Migracija virtualne mašine sa ESXi hipervizora na Hyper-V

U pretodnoj kompaniji u kojoj sam radio šef mi je dao zadatak da prebacim virtualnu mašinu sa starog ESXi hipervizora na Hyper-V. Razlog?

Mnogo je stara mašina ali i mnogo bučna a i kupili smo nov server, što ne bi ti to prebacio na nov sa svim podacima koji postoje na njemu. Naime, na toj mašini postojala su dva servisa koja su radila konstantno i oni su trebali kasnije da se rekonfigurišu. Više o pojmu i tipovima virtualizacije pročitajte ovde.

U primeru ispod radićemo migraciju virtualne mašine koja koristi sad već zastareli Windows XP kao operativni sistem. Proces prebacivanja je izgledao ovako…ulogujete se na postojeći ESXi putem vSphere klijenta i odete na XP-Testsystem – koje je zapravo ime mašine koju treba da prebacim → Summary → desni klik na datastoreBrowse data store, pronađete fajl Xp-Testsystem.vmdk → Desni klik na Download i izaberete lokaciju gde će da se preuzme. Ovim smo skinuli virtualni hard disk mašine koja treba da se izmigrira.

Nakon preuzimanja tog virtualnog diska, idete na winimage.com gde ćete preuzeti program WinImage i instalirati ga, pa nakon instalacije izabrati opciju Disc → Convert Virtual Hard Disc image pa izaberati virtualni disk koji ste prethodno preuzeli, odnosno u našem slučaju XP-Testsystem.mkd

Izaberite opciju Create fixed size Virtual Hard Disc, to znači da bude iste veličine kao i vaša prethodna particija.

Sačuvate XP Text Machine.vhd i onda kad je konvertovanje završeno samo ubacite u Hyper-V Manager.

Na slici je prikazan proces u nekoliko koraka

Otvorite Hyper-V Manager i izaberite: New → Virtual Machine

Date novoj virtualnoj mašini koja će se nalaziti na Hyper-V koje ne mora biti isto kao na prethodnom hipervizoru. U ovom slučaju nazvaćemo mašinu: xptest

Zatim izaberete Generation 1 – što je preporučljivo za mašine sa ovako zastarelim operativnim sistemom kao i za mašine koje ne dolaze sa Hyper-V.

Što se memorije tiče možete dodeliti u ovom slučaju 512MB jer je mašina stara ali i nije mnogo zahtevna.

Izabere opciju da mreža nije priključena. Posle startovanja mašine možete joj dodeliti IP adresu ili je pustiti da istu povuče sa DHCP-a a ako ste sigurni da sad na mreži nema mašine sa IP adresom na kojoj je postavljena ova virtualna mašina možete odabrati i Connected.

Zatim u „Connect Virtual Hard Disc“ izaberite „Use an Existing virtual hard disc“ i izaberite fajl koji ste konvertovali, tj u ovom slučaju XP-Testsystem.vhd

Poslednji korak je u izradi i mi imamo prebačenu virtualnu mašinu – te samo treba kliknuti na Finish.

Nova virtualna mašina sa konvertovanim diskom koji smo prevukli je sad unutar Hyper-V menadžera i spremna je za rad. Samo desni klik na nju i start da bi se butnula.

Nakon što smo se uverili da se mašina normalno startovala možemo se ulogovati u nju.

To je to, čitav proces je završen, mašina radi. Ostaje nam da podesimo mrežu – ukoliko nam ova mašina treba na mreži i da je koristimo.


Ukoliko želite i vi da podelite sa zajednicom svoja iskustva, zapažanja, razmišljanja, uputstva ili bilo šta vezano za IT - dobrodošli ste na Kompjuteraš blogu. Više na ovom linku