Ствари које требаш да знаш уколико планираш да студираш информатику

Рачунари, мреже, оперативни системи, хаковање… Када се нађеш у тренутку када се требаш одлучити шта да студираш, некако се чини лагано изабрати информатику / рачунарство. Да се не лажемо, главни разлог за то јесте вјероватно то што ћеш и даље да радиш оно што си и до сада радио (тј. да висиш за рачунаром по цијели дан), само што ћеш сада да имаш и оправдање за то понашање (треба ми нешто за школу).

Ако си се пронашао у првом параграфу, на правом си мјесту. Међутим, ситуација (поготово на нашим просторима) и није толико бајна када је ово поље у питању, што ћу покушати да објасним овим текстом.

Studiranje informatikeСавладај енглески

Прва и основна ствар коју мораш да схватиш јесте да си без енглеског нико и ништа. Без енглеског, твоје знање ће се базирати искључиво на знање које ти пренесу други, а то ти никако неће бити довољно.

Особа која зна доста о рачунарима нема времена да учи некога новог свему што зна, а особа која буде хтјела да подијели са тобом знање у великој већини случајева нема довољно знања.

Е сад, са добрим познавањем енглеског језика… опет си нико и ништа, јер га знају и 99% осталих који се баве информатиком. Дакле, да се не заваравамо, енглески је обавезан. Под овим не мислим да мораш да га причаш перфектно, али мораш да га разумијеш перфектно, и док читаш и док слушаш особе које причају на енглеском.

Дакле, од малих ногу, енглески у руке. Гаси subtitle-ове док гледаш филмове и серије и ни случајно не дозволи да ти систем буде на нашем језику.

Никада нећеш научити све о рачунарима

Ово мораш одма да разграничиш себи у глави. Никада нећеш савладати све о рачунарима. Информатика је преширок појам и константно се развија. Увијек ћеш пронаћи неке нове ствари које требаш да савладаш, што ме доводи до сљедеће тачке.

Прочитај и неке не тако добре ствари које те могу задесити у ИТ сфери

Школски систем те неће пуно научити

Ако хоћеш да буде нешто од тебе, припреми се да проведеш сате и сате образујући се сам. Пошто читаш овај текст, претпоставићу да имаш рачунар који има приступ интернету. Уколико поред тога савладаш и енглески, имаш све пререквизите потребне да се образујеш сам.

У средњој школи, па чак и на факултету, константно ће те учити ствари које и иначе треба да знаш, међутим користиће прастару технологију. Да наведем примјер: ја сам у средњој школи учио да програмирам у Visual Basic 6.0 програмском језику који је изашао 1998. године. Дакле, тај програмски језик је био актуелан када сам имао четири године (неколико мјесеци је старији од мог брата).

У школи ћеш већином учити теорију. Потребно је да се распиташ мало о заданој теми да би схватио ширу слику и да би схватио која је заправо поента те теорије.

Даље, уколико стварно желиш да студираш информатику, потребно је да схватиш да је то поље које се константно развија. Уколико један дан проведеш не учећи ништа, већ си у заостатку. Информатика је поље које не можеш да престанеш да учиш када завршиш школу. Према томе, зајеби диплому, интернет у руке и учи из дана у дан.

Никада не поправљај рачунаре бесплатно

Да би поправљао рачунаре по комшилуку, потребно је да знаш само пар ствари. Требаш знати инсталирати оперативни систем (научи како инсталирати Windows XP и Windows 7) и набацати на њега неки основни сет програма (типа Office и антивирус).

Уколико буде требало да замијениш неки дио, не брини се, све што требаш да знаш јесте како изгледа RAM, графичка и остали дијелови кућишта и како који дио оде, тако га ти мијењаш новим. Припреми неки мањи усисивач јер ти гарантујем да ћеш у 100% случајева требати и да очистиш унутрашњост кућишта. Обично се у кућиштима накупи толико прашине да не можеш ни да препознаш његове дијелове када га отвориш.

Popravljanje racunara

Учи се на својом кућиштима. Гарантујем да твоји родитељи имају познанике који имају стара кућишта која не раде. Сакупи их неколико и састави једно кућиште које ради.

Након тога, већ ћеш полако да стекнеш неку репутацију по комшилуку и кренуће да ти доносе своја кућишта. Овдје настаје проблем. Нипошто, али нипошто немој да их поправљаш без да тражиш нешто за узврат. Чак ни ако ти је прво кућиште које си поправио. Тражи макар чоколаду да ти дају ако си премлад да тражиш пиво јебига. Дакле, зајеби то што су пријатељи од твојих родитеља, нису твоји пријатељи.

Закључак

Информатика је врло тешко занимање и требаће ти дуго времена док не почнеш да зарађујеш. У међувремену те чека доста стреса. Размисли два пута, јер ти ова одлука може окренути живот у не баш толико позитивном свјетлу.