Препорука за телефон до 250 евра: кинеско срање (узети или не)?

Десило се да сам остао без телефона и да је дошло време да после не знам ни сам колико времена купим себи један нов мобилни телефон.

Мој смартфон историјат се отприлике кретао овако:

LG Optimus One P500 – сјајан мобилни телефон који је постао сјајан тек кад сам га рутовао, поставио custom ROM уз испробавање, брат-брату бар једно 30 custom ROM-ова и проширио складиште партиционисањем SD картице, односно другим речима – кад сам му исцедио душу. Док нисам то одрадио вазда се кочио и баговао али после тога милина – и завршавао ми је посао, око 2 године колико сам га користио.

ZTE Blade Q – телефон који сам добио на коришћење. Фазон је био, имамо уговор са Телекомом такав и такав, иди на њихов сајт и изабери себи телефон до 150€ (чини ми се). Бирао сам између неког извиканог Самсунга (не могу се сетити модела) и овог ZTE-а…с тим што је овај ZTE био јефтинији драстично а хардвер му је био драстично јачи. Изабрао сам тај телефон, стандардна процедура – кочи, зајебава, сам од себе се угаси, рутујем га, деинсталирам му богаоца неких блоутвера и беспотребних сервиса – и телефон ко бомбона. За око две године коришћења можда сам га рестартовао два пута

Препорука за телефон до 250 евра: кинеско срање (узети или не)?

…и дошло је време да се купи други телефон јер сам ZTE морао да вратим…

Овог пута ми је требао телефон који ће најмање бити телефон, користиће се највише као GPS (јер сам довољно глуп да не памтим трасе, признајем), мораће бити у dual-SIM моду јер ваља користити и службени и приватни телефон, на њему класика – имејлови, таскови, таскери, weather-и, календари, нотификације, Фејсбук, Skype, Dropbox, Cloud.mail.ru, Хeнгaутси, Вajбери, Еверноути и остала чуда и муда, понекад уфоткати неку фотку и тако то…дакле, милион којекаквих програма који ће радити константно, што значи и бар 2GB RAM меморије и довољно јак процесор да се избори са свим тим, велики дисплеј (рекох телефон ће најмање бити телефон) и батерија која ће трајати макар један дан без пуњења.

Можда ће вас занимати и које ултракорисне апликације за Андроид препоручујем?

…и онда креће путешествије по разним „упореди телефон“, рецензијама и тестовима на „Мобилни свет“, „ГСМ Арена“ и осталим phone-friendly сајтовима…и испостави се да је телефон који би мени пасовао, Самсунг Galaxy Note 3 – али кошта око 450€, а толике паре не бих дао за телефон све и да ми живот зависи од њега. Кренем даље да бунарим и налетим на телефон Меизу М1 note који кошта 250 евра

Који бре телефон?

Меизу, некакво кинеско говно – никад чуо за њега.

Препорука за телефон до 250 евра: Кинеско срање (узети или не)?

Кренем да читам рецензије о том телефону по разним сајтовима, па чак и на неким нашим – сви до једног га хвале. Има пар примедби али ништа страшно. Један текст, други текст, н-ти текст – размишљам „Јебо матер, то је то“, узећу га па ако се зајебем нек иде све у три лепе, купићу неки фон од 30 евра и воздра, покупим се – и купим га.

Истина, пре него што сам га купио, другар ми је пустио поприлично јаку буву око зрачења тих ЋунгЋангЋинг кинеских телефона, рак мозга и фазони типа „Израшће ти секундарни пенис из чела од зрачења“ – тако да се јесам једно време колебао, али контам – па мајку му, да је толико зрачење не би ваљда тај телефон ни могао да се увезе у Србију. Јесмо банана држава (стручним језиком речено: курац од државе) али нисмо баш толики. Друго – тај телефон се користи у Кини и уз Xiaomi је један од најпродаванијих тамо, има га по Европи, користи се у Индији, Русији – па и ако јесмо ђока од државе, а јесмо – немогуће је да су и сви остали.

….маааааааа трас, чекови узети, продавница, купљено.

Ево званично, после неколико дана активног коришћења (тачније дрндања до смрти) – телефон, односно фаблет (дисплеј је 5.5“) је ПЕРФЕКТАН за те паре. Ни једном није штуцунуо – а дриловао сам га жестоко, батерија траје два дана уз сво то дриловање, GPS ради перфектно, Wi-Fi одличан, све одлично – сем камере, она даје мало слабије фотке кад осветљење није добро (преко дана су фотке одличне), али јебајга, ако хоћеш да будеш свадбарски фотограф пљуни 1000€ и купи фотоапарат ко човек.

Ако ми овај телефон не испадне на бетон или у WC шољу, или ако га клинци не ошашаве чекићем или ако га ја не ошашавим вратима од кола – да овај телефон остаје мој избор док се не распадне.

И LG Optimus One и ZTE Blade Q су постали добри телефони тек после рутовања, оптимизације и флешовања. Код овог чуда није потребно ништа од тога, он је изгледа добар у старту.

