Прелазак на ћирилицу

Све нове објаве на овом блогу као и на профилима странице ће бити од сад на ћириличном писму а стари текстови са блога ће бити конверовани на ово писмо полако па колико буде требало да се то одради тако да недостатак времена не би требало да буде проблем – а касније ће бити додата као могућност варијанта са читањем текстова и на латиници, било кроз неки Вордпрес додатак или на неки други начин (a можда употребим и фазон са ове објаве).

Позивам све људе којима не одговара, из било ког разлога, да читају објаве не ћирилици да отпрате блог и странице по друштвеним мрежима а уједно се и захваљујем на досадашњем праћењу и учествовању у раду било директно или индиректно. Ово је дакле последња објава са латиничним писмом као примарним и та одлука је коначна.

Да, наравно да знам да ће ово имати негативног импакта на посете или број пратилаца јер ће доста посетилаца који не знају ћирилично писмо бити изминирана пошто неће бити у могућности да чита блог као и да ће половина пратилаца или напустити праћење на друштвеним мрежама или гледати на промену као на неки непријатељски чин против њих, а наравно постоје и људи који једноставно не воле ћирилицу и ту нема ништа спорно.

Оно што ће бити проблем у старту, кад је пребацивање на друго писмо у питању – јесте:

  • Које фонтове изабрати за ћирилицу а да изгледају моћно а да су при том још и мобиле или браузер френдли
  • Непознавање правописа…рецимо не знам како бих у ћириличној варијанти написао ‘odradio sam jedan uninstall’, Linux, Windows, GPS, browser, MySQL, NSA и слично. Највише ме зезају дакле енглеске речи или скраћенице у ћириличној варијанти….а не бих опет да рецимо Firefox називам Ватрена Лисица или Блендер да називам Сецко а чак ми и Фајерфокс и Блендер делују као пропаст жива иако су највероватније најправилније варијанте – тако да ћу морати да нађем и неки ‘полукомромис’ око правилног и навикнутог.

У принципу, кад је ИТ у питању, мислим да су aутдejтед генерално све што није на енглеском тако да мислим да и писмо као такво, није проблем – све док није све на енглеском.

Популарност, ако је тако можемо уопште и назвати, ове приче око блога или профила на друштвеним мрежама никад није била међу приоритерима и битна, те ће што се самог садржаја тиче све остати како јесте било и до сад. Тај неки „инфлуенс ефекат“ који ми људи силом намећу ни мене ич не занима нити се ложим на то те ћу и даље бити сељак двестокилаш из Барајева који крља прасетину и јањетину а писаћу исто и кад ме прате две особе и кад ме прати 200 милиона особа јер ово што овде пишем је чист хоби и мени апсолутно споредна и небитна ствар у животу, нити имам неку зараду или било какву добит од исте – оно што је мени најбитније поред дифолта левел породица и здравље јесте и посао који радим ‘у реалном животу’ и који волим да радим – а Компјутераш ИТ блог и странице око њега…споредно да споредније бити не може.