Linux промени Windows време у dual-boot варијанти – решење

Не знам да ли се то и вама дешава, али мени иде на живце, то што након рада у Linux-у, па покретања Windows-а, време у Windows-у се не приказује како треба (у мом случају касни сат времена). Неко најједноставније решење уколико вам се то дешава јесте да у када се улогујете у Windows, одете у подешавања за време, искључите „Set time automatically“ и затим поново укључите и време буде ок. Проблем са овим је што то морате да радите сваки пут у Windows-у након што сте користили Linux. Мало је смор.

Потражио сам решење на нету и нашао да Windows и Linux користе различита подешавања за чување времена на плочи док је рачунар искључен, па због тога настане проблем. Док Windows чува време у локалном времену, Linux чува време у UTC стaндарду. Решење је или да се подеси Linux да чува време у локалном времену или да Windows чува време у UTC стandарду. Прва варијанта је оптималнија, док се друга не препоручује, тако да ћемо њу користити.

Напомена, ово решење је могуће за оперативне базиране на GNU/Linux-у који користе systemd. Улогујете се у Linux, отворите терминал и укуцате следећу комandу, да проверите ваша подешавања за време.

timedatectl

Ова комandа ће вам дати испис као на следећој слици:

Као што је већ речено, а можемо да видимо и са слике, Linux не користи локално време. Следећом комandом, мењамо подешавање времена тако да Linux ипак користи локално време:

timedatectl set-local-rtc 1 --adjust-system-clock

Сада проверимо, опет истом комandом као и малопре, подешавање времена и видећемо да се сада изменило и да „RTC in local TZ“ је сада подешено на „yes“.

Такође, видимо да у терминалу сада стоји упозорење да није препоручљиво односно да није у потпуности подржано да се користи овакво подешавање, али толико пута сам подесио овако време и никада нисам имао нити један проблем у Linux-у. Након овога, остаје да се улогујете у Windows, подесите време и више неће долазити до промене времена када се пребацујете са Linux-а на Windows у dual boot варијанти.

Уколико хоћете да вратите подешавања као што су била пре измене, то радите следећом комandом:

timedatectl set-local-rtc 0 --adjust-system-clock