Истина, други су ми пребацивали што му је кућиште беле боје па су коментари били у фазону:
– Шта је то, узео си женин телефон док је твој на сервису?
– Супер, слаже ти се са фрижидером и проточним бојлером али не и са зубима
– Бела боја? Па добро, ионако смо сви знали да си геј
– Што си узео белу боју, није било розе на стању?
– Купио си Мецу? ОК, јефтиније је него да си је добио платичном хирургијом
…и тако то – али ја велим: Смејте се ви мајмуни једни…

Било је ту и пребацивања типа „Купи Ајфон/Самсунг и заврши причу“, што бих ја и урадио – да радим као пилот у АрабЕрлајнсу или да сам Јоргованка Табаковић па да ме боли уво за 700-800€, али овако – Кина кева.

За вас (тачније нас) који се ложите на хардверску спецификацију ја бих само издвојио 2GB меморије, 12GB доступног слободног простора, батерија 3140 mAh, 64-битни осмојезгарни процесор на 1.7GHz, dual-SIM, дисплеј 5.5“, камере 13 и 5Mpx и има само један физички тастер (ако не рачунамо volume и power дугмиће) а остало – прогуглајте.

Око материјала израде, изгледа и тако то – ја као неко ко се не бави професионално телефонима могу рећи све најбоље – а ви се проконсултујте са стручњацима, продавцима и рецензијама. Ја само знам да одлично пасује у руци иако је у питању фаблет, ништа не пуцкета, пластика није она буђава кинеска јефтина и то је то.

Софтвер који се врти јесте неки кинески custom ROM који се зове Flyme OS а који је у основи Андроид 4.4.4 и ради одлично, додуше треба се мало навићи на њега, али за оне који не воле „те нове технологије“ постоји богаоца launcher-а на Google Play-u па извоltе. На телефону блоутвера нема. Сувишних програма нема. Штуцања и лаговања нема. Енде.

У суштини ово је трећа кинеска ствар за коју сам због предрасуда мислио да је срање – а не да није, него је одлична. Прве две ствари су AliExpress и 360 Total Security.

Примећени недостаци

Сем камере која је одлична по дану и никаква по ноћи приметио сам и да неки weather widget-и не раде (ако ставите други launcher раде).

Приметио сам да батеруја добро држи – али кад дође до 10% потрошња се одједном убрза тако да се тих 10% спуца за 10 минута. Зашто? Појма немам.

Програм за преглед фотографија Gallery – не ради, тако да сам тај проблем решио инсталацијом одличног QuickPic Gallery програма а овај фабрички – заборавио.

Ако је недостатак и период навикавња на интерфејс Flyme OS-а и коришћење оног SmartTouch тастера – онда ћу навести и то, уз напоmenu да увек можете инсталирати неки други launcher попут рецимо Nova Launcher-а.
Рецимо ево где је софтверски тастер „Back“ (можете да подесите сами где ће се на екрану поставити):

Back тастер

То је то што сам приметио од недостатака од како користим телефон.

Резиме

Одговор на питање из наслова овог текста је: УЗЕТИ. БЕЗ РАЗМИШЉАЊА.
На основу истраживања и неколико дана интезивног дрдања – ово је дефинитивно препорука за телефон до 250 евра и изгледа да бољи телефон не постоји (допишите у коментарима ако мислите другачије). Енде.

Можете пробати са неким Prestigio/Gigabyte/Blu и сличним телефонима, али шта знам – опет у том ценовном рангу овај мој Кинез предњачи, ако ничим онда изгледом и хардверским спецификацијама.

Прочитајте и: А који телефон купити а да му је цена до 150€ (текст објављен у марту 2015-те)

Дисплеј телефона има одлично осветљење и контраст, резолуција је (ко се ложи на то) одлична, камера је одлична кад није мрак или бар сумрак, звук одличан..

Једино где ја могу видети потенционални проблем у будућности јесте то што батерија није заменљива – те кад ова временом одапне – телефон „мошбациш“. Надам се да батерија неће гекнути у наредне бар 3 године – а видећемо. Свакако ћу на Фејсбук страници кад дође време до замене телефона (а може доћи само ако га хардверски прејебем методом испадања из џепа на бетон) поставити коначну оцену телефона.

…и наравно, пошто је купљен регуларно у нашој продавници, гаранција је регуларе 2 године, тако да сам 2 године сигурно миран што се телефона тиче 🙂 Опет боља варијанта него да сам купио преко AlieExpress или сличног сајта.

НАПОМЕНА: Овај текст је написан 07.06.2015 (да знате ако набасате на овај текст за 3 године јер ће телефон тад коштати 30€ и бурек код Трпковића) и написан на основу неколико дана дриловања свиме и свачиме и активног коришћења и није спонзорисан или тако нешто (ко је још чуо да Кинези нешто спонзоришу). За детаљније спецификације, фотке, изглед и слично што вас занима – прогуглајте мало, има текстова и на нашем језику.