Лиценца за Виндовс 10 од 5 евра и мање?!

Морао сам да инсталирам Виндовс 10 на једном компјутеру, приватна варијанта, ништа пословно…но човек ми вели да ће преко тог компјутера да се качи на е-банкинг, купује преко нета и тако то, па је потребно да компјутер ипак буде што сигурнији – али нема се пара за лиценцу и стриктно одбија и помисао да има Линукс на компу….дакле остаје нам као опција торент и крекована прича Виндовса мученог у народу познатог као ‘Виндовс – Дорћол едишин’. Може ли то како безбедније леба ти?

Прва опција јесте инсталација Виндовса без активације…све ће и даље бити сигурно, све ће се нормално ажурирати и нема никаквог руског експлоита да је скривен, скинеш слику диска са Мајкрософтовог сајта (овако), инсталираш све најнормалније али без серијског броја, после неког времена се упали водени жиг у доњем десном углу дисплеја да Виндовс није активиран, не могу неке глупости типа да се промене нека подешавања везана за сам изглед Виндовса – али све остало шљака најнормалније. Водени жиг – постоји фора како он да се уклони без активатора на уштрб снижења безбедности система, изглед Виндовса се може променити на другачији начин…али – постоји ли можда неко решење да све буде легално за кућног корисника – а да не мора да даје силне новце за лиценцу?

Први пик на драфту – купи лиценцу преко и-беја (eBay)…чуо сам за то, али нисам користио нити знам која је фора. На и-беју није могуће баш продавати крековани и нелегални софтвер, постоји и повраћај новца…а сама лиценца кошта мање од 5 долара, што је прихватљиво – не морам размишљати да ли је сам Виндовс бушан негде или су људи који су га звекнули поставили неки тешко ухватљив шпијунски софтвер. Пробаћу. Ваљда би их убили на том сајту да је нелегално?

Одем на и-беј, направим налог, куцам у претрази „Windows 10 license„, отворим неки линк са ценом од 3,64$, видим има преко 3000 продаја, 99.8% позитивних оцена….кликнем на „Buy“, унесем број платне картице, платим, истог трена ми стиже серијски број на имејл. Укуцам тај серијски у Виндовс који сам инсталирао без серијског броја….“Activation is successful“ – све прошло без икаквих проблема. П’како?

Колико сам сконтао после гуглајући, то су ваљда лиценце „скинуте“ са покварених лаптова које се више не користе, мада ја нешто не верујем у то…пре ми делује да су успели да направе неки генератор који штанцује те серијске бројеве на велико. Углавном, не занима ме, за кућну употребу идеално све, правим се мутав и луд. Инсталација са Мајкрософтовог сајта, унео серијски број и све чисто што се самог софтвера тиче.

Е сад, ово решење никако није добро за пословне кориснике, нашој инспекцији се јебе што је Виндовс активиран, они траже или рачун са легализационом лиценцом или рачун на којем се налази и лаптоп и лиценца или рачун на којем је назначено да је лаптоп купљен са преинсталираним Виндовсом или друге рачуне (не знам како се то проверава са количнским лиценцирањима али претпостављам да им исто треба рачун). Контам кад би им неко поменуо куповина са и-беја или показао мејл – да би они само рекли „охохохо, ето новчаница, котиле-се-множиле-се, сутра шаљем дете да студира на Јејлу због тебе особо“.

Дакле – овако је идеално за приватне кориснике ако желе да имају чист оперативни систем који нико није нигде „унапређивао“ и „дорађивао“ а Линукс им из неког разлога не игра улогу….пословни корисници ово да забораве и за џаба су читали. Јесте и криза и Вучић и све али 400 динара за оперативни систем који ће се користити бар 5 година – исплати се вала.