Oslobodi se – #BudiUbuntu

#BudiUbuntu

Ako pogledate zvanični logo Ubuntu Linuksa, primetićete 3 osobe kako se drže za ruke, a sličan efekat možete postići i duvanjem vutre – koju ne preporučujem, bar ne zvanično.

#BudiUbuntu je akcija koju je pokrenuo moj Linuks prijatelj Miloš Miladinović kako bi se proširila svest o Ubuntu filozofiji ali i tom operativnom sistemu.

Kad bi Ubuntu prevodili nekim kvazi-softverskim jezikom, Ubuntu bi se mogao prevesti kao: „Budi deo zajednice“ ili „Oslobodi se od ropstva“ (mislim na budi deo Linuks zajednice i oslobodi se od licencnog ropstva), mada bi ta ideologija mogla da se upotrebi za komplet sav otvoreni softver slobodan za korišćenje u bilo koje svrhe…ali fora je što se pod Ubuntu ideologijom ne misli samo na IT i gikovsko-štreberske stvari…

Iako ja lično nisam neki ljubitelj Ubuntua kao Linuks distroa, prvenstveno zbog njegovog podrazumevanog desktop okruženja koje se zove Unity a koji mi nešto ne paše iako je moderan i deluje svetski, a plus i zbog loše reputacije u otvorenom Linuks svetu a nisam nešto voljan da ga zamenim nekim desktop okruženjem (sećate se sloboda, mogu ako poželim, legalno, brzo i besplatno).

Ljubitelj sam Linuks distribucija koje su se rodile iz Ubuntua, prvenstveno Linuks Minta i BackBox Linuksa a i veliki sam ljubitelj i praktikant Ubuntu filozofije (onaj deo koji nema veze sa Ubuntu Linuks distribucijom) – iako sam Ubuntu kao Ubuntu koristio možda par dana pre nego što sam ga pregazio Linuks Mintom.

#BudiUbuntu

Linuks sada koristi ogromna većina ljudi…a da to uopšte i ne zna. Vaš Android telefon radi na modifikovanom Linuksu, blog koji sad čitate se vrti na Linuks serveru, baza podataka kod vas na poslu se najverovatnije vrti na Linuks serveru, imate internet u stanu jer se na ruterima vrti Linuks, guglujete zahvaljujući Linuksu…dakle Linuks pokreće takoreći sve…

Inače, za neupućene, Ubuntu je nastao iz metuzalema koji će nas sve nadživeti i smejati se nad našim grobom za 100-200-500 godina…Debiana, koji je ćale velikoj većini Linuks distroa a od jednog od njegovih sinova (pogledajte familijarno drvo ovde) Ubuntua nastalo je još možda oko 50-tak Linuks distribucija od kojih su najpoznatiji, bar linuks korisnicima, sem Linuks Minta i Kubuntu, Lubuntu, Xubuntu, LXLE, elementaryOS i Edubuntu.

Pre Ubuntua, Linuks je bio dostupan samo ljudima kojima je on bio struka i opsesija (dakle čitaj – štreberima), nikako širokim masama.

Rođenjem Ubuntua, sve se pojednostavilo, svako je mogao da instalira Linuks i da se upozna sa tim novim svetom i to jedan od razloga zašto poštujem Ubuntu kao distro.

#BudiUbuntu ja bih mogao dalje da okarakterišem kao: „Radi malo i za dobrobit zajednice, ne samo za dobrobit svoje debele maljave guzice (pozdrav za komplet sve političare sa Balkana)“.

Sama pomisao da neko, negde, odvaja svoje slobodno vreme i ulaže napor da bi napravio i tebi ponudio besplatno nešto što ti drugi nude uz ucene je sama po sebi meni neprocenjiva. Zli jezici bi možda čak rekli da je ovo i komunistička ideologija. Priznajem stvarno tako deluje. Samo što ovde nema komunista i jagnjećih brigada koji bi se obogatili.

A opet, recimo, jedan drugi popularni operativni sistem te navodi na kriminal….od koga se, bar ja ježim. Kriminal se sastoji u tome, da s obzirom da nemaš keša viška da bi kupio operativni sistem, odeš na vareze/torente i skineš nelegalne, krekovane, pitaj-kurac-čime-inficirane verzije tog operativnog sistema i time dovedeš sebe to da neko može da upre prstom u tvoju facu i kaže: „LOPOV!!!„.

Čak i ako odvojite pare i kupite od autora tog operativnog sistema proizvod, autor će vas za cirka 5-6 godina uceniti da MORATE DA KUPITE noviji operativni sistem jer vam je taj zastareo, a njega boli đoka da se brine o bezbedonosnim unapređenjima istog kao i o unapređenju rada.

..eeeee, vidiš, toga u Linuksu i Ubuntu filozofiji nema….

 • Kupite operativni sistem !!!
  Operativni sistem dobijate besplatno i uživajte, nije krš, radi najnormalnije.
 • Želite noviju verziju operativnog sistema, morate da kupite licencu?
  …dobićete je besplatno, kad god poželite. Bez kriminala i krađe.
 • Ne dopada vam se kako radi a vični ste programiranju?
  …dobićete izvorni kod pa menjajte kako vam srcu milo….besplatno i legalno. Niko vam „A“ neće kasti
 • Koristili biste paralelno više operativnih sistema?
  …nikakav problem. Linuks vidi podatke na svim particijama bez obzira čije su, i dozvoljava prisustvo drugog operativnog sistema na računaru. Onaj drugi vam to ne dozvoljava.
 • Podržali biste rad zajednice?
  …donirajte im pare, koliko vi želite i koliko ste u mogućnosti pa taman da je i 1$. Takse nema, iznos je na vama.
 • Podržali biste rad zajednice a niste pri parama ?
  …učestvujte u radu, pratite forume, promovišite, prijavljujte developerima bagove na koje naletite…dakle radite sve što se vama učini
 • Nešto ti ne ide?
  …pitaj slobodno, niko ti se neće smejati. Linuks korisnici su velika porodica i svako će biti voljan da ti pomogne.

UbuntuUbuntu se u bukvalnom prevodu može prevesti kao „Ljudsko dobročiniteljstv0“ ili „Ljudskost“ (izvor sa Vikipedije) a postoji i jedna stara i lepa priča o Ubuntu načinu življenja…

Antropolog je predložio igru deci afričkog plemena. Stavio je korpu punu voća pored drveta i rekao ko god do nje stigne prvi osvojiće slatke plodove. Kada je dao znak da krenu svi su se uhvatili za ruke i zajedno potrčali, a onda seli da zajedno uživaju svoje poslastice. Kada ih je pitao zašto su krenuli zajedno kada je jedan mogao da ima sve voće za sebe rekli: „Ubuntu, kako da jedan od nas bude srećan ako svi su svi ostali tužni ?“

KORISNI LINKOVI:

Linuks – šta je konkretno meni dobro doneo
Ubuntu filozofija – Način života koji inspiriše
Ja sam ono što jesam, zato smo svi to isto
Pokretač #BudiUbuntu blog-akcije – Miloš Miladinović