Не остављајте свој број телефона домаћим фирмама – НИКАД. Спамују!

Ово је текст са пријатељском поруком читаоцима овог блога али и надом да ће ова идиотска пракса домаћих фирми које очигледно имају лошу екупу у својим маркетинг редовима – можда овако неким текстом напокон бити заустављена: Не остављајте свој број телефона домаћим фирмама у којима купујете било шта – НИКАД ма колико вам се учинило да су те фирме озбиљне – јер ће без вашег одобрења тај исти број (зло)употребити да вас спамују њиховим глупачким маркетиншким говнима.

Игром случаја сам пре 2-3 године у једној домаћој мало већој радњи за коју сам мислио да је озбиљна купио онлајн нешто, оставио свој број телефона како би могли да ме позову кад торба стигне – торба је стигла а са њом наредне три године су ми стизале и којекакве понуде путем SMS-а за разноразне будалаштине за које нисам заинтересован. Можда бих требао да их позовем и затражим да ме скину са њихове спам листе – али нећу, боље је овако, да ту њихову праксу поделим са пратиоцима овог блога.

Шта је спам прочитајте на Википедији.

Претпоставка је да је тад, кад сам куповао „то нешто“ постојао неки „Зачекирајте ако се слажете“ који сам ја, као што већина људи то ради – зачекирао без читања јер ти се „дисклејмери“ пишу што опширније и детаљније да их баш нико не би ни прочитао…и у томе „Зачекирајте ако се слажете“ стоји нешто типа „Слажете се да ваш број можемо употребити за слање наших промо понуда које вас неће занимати“. Претпостављам.

Један пријатељски савет и за ове спамерске фирме:

Ово, драги моји привредници, имена СПАМ – купце одбија од ваше фирме и куповине у њој. Овим сте од мене-потенционалног-сталног-купца створили мене-пљувача-и-антикупца, што баш овај текст и потврђује.

Наравно да знам да постоје блокери на телефону који ово решавају – али није то решење. Ако поставите блокер на нивоу телефона, сутра-прекосутра ћете променити мобилни телефон или урадити ‘Restore to factory difolts“ па ето њих назад. Ако назовете мобилног оператера и затражите му блокаду броја – он ће можда блокирати тај број – али ваш број је и даље код спамера – ништа их не кошта да шаљу СПАМ са другог броја – што се обично тако и ради.

И од горег има горе, колега из Босне и Херцеговине ми је послао скриншот са спамовањем тамо које је на већ много вишем (тачније нижем нивоу) – где мобилни оператер шаље спам емергенцy алерте уместо SMS-а. То је већ дно-дна. Emergency alert (у преводу ‘узбуна’)…то је оно кад се спрема општа опасност па добијете упозорење типа „Пажња, велика могућност поплаве ту-и-ту. У случају узбуне зовите тог-и-тог“.

emergency-alert

Волео бих кад би неки маркетинг стручњак прокоментарисао ову праксу домаћих продаваца – која је поента у спамовању људи који су могли да ти буду стални купци. Разумем ја спам кад покушаваш некога да наговориш кроз незатражену пошту и SMS да купи нешто од тебе…али чему то исто радити са замало-сталним купцима. Па зато су и настали спам филтери на имејлу – да би аутоматски уклањале све те незатражене поруке.

Логика каже…да ако имате купца коме би слали реклами материјал, то би ишло у овом смеру:

 • Изабрали сте тај лаптоп сад код нас? Да ли желите да добијате информације о специјалним ултраповољним акцијама на број телефона са којим ви или неко коме треба лаптоп а ви му проследите поруку – стичете право на додатне попусте мимо ових уобичајених и то чак и до 30%?
 • Хммм, па не знам баш.
 • Слаћемо вам максимум максимума 1 SMS месечно и било кад можете да се одјавите слањем бесплатне поруке
 • Може
 • Одлично, попуните ову форму и а ево и вашем клинцу блокчић. Свеска и хемијска (са нашим логом) да се игра кад дође кући а вама мајица са логом наше фирме, јер сте нам указали поверење 🙂

Али не, пракса вели овако:

 • Треба нам Ваш телефон да би могли да вам јавимо кад нам роба стигне (или да курир може да вас назове приликом испоруке)
 • Хммм, па не знам
 • Треба ваш телефон куриру, не може да вам испоручи робу без њега јер мора да вас назове
 • Па ОК онда.
 • (48 сати након испоруке): Успешно сте се пријавили на листу
 • Који сад курац? Која сад листа, где сам се пријавио, нисам се нигде пријавио. Мора да је нека грешка, послато на погрешан број или тако нешто.
 • (до замене броја телефона): ЧЕСТИТАМО, освојили сте 10% попуста у нашим радњама на…

Занимљиво је да рецимо да спам на МТС-овој картици (за неупућене из других држава, МТС је највећи домаћи оператер мобилне телефоније, дакле требало би да је озбиљна фирма) добијам од тренутка кад сам купио и у свој Меизу ставио њихов припејд број…нити ме ко питао да ли желим да добијам њихов спам, нити ме је ко питао да ли желим да се одјавим са њихове спам листе. Дакле шаљу спам и боле их уши за све, ко им шта може. Видите горе у ове 4 спам поруке да нигде у МТС-овом спаму нема упутства за одјаву.

Чух на Твитеру да је идеја да се ови спамери пријављују РАТЕЛ-у и да су неки чак и пријављивани – али џаба, спам је и даље ту.

На овим горе скриншотовима само је OfficeShoes-ов спам је колико толико ОК јер има упутство за одјаву…али опет није ОК јер – што су ме додали на њихове листе мимо моје воље. Што је најбоље од свега – НИКАД НИШТА НИСАМ НИ КУПОВАО У OFFICE SHOES-у. Одакле им онда уопште мој телефон?

Кад су телефони у питању, још иритантнији су спам позиви, а мислим да су ту апсолутни шампиони наше банке – опуштено ће вас звати било кад да вам понуде „екстракул мегаповољне кредите који су одобрени САМО ЗА ВАС (јеботе)“. Наравно, како не поменути и спам на фиксним телефонима оним спамерима што циљају старије људе па им нуде бесплатне јастује и електричну ћебад – за коју само треба да плате превоз. Тачније ‘превоз’.
Има занимљив текст о овим телемаркетарима на Тарзанији: Телемаркетари: Каће цркну?

Да не мрсим даље – не дајте ваш број телефона ни једној фирми од које купујете нешто или планирате да купите нешто.

Кад већ причамо о спамовању, пријавите се на спам имејл листу овог блога – добићете попуст на бесплатне текстове на њему који ће за вас бити још бесплатнији – а и можете се увек одјавити помоћу једног клика.