Šta je RAM? (memorija)

MEMORIJA – Jeste, da se izrazim u automehaničarskom rečniku cilindar motora na vašim kolima. Ako je cilindar veći, više će goriva biti ušpricano, dobiće na kubilaži te će i snaga motora biti veća jer motor radi sa većom količinom goriva (možda sam malo i lupio, ali shvatite me, slab sam sa automobilima).

Dakle memorija (u daljem tekstu RAM memorija) jeste fizički deo računara koji služi da skuplja privremene podatke nad kojima će ostali delovi računara (procesor, hard disk, grafička kartica) da rade.
Što je veća količina tih podataka spremljenih za rad, to je i veći opseg rada ostalih delova računara.

Ako kojim slučajem ima previše podataka koje treba obraditi, a malo memorije u koju se ti podaci trebaju spakovati, u tom slučaju podaci za obradu će se „pakovati“ na hard disk koji je za čitanje podataka mnogo sporiji od RAM memorije, pa će sam sistem biti usporen i mrljav do besvesti. Dakle, što veća količina RAM memorije to lakši rad.

Isto tako, ako imate kamionski cilindar na automobilu (tj na kompu recimo 16GB RAM-a) i ogromnu snagu na automobilu, a auto vam služi za gradsku vožnju i ne prevozite neke velike težine, automobilu neće smetati, ali se postavlja pitanje….šta će vam toliko jak motor za tu radnju. Ja volim reći…“Kupio si MIG29 da bi se vozio od Zemuna do Žarkova„.
Ugradnja memorijeDakle, velike količine RAM memorije trebaju najviše gejmerima, dok je običnim korisnicima dovoljno u ovom trenutku 4-6GB. Može i 2GB ali je cena RAM memorije smešna, takoreći nikakva investicija. Recimo 4GB RAM memorije košta oko 40 evra (u ovom trenutku).

Još jedan od uslova jeste da vam i ostali hardver (tačnije procesor) i softver (tačnije operativni sistem) podržavaju kapacitet memorije ili brzinu memorije (matična ploča). Ako imate recimo, matori komp koji nema 64-bitni procesor, ili ste instalirali 32-bitni Vindovs 7, sve i da stavite 8GB memorije, računar će videti samo ~4GB bez obzira što ste u komp ubacili recimo 16GB RAM-a (dakle bačene pare).
Opet…postoji mogućnost i da 32-bitni procesor vidi i koristi i više od 4GB memorije ukoliko CPU ima takozvani PAE. PAE (Physical Address Extension) je odlika određenih 32-bitnih procesora, većinom serverskih procesora da mogu videti i do 64GB memorije.

Opet analogijom, napravite scenu da vam je motor slab, a treba da prevezete 5 paleta brašna iz Novog Sada u Niš 🙂
Možda ćete i uspeti da ga prevezete, ali vožnja će vam trajati 5 dana, ugušićete motor a možda ga čak i pokvariti, dakle više štete nego koristi.

Napomena, ako imate integrisanu grafičku karticu, ona će koristiti memoriju iz RAM-a, tako da je preporuka da kada imate taj tip grafike uzmete malo veću količinu memorije, pogotovo ako ste imali u planu igranje igrica.

Ako želite da kupite memoriju, morate voditi dakle računa o sledećem:

Koji tip memorije može da se ugradi u vašu matičnu ploču?

Ima više vrsta memorije (DDR1, DDR2, DDR3, SDRAM i slično), ne može svaka memorija da se koristi na svakoj matičnoj ploči. Da bi ste znali koji tip memorije, koji kapacitet i koja brzina može da se „ćera“ kod vas morate videti specifikaciju matične ploče na netu ili kod onoga ko vam je prodao računar/laptop, a da bi to znali morate za znate tačan naziv modela matične ploče (ili laptopa).

Koji procesor imate?

Ako imate 32-bitni procesor, svaka kupovina memorije preko 4GB je bacanje novca pod uslovom da procesor nema PAE mogućnost, a i od tih 4GB računar će videti samo 3.25GB. Dakle možete kupiti 8GB memorije, neće smetati računaru, ali će sistem videti malo više od ~3GB memorije.

A šta je to procesor i maže li se na hleb pročitajte ovde.

Koji operativni sistem imate?

Ako ste instalirali 32-bitni operativni sistem, džaba vam i 64-bitni procesor i 8GB RAM memorije, jer će sistem videti količinu memorije kao iz prethodnog odgovora (opet uz uslov da CPU nije PAE i da niste omogucili njegovu upotrebu u operativnom sistemu). Dakle isto, računaru neće smetati toliko memorije, ali je nece ni videti, dakle, džaba ste bacili pare. Ovo se rešava tako što „dovatite“ pa pregazite 32-bitnu sa 64-bitnom verzijom operativnig sistema.

Koji tip računara imate?

Memorije za laptop i desktop nisu iste, tako da treba da vodite računa i o tome.

Pažljivo sa laptopovima

Nemaju svi laptopovi više od 1 slota za memoriju, pa ćete ako imate 2GB umesto da dokupite još 2GB kako bi imali 4GB, morati da tu jednu memoriju koja vam je već u laptopu izvadite a umesto nje da kupite modul od 4GB i da ga stavite na njeno mesto. Dakle, taj modul od 2GB će vam biti viška.

Sem kapaciteta, bitna je i brzina same RAM memorije (na koliko MHz radi), kao i to da li vaša matična ploča podržava tu-i-tu brzinu. To opet morate proveriti na specifikaciji matične ploče.

Proverite i pod obavezno koliko RAM-a vaš laptop podržava, da ne biste recimo džaba pukli para i vremena na 16GB a laptop može da podnese maksimum 8GB.

Šta je RAM memorija?

Memorijski modul izgleda otprilike ovako

Nemojte da brkate, kao što većina brka, MEMORIJU sa HARD DISKOM.

Na RAM memoriju, da se opet izrazim automehaničarski, gledajte kao na cilindare motora, a hard disk kao na rezervoar motora (nije baš najsrećnija analogija, ali šta sad). Podaci u RAM memoriji su tu privremeno (dok motor radi) i gube se kada ugasite računar, a podaci na hard disku su tu i dalje, sem ukoliko ih sami ne obrišete (potrošite gorivo) ili vas neka viruščina ne zajebe (neko vam mazne gorivo iz rezervoara preko noći).