Пажња – Не отварајте ову страницу, уништиће вам компјутер!

Пажња: ако сте отворили ову страницу управо сте се заразили вирусом који сам ја писао а који напада 0-sector на хардиску и тај вирус можете уклонити само ако овај текст поделите са свим својим Фејсбук пријатељима у року од пола сата.

Пошто сад читате други пасус овог текста, сад већ овај текст морате да прекопирате у имејл и пошаљете на адресе ваших 10 пријатеља и ако то не урадите доживећете тешку болест а постоји вероватноћа и да ће кућни љубимац да вам – цркне, а незванични извори наводе да је овде најкритичније дете, у најбољем случају – добиће болест Остаритиус која уништава нервни систем. Пријатељски предлог је да не читате трећи пасус овог текста.

Е јебига, ипак читате трећи пасус – сад сте тек најебали. Морате лично да одете на врата 10 својих комшија и да им изрекламирате Компјутераш блог или ће вам комшилук умрети у најгорим мукама а ви ћете се пећи у паклу и купати ужареним катраном – јер овај овде текст путује већ 10 векова и преноси се од уста до уста и ко прекине низ – УМИРЕ ОДМАХ!

Овај текст овде написан је од стране свете Марлене Панонске (ја га само преносим) и ако га не поделите даље са својим пријатељима, вама или некоме из ваше породице ће се десити нешто ужасно, што не можете ни да замислите.

Иначе, интернетом се шири опасни вирус путем имејла чији је наслов „Ceca and Drljača porn movie.avi“ те ако га отворите ваш компјутер ће бити уништен – бесповратно. Ако којим случајем добијете имејл са тим насловом – НЕ ОTВАРАЈТЕ ГА, обришите га одмах (на имејл се мисли), угасите компјутер и немојте га више палити. Ово обавештење поделите ОДМАХ са свим вашим Фејсбук пријатељима како би и они били упознати са овом опасном претњом и како би знали и они како да се заштите.

Кад смо већ код деце, на нашем Фејсбук зиду је управо постављена слика болесног детета са хемодијализе и можете му помоћи тако што ћете слику лајковати, поделити или коментарисати јер је Фејсбук прихватио да такве текстове спонзорише. За лајк ће компанија Фејсбук детету уплатити као помоћ 1$, за коментар ће уплатити 5$ а за дељење на ваш профил невероватних 10$. Ако поделите ову фотографију у наредних 15 минута са свим вашим пријатељима.

Невезано са овим опасним претњама да појаснимо…

Шта је HOAX?

Укратко, HOAX (хоакс) је будалаштина направљена од стране доконих лелемуда која има за циљ да обмане што већи број људи и да их наведе да предузму неку акцију (о овом случају промоцију блога Компјутераш) јер им ствара привид да су у проблему или потенцијалној опасности – или им ствара привид да раде нешто корисно (попут плаћања за лајкове и шерове на фотографијама болесне деце која умиру од рака).

Обично се HOAX шири путем ланчаних имејлова где се од једног корисника тражи да информацију проследи великом броју других корисника и обично је у питању информација о опасном компјутерском вирусу или превари, имејлу који ако се не пошаље даље проузрокује несрећу (већином код религиозих људи) унутар породице (највише се циља на дете јер, свима нам је дете највећа брига) итд.

Претпостављам да творци HOAX-а контају као успешну превару уколико ту информацију види што већи број људи и уколико се она што више дели по мрежи…а посебно сексуално узбуђење имају кад њима рецимо ту објаву коју су они правили пошаље неко од њихових пријатеља (ако их уопште и имају), односно кад превара направи круг – и видите, искористиће и болесну децу само да би подмирили ту своју менталну болест.

HOAX постоји одавно и сећам се, лични пример, пре неких 20-так година, на моју кућну адресу је стигло писмо (не имејл, него право папирно писмо), чини ми се из Канаде са информацијом да то писмо путује већ 300 година планетом, да је направљено од стране свете Магдалене и да се мора исписати ново и послати на 10 адреса те да ако се то не уради да ће неко у породици, највероватније дете (у овом случају дете сам био – ја) добити рак у року од месец дана и у року од 3 месеца умрети.

Не могу а да не споменем? Сећа ли се неко од старијих посетилаца блога овог легендарног HOAX-а?

Наравно, моји шокирани и истраумирани маторци (религиозни људи а при том слабо школовани) су одмах организовали 10 писама, јер, није за играти се са животом детета коме прети света Магдалена путем писма и тако заплашили анонимно ко зна којих 10 породица, тада, пре 15 година, наравно, не размишљајући логички – оклен бре мајкуму та света Магдалена од пре 300 година зна српски и зашто је послала писмо које нема никакву информацију већ има за циљ само да се оно проследи на друге адресе. Али – ту се игра првенствено на страх а у страху се логика стави у други план.

Дакле основне карактеристике HOAX-овања су: страх, спамовање и наивност корисника, пуца се шокантним насловима (попут наслова ове странице) и имејл насловима, тако да, не дајте да вас ложе мангупи!