Тешка филозофија: Зашто кад скролујемо мишем на доле страница иде на горе?

Оооо на шта је овај блог пао, па какви су ово наслови? Да ли је могуће да је ово један од најгорих текстова свих времена, не само на овом блогу него и целом интернету? Ја мислим да јесте.

Одмах да кажем да немам одговор на питање из наслова, јер морам то да нагласим да ме не би неки увређени феминистички Фејзбукаши и борци за слободу пријавили као кликбејтера. Примећују људи да како време иде, тј што сам старији и дебљи – све мање имам креативне воље за писањем стручних текстова а све више за писањем овако неких генералних булшит текстова који се обично испоставе као нешто најглупље на шта човек може да налети на интернету.

Но вратимо се на ове животно битне теме од којих наше бивствовање зависи…миш и тачпед.

Већ неколико дана покушавам да користим кућни лаптоп без додатног миша убоденог у њега, не зато што сам нешто сад као паметан па себе видим негде за 10 година, него миш је bluetooth а батерија излапела као и мој мозак па вазда заборавим да је купим у повратку кући а ваљало би користити компјутер и кад сам кући јер компјутери који су кући томе и служе…ајде, пробаћу ово коцкасто испод тастатуре што увек закључам да не може да се користи…и пробам.

…некако и успевам да се навикнем на тачпед – чак штавише (цркните grammar-нацисти) делује ми и много некако занимљивије и практичније од миша па се лагано одвикавам од тешког наркотика којима нас кљукају од детињства имена компјутерски миш али најтеже ми пада то што по дифолту преко тачпеда…

…scroll на доле…скролује страницу на доле!??

Чек бре, зар није то логично или би бар требало да буде логично? Зашто на мишу, по дифолт подешавањима scroll на доле – диже страницу горе, сад се тек питам и зашто је тако уопште и постављено а и зашто смо се ми на то навикли и неприметно прихватили као неки дифолт. Зашто није тако на мобилним телефонима онда?

А опет, да су лаптопови осмишљени за коришћење са додатним мишем не би имали тачпед – а сви их имају), а и највероватније би били испоручиван са неким у пакету….зашто онда чим купимо лаптоп прво забодемо миша па радимо? А не само то, него кад имамо екстерног миша једна рука нам је ван лаптопа, тако да ако треба нешто да куцкамо, морамо да оставимо миша па да врнемо руку на тастатуру…а преко тачпеда…рука је већ ту, само мрднеш прст или два и ту си.

Наравно да знам за Reverse scrolling direction као могућност да променимо смер скроловања али што да будемо такви диктатори па да мењамо оно што је од вајкада онако како јесте – а у овом случају јесте….контра од разума? Мислим да тачпед нисам користио, па брат-брату….никад, за ових 15 година колико се дрндам са компјутерима, чак сам се једно време мислио зашто га уопште и уграђују мајкуму кад га нико не користи? Ја У ЖИВОТУ нисам упознао човека који користи тачпед сем кад га мука натера…тј заборави миша или му исти цркне.

Сад чак са те неке филозофске стране гледам и scroll на самим страницама – имаш scrollбар са десне стране, кликнеш на њега и повлачиш га на доле….страница се диже на горе, дижеш на горе – страница се спушта на доле. Пар пута се са колегама нисам разумео, кад нешто гледају код мене на компу па кажу спусти страницу доле а ја је „спустим на горе“ па ме они исправе да scroll дигнем на горе да би страница отишла доле. Brainfuck, ето тек сад схватам. Исто то важи и за тастатуру – одете на неку велику страницу, кликнете стрелицом на доле – страница се помера на горе.

Тешка су то филозофска питања браћо и сестре, како су они Аристотели и Платони функционисали са том филозофијом и који им је load био, ево паметан нисам.