U Beogradu osnovana prva klinika za odvikavanje od lajkova

U Beogradu je pod velikim pritiskom javnosti zbog epidemije koja je zahvatila ceo region, otvorena je prva u svetu klinika za odvikavanje od lajkova, pod pokroviteljstvom najviših instanci države i svetskih zdravstvenih organizacija i fondova. Ova vest je odjeknula u celom svetu tako da se odmah sem domaćih pacijenata javio se veliki broj osoba iz inostranstva.

Budi Human
Veliki broj osoba različitih životnih dobi upada u stanje najdublje samoubilačke depresije ukoliko na dnevnom nivou ne dobije uobičajenu dozu lajkova na Fejsbuk društvenoj mreži ali i na Jutjubu, Instagramu i Tviteru. Pacijenti su u trenucima krize zbog manje dnevne doze lajkova u stanju da urade sve, od slikanja golih ekstremiteta, pućenja usta i kačenja patetičnih stihova pa do pomoći afričkoj deci kroz lajkove koje navodno finansira Fejsbuk lično pa ako to ne pomogne u povećanju doze – dolaze do trena kad razmišljaju o daljem bivstvovanju i oduzimanju sopstvenog života s obzirom da je izgubio smisao.

Redakciji Kompjuteraš bloga se javio Milorad Izetbegović iz Bajčetine da je pomišljao na najgore uz najcrnje moguće misli kada je na nekoliko video klipova na Jutjubu ispod starijih pesama napisao „Lajk ko ovo sluša i u 2017-toj godini“ – i nije dobio ni jedan jedini lajk na taj komentar. Medicinskom osoblju je rešio da se javi nakon što je na Fejsbuk stranici koju vodi okačio fotografiju Svete Petke na kojoj je bio natpis „Lajk svi kojima je Sveta Petka zaštitnica doma“ i za to dobio samo oko 4 hiljade lajkova, što je bilo za 1000 manje nego što inače dobija. Razmišljao je o tome da završi život na najgori mogući način.

Ceo svet mi se srušio i počeo sam da shvatam da imam psihički poremećaj koji se javljao sa smanjenjem doze lajkova usred globalne krize, od kako je Fejsbuk uveo Eksplor fid kao opciju. Broj lajkova se smanjio za oko 20 posto, dok sam navikao na standardni progres od po 200 lajkova više sa svakom novom objavom. Potrošio sam poslednjih 300$ u kući za bustovanje na Fejsbuku kako bih kupio lajkove – te kad sam morao da žickam po 200 dinara na ulicama Bajčetine za prevoz i hleb do kraja meseca a niko mi nije davao ništa, zbog velike gladi i poimanja istine da neću imati dovoljno lajkova za ovu nedelju – shvatio da sam u problemu i rešio da kontaktiram stručnjake pre Pančevačkog mosta.

prof.dr.Peranović: ‘Ponekad neinvazivne metode ne pomažu pa moramo izvršiti lobotomiju kako bi pomogli pacijentu’

Jedan od prvih pacijenata koji se javio kliničkom osoblju centra za odvikavanje od lajkova jeste i Kolinda Vučić koja se na ovaj potez odlučila nakon što je preko Fejsbuka čestitala rođendan svom dvogodišnjem detetu koje je bilo u susednoj sobi na noši, sa sve standardnim ‘Danas je mom srculencetu dragom i ljubavi najvećoj Ivici drugi rođendan, živeo živeo isre ćan nam bio, da si mi živa i zdrava još 100 godina žele ti tvoja mama Kolinda i tata Rasim, ljubimo te najviše na svetu ljubavi naša’, postavila fotku rođendanske torte sa Pajom Patkom koju je napravila lično – i za to dobila okruglo jedan lajk…onaj je lično stavila!!?

U neverici sam čekala više od 2 sata da neko lajkuje rođendansku čestitku sa tortom koju sam napravila i ništa. Gledala sam dete koje je 2 sata bilo ukakano na noši jer nisam imala snage da mu promenim pelene od stresa koji me je paralizovao i dok nije došao tata Rasim koji mu je zamenio pelene nisam mogla da funkcionišem. Nakon što sam i tati rekao šta se dešava, dobio je lakši srčani udar i završio na odeljenju Hitne pomoći i tu proveo celu noć i sutra ujutru pušten na kućno lečenje.

 

Ja sam od tog dana, počevši od objave pa narednih nedelju dana bila na Ksalolu i Bensedinu, a uzimala sam i Rivotril ali nije pomoglo. Odfrendovala sam sve prijatelje jer – kakvi su to uopšte prijatelji kad ne žele da lajkuju moju rođendansku čestitku malom Ivici, rešila da dam otkaz jer sam neke kolege imala na Fejbuku i da ne izlazim više iz kuće da ne bih nekoga od komšija videla u prolazu.

Pozvala sam servisera da dođe da mi pregleda kompjuter kako bih bila sigurna da je sa kompjuterom sve OK jer je ono što mi se desilo neverovatno, platila mu 50€, on je uradio kompletnu dijagnostiku sistema i nije našao nikakav problem. Pokazala sam mu moj Fejsbuk profil kako bi i njega skenirao na viruse i eto, gle epohalne greške, problem je bio što sam post objavila tako da ga mogu videti samo ja – sa ‘Only me’ opcijom.

 

S obzirom da više nisam mogla da se skinem sa lekova na koje sam se navukla u trenucima suicidalne depresije i samospoznaje kakvu sam fatalnu grešku napravila – rešila sam da potražim pomoć u ovoj ustanovi jer ne želim da opet propustim tako bitnu stvar za prikupljanje lajkova koja se ukazuje jednom u godinu dana – sa Only me opcijom…i da će psihijatrijski tim ove bolnice uspeti da mi pomogne da prebrodim problem koji je zahvatio moju porodicu.

Među prvim pacijentima javile su se i razne beogradske starlete koje su počele da dobijaju manje lajkova nego inače za svoje provokativne fotografije iako su dodatno povećale silikone na granicu pucanja, korisnici koji su kačili religiozne objave „Reci da ako je Isus Hrist dobrodošao u tvoj dom„, vlasnici stranica sa stihovima Mike Antića i Bukovskog kao i korisnici koji su objavljivali viceve na svojim profilima, gomila Jutjub ‘Lajk ko ovo sluša u toj-i-toj godini’ komentatora, mnogi vlasnici religioznih stranica, urednici Bljuca, Slinformera i ostalih domaćih klikbejt sajtova.

Upravnik klinike za odvikavanje od lajkova, proslavljeni prof.dr. Branislav Peranović izjavio je da ova klinika pored one otvorene u Alžiru prošle godine za odvikavanje od Fejsbuka predstavlja jednu zaokruženu celinu za pomoć osobama sa ovim problemom. Na našoj klinici će domaći tim stručnjaka uraditi sve što im struka dozvoljava kako bi pomogli pacijentima, odnosno influenserima kako sebe vole da zovu, da prevaziđu stadijum depresije i ostalih problema u koji ih je uveo manji broj lajkova od očekivanog kao i da će raditi i na tome da se pacijenti skroz odviknu od prikupljanja lajkova i fejvova ali da je i moguće da će se kod nas primenjivati i neke nekonvencionalne metode za odvikavanje od ovog agresivnog sintetičkog lajkotika i da je već započeta procedura oko izgradnje rehabilitacionog centra u okolini Lozinice – ali ne želi da otkrije metode još uvek iako po njegovim rečima garantuje stoprocentno izlečenje.