Prevara na legitimnom sajtu na koju se možete upecati i izgubiti pare | Video

Mislite da ste sajtu Blica, Indexa, Avaza ili Kompjuteraš IT bloga bezbedni od pecaroša ili prevaranata? Moguć je pokušaja pecanja putem plasiranja problematičnih oglasa sa regularnih oglasnih okruženja tipa AdSense i puca se na paniku žrtve koja će u strahu da joj ne gekne telefon što pre kliknuti „na to što piše“ – a što je najbolje – legitimni sajtovi na kojima se nalaze ove nagazne mine – niti su uhakovani niti mogu nekako na utiču na ovaj vid moguće prevare – sem da zabrane kompletno plasiranje oglasa te da budu u gubitku.

Mete u ovim slučajevima plašenja su ljudi koji nisu informatički najpismeniji, koji vide da „Na njihovom telefonu ima 4 opasna virusa“, čuli su da su ti virusi mnogo opasni i uradiće sve samo da spasu svoj telefon – jer…što bi im džaba pisalo da imaju virus. Konkretno u video ispod oglas se nalazio na sajtu Blica koji je, ma šta svi mislili o njemu – najveći domaći informativni portal, sa ozbiljnom količinom poseta i klikova i sa opasnom infrastrukturom ali se isto ovo može desiti i na bilo kom sajtu pa i Kompjuteraš IT blogu koji se – gle paradoksa….bori protiv ovakvih stvari.

Odbrana od ovakvih stvari je moguća u tri varijante:

  1. Izignorišete oglas i pravite se ludi (najbrži način ali ne i društveno odgovoran – jer će se ipak neko upecati ako ne vi)
  2. Stavite neki AdBlocker pa i da ne vidite ove oglase (efikasan način, ali ne i human naspram ljudima koji održavaju te sajtove – sem ako ne vajtlistujete te sajtove, a nije ni društveno odgovoran)
  3. Sam oglas prijavite Guglu kako bi Gugl blokirao oglašivača za sva ostala navođenja na pecanje (društveno odgovoran način)

Kako izgleda kompletna obrada i pecanje na ovaj način na sajtu Blica jer sve sam iskliktao sem slanja SMS poruke – ostavio sam u video snimku. U samom video ćete ujedno videti i gde tačno piše da će vam sve biti naplaćeno – a pošto je u pitanju fazon font trojka – zumirao sam. Ako vam je mutan prikaz izaberite 720p prikaz (Zupčanik u donjem desnom uglu videa pa Quality – 720p).