Купио сам Битдефендер лиценцу за 2 долара која важи 3 године

Решио сам да променим мало антивирус и да са овог који користим већ више од 3 године (360 Total Security) пробам неки премијум антивирус који кошта…али теста ради, да пробам да га платим једно 10 пута јестиније. У овом случају на тефтер је дошао Bitdefender Total Security 2019, видим да има добре оцене на AV-test.org сајту, има неке фенси могућности као што је заштита од ренсомвера на више нивоа, VPN заштита, фајервол, заштита од крађе и тако то, антивирус постоји доста дуго и доста га људи хвали, зашто не пробати. Понављам, 360 ми је радио одлично и нисам имао неке замерке везане за њега њега, ово је више било….ај да мало варам у вези, једи ти пасуљ цео живот и тако то.

Ово је званични изговор. Незванични изговор је заправо: занимало ме могу ли се на овај начин купити лиценце и користити нормално те тако избећи торенти, активатори и остала чуда. Чиста радозналост.

Шта сам урадио…отишао на један од најпознатијих сајтова за онлајн куповину – иБеј (eBay), тамо ударио претрагу „antivirus“, тамо ми избацило богаоца неких ЕСЕТ-а, Касперски, McAfee и чуда, ја одабрао први Битдефендер који ми се појавио а да је продавац имао доста позитивних оцена (99.5% позитивних оцена) и продаја, цена у доларима 2.29$ што му дође око 240 динара, купио преко Пејпала, стигао одмах имејл одакле да скинем и како да користим.

Е сад, ту сам се надао да постоји нека квака, да ће ме бацити на неки фејк сајт типа www.bitdefender.club одакле ћу да скинем крековани софтвер, али не – бацио ме је на сајт central.bitdefender.com који јесте битдефендеров, ту лепо пише да се ради о препродавцу лиценци (reseler), видим његови имејл адресу…а дакле, пошто је све са битдефендеровог сајта одрађено – за мене је ово чисто и брига ме, правим се мутав.

И ништа, повукао инсталациони фајл кликом на „Download & install“ покренуо инсталацију, све се одрадило и појавио се Битдефендер главни прозор у којем је писало да је Битдефендер активиран и да важи до 2022-ге године (ово је писано 2019-те). Оно што збуњује јесте што пише да производ истиче за 1075 дана…али ми тражи активациони код – углавном док ради, правим се луд…у најгорем случају изгубићу 240 динара.

Као и за Виндовс куповину о којој сам писао пар текстова иза (ево линка ка том тексту) не бих вам никако препоручио да ово радите у пословном окружењу где инспекција тражи рачуне, печате и крв девице, али ако ето, желите да имате на компјутеру премијум антивирус који кошта 40$ а заправо овако на кварњака 20 пута мање – што да не.

Софтвер је дакле скинут са званичне локације на битдефендеровом сајту, био је преактивиран и мени показије да је активан још три године…из моје перспективе ако је неко крив крив за некакву превару овде – то је сам Битдефендер. Нисам користио ништа крековано и ништа са лоудерима, никакви торенти, серијали и чуда – само дакле битдефендеров портал на којем пише да скидам инсталацију у име тог неког ко зна ког…и то ради. Наравно, ако икада буде било неких измена у раду и функционалностима – допунићу текст и исти објавити свуда где пратите блог, мада контам да у најгорем случају једино што губим јесте 240 динара, што могу да прежалим.

Што се самог антивируса тиче, овако, на прву лопту – нисам нешто задовољан…елем, имам колекцију од неколико стотина вируса….како сам их распаковао тако су се попалили вентилатори и антивирус заузео скоро све CPU ресурсе.

E сад, ја због посла имам релативно јак компјутер, могу мислити шта би се десило на неком слабијем. Ово са заузећем ресурса би му још некако и опростио, но он је ове узорке вируса брисао баш-баш споро ко да невиност губи, тако да сам хтео могао сам да лупим дупли клик на неки од њих „и покренем забаву“. Онај мој кинез, то само прелети и поубија све на мртво, не јебе живу силу а овај ем заузе све ресурсе, ем ми упали све кулере на лаптопу ем спор ко да га је Бајага силовао. Све у свему, даћу му још мало форе па ћу да га обришем и вратим 360 Total Security, али ето, доказао сам самом себи да се некакве лиценце могу купити на иБеју за мале паре и на кварњака, дакле мисија завршена.

Исто процесорско лудило се деси и кад се окине ручно скенирање система, а неке функционалности чак и не раде – рецимо баш тај VPN, не даје ми да одаберем локацију сервера (Failed to get server list, please try again later) па самим тим не могу ни да га користим…све у свему дакле, овако на прву и после сат времена коришћења истог, нисам нешто задовољан истим, могуће и зато што сам пицајзла од човека, бар кад су ове ствари у питању. То је на прву лопту, можда је антивирус заправо и одличан али ето, и девојка ако ти се свиди на прву лопту то је та.

Ево још неких фотки самог програма ако некоме може бити занимљиво, има ту и које све функционалности има.