Šovinizam na YouTube-u i kako ga mimoići (slučaj Nodi)

S vremena na vreme naletećete na natpis na YouTube-u: „Sorry, this video is not available in your country“. Konkretno hteo sam klincu da pustim crtani film Nodi preko YouTube-a, eventualno i da ga skinem sa YouTube i otprilike na 5 od 6 video klipova koje sam pokušavao da otvorim je izlazilo je ovo upozorenje. Možda bih i razumeo da se radi o zaštiti autorskih prava pa niko ne može da gleda preko YouTube-a ali ovako…ne kontam.

Dakle, ako ste iz Srbije….ne možete da gledate ovaj video, ali ako ste iz neke demokratske države sve je OK, u toj Srbiji onako žive samo divljaci, kanibali, teroristi i štatijaznam za nas u EU, Americi i tako to.

E pa…i tome ima leka…ime mu je Tor Browser Bundle, a već sam pisao o njemu ovde.

Ukratko, Tor je modifikovani Fajerfoks brauzer iskonfiguran da pristupa mreži tako da se ne vidi odakle tačno stiže poseta. Pristupaćete vi YouTube-u iz Srbije, ali će sam YouTube tu posetu videti kao da dolazi iz Holadnije, Nemačke ili neke druge države.

Šovinizam na YouTube-u i kako ga mimoići (slučaj Nodi)

Ukratko.

  1. Skinite i instalirajte Tor Browser Bundle sa ove adrese i iazberite operativni sistem koji imate ili jezik na kojem bi ste želeli da bude Tor (nažalost nema srpskog jezika, ali dobar je i Engleski)
  2. Pokrenita ga klikom na ikonicu koja liči na luk 🙂
  3. Omogućite fleš plejer (klik na TorBrowser u gornjem levom uglu, pa na Add-ons, pa na Plugins, i pored Shockwave Flash kliknite na Always Activate, pa zatvorite i otvorite Tor
    2014-02-09_120304

 

To je to, sad možete bez ikakvih problema nacional-rasističko-šovinističke prirode da idete na koji god hoćete klip:
2014-02-09_112800