakon instalacije video prikaz radi. Problem je rešen prostom konverzijom paketa iste namene – samo iz drugog izvora.