У Београду основана прва клиника за одвикавање од лајкова

У Београду је под великим притиском јавности због епидемије која је захватила цео регион, отворена је прва у свету клиника за одвикавање од лајкова, под покровитељством највиших инстанци државе и светских здравствених организација и фондова. Ова вест је одјекнула у целом свету тако да се одмах сем домаћих пацијената јавио се велики број особа из иностранства.

Велики број особа различитих животних доби упада у стање најдубље самоубилачке депресије уколико на дневном нивоу не добије уобичајену дозу лајкова на Фејсбук друштвеној мрежи али и на Јутјубу, Инстаграму и Твитеру. Пацијенти су у тренуцима кризе због мање дневне дозе лајкова у стању да ураде све, од сликања голих екстремитета, пућења уста и качења патетичних стихова па до помоћи афричкој деци кроз лајкове које наводно финансира Фејсбук лично па ако то не помогне у повећању дозе – долазе до трена кад размишљају о даљем бивствовању и одузимању сопственог живота с обзиром да је изгубио смисао.

Редакцији Компјутераш блога се јавио Милорад Изетбеговић из Бајчетине да је помишљао на најгоре уз најцрње могуће мисли када је на неколико видео клипова на Јутјубу испод старијих песама написао „Лајк ко ово слуша и у 2017-тој години“ – и није добио ни један једини лајк на тај коментар. Медицинском особљу је решио да се јави након што је на Фејсбук страници коју води окачио фотографију Свете Петке на којој је био натпис „Лајк сви којима је Света Петка заштитница дома“ и за то добио само око 4 хиљаде лајкова, што је било за 1000 мање него што иначе добија. Размишљао је о томе да заврши живот на најгори могући начин.

Цео свет ми се срушио и почео сам да схватам да имам психички поремећај који се јављао са смањењем дозе лајкова усред глобалне кризе, од како је Фејсбук увео Експлор фид као опцију. Број лајкова се смањио за око 20 посто, док сам навикао на стандардни прогрес од по 200 лајкова више са сваком новом објавом. Потрошио сам последњих 300$ у кући за бустовање на Фејсбуку како бих купио лајкове – те кад сам морао да жицкам по 200 динара на улицама Бајчетине за превоз и хлеб до краја месеца а нико ми није давао ништа, због велике глади и поимања истине да нећу имати довољно лајкова за ову недељу – схватио да сам у проблему и решио да контактирам стручњаке пре Панчевачког моста.

проф.др.Перановић: ‘Понекад неинвазивне методе не помажу па морамо извршити лоботомију како би помогли пацијенту’

Један од првих пацијената који се јавио клиничком особљу центра за одвикавање од лајкова јесте и Колинда Вучић која се на овај потез одлучила након што је преко Фејсбука честитала рођендан свом двогодишњем детету које је било у суседној соби на ноши, са све стандардним ‘Данас је мом срцуленцету драгом и љубави највећој Ивици други рођендан, живео живео исре ћан нам био, да си ми жива и здрава још 100 година желе ти твоја мама Колинда и тата Расим, љубимо те највише на свету љубави наша’, поставила фотку рођенданске торте са Пајом Патком коју је направила лично – и за то добила округло један лајк…онај је лично ставила!!?

У неверици сам чекала више од 2 сата да неко лајкује рођенданску честитку са тортом коју сам направила и ништа. Гледала сам дете које је 2 сата било укакано на ноши јер нисам имала снаге да му променим пелене од стреса који ме је парализовао и док није дошао тата Расим који му је заменио пелене нисам могла да функционишем. Након што сам и тати рекао шта се дешава, добио је лакши срчани удар и завршио на одељењу Хитне помоћи и ту провео целу ноћ и сутра ујутру пуштен на кућно лечење.

 

Ја сам од тог дана, почевши од објаве па наредних недељу дана била на Ксалолу и Бенседину, а узимала сам и Ривотрил али није помогло. Одфрендовала сам све пријатеље јер – какви су то уопште пријатељи кад не желе да лајкују моју рођенданску честитку малом Ивици, решила да дам отказ јер сам неке колеге имала на Фејбуку и да не излазим више из куће да не бих некога од комшија видела у пролазу.

Позвала сам сервисера да дође да ми прегледа компјутер како бих била сигурна да је са компјутером све ОК јер је оно што ми се десило невероватно, платила му 50€, он је урадио комплетну дијагностику система и није нашао никакав проблем. Показала сам му мој Фејсбук профил како би и њега скенирао на вирусе и ето, гле епохалне грешке, проблем је био што сам пост објавила тако да га могу видети само ја – са ‘Only me’ опцијом.

 

С обзиром да више нисам могла да се скинем са лекова на које сам се навукла у тренуцима суицидалне депресије и самоспознаје какву сам фаталну грешку направила – решила сам да потражим помоћ у овој установи јер не желим да опет пропустим тако битну ствар за прикупљање лајкова која се указује једном у годину дана – са Only me опцијом…и да ће психијатријски тим ове болнице успети да ми помогне да пребродим проблем који је захватио моју породицу.

Међу првим пацијентима јавиле су се и разне београдске старлете које су почеле да добијају мање лајкова него иначе за своје провокативне фотографије иако су додатно повећале силиконе на границу пуцања, корисници који су качили религиозне објаве „Реци да ако је Исус Христ добродошао у твој дом„, власници страница са стиховима Мике Антића и Буковског као и корисници који су објављивали вицеве на својим профилима, гомила Јутјуб ‘Лајк ко ово слуша у тој-и-тој години’ коментатора, многи власници религиозних страница, уредници Бљуца, Слинформера и осталих домаћих кликбејт сајтова.

Управник клинике за одвикавање од лајкова, прослављени проф.др. Бранислав Перановић изјавио је да ова клиника поред оне отворене у Алжиру прошле године за одвикавање од Фејсбука представља једну заокружену целину за помоћ особама са овим проблемом. На нашој клиници ће домаћи тим стручњака урадити све што им струка дозвољава како би помогли пацијентима, односно инфлуенсерима како себе воле да зову, да превазиђу стадијум депресије и осталих проблема у који их је увео мањи број лајкова од очекиваног као и да ће радити и на томе да се пацијенти скроз одвикну од прикупљања лајкова и фејвова али да је и могуће да ће се код нас примењивати и неке неконвенционалне методе за одвикавање од овог агресивног синтетичког лајкотика и да је већ започета процедура око изградње рехабилитационог центра у околини Лозинице – али не жели да открије методе још увек иако по његовим речима гарантује стопроцентно излечење